PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Olimpik je najveća noćna mora Širokog Brijega u Premijer ligi BiH

Široki Brijeg igra protiv dosta nezgodne tradicije u današnjem duelu

foto: jabuka.tv

Na Otoci će danas nakon više od tri godine biti odigrana nova prvenstvena utakmica između Olimpika i Širokog Brijega. Sarajevski tim vratio se u najviši rang i u ovaj duel ne ulazi kao favorit, ali tradicija je u potpunosti na njegovoj strani.

Olimpik i Široki Brijeg u dosadašnjoj su se historiji zajedničkih nastupa u Premijer ligi BiH sastali ukupno 18 puta. Olimpik je mnogo uspješniji tim, sa ostvarenih šest pobjeda, a Široki Brijeg slavio je skromna tri puta. Devet preostalih utakmica okončano je neriješenim rezultatima. Olimpik ima i bolju međusobnu gol razliku u omjeru 19:16.

Na domaćem terenu je Olimpik također uspješniji od Širokog Brijega, a nakon prve međusobne utakmice koju su gosti iz Hercegovine u sezoni 2009/2010 dobili rezultatom 1:0, Olimpik je pobijedio pet puta. Tri meča okončana su remijima bez golova, a gol razlika u korist Olimpika iznosi 10:4.

Ova dva tima ima i historiju rivaliteta u Kupu BiH, te su u njemu odigrali ukupno pet međusobnih utakmica. Slavili su i jedni i drugi po jednom, a preostale tri utakmice okončana su remijima. Olimpik je 2015. godine osvojio svoj jedini trofej, kada je nakon jedanaesteraca bio bolji od Širokog Brijega u finalu Kupa BiH. Prva utakmica odigrana na Pecari okončana je rezultatom 1:1, a istim je ishodom okončan i revanš na Koševu. Dva tima su se srela i u prošlosezonskom neokončanom izdanju Kupa BiH, a put u polufinale izborio je Široki Brijeg boljim izvođenjem penala nakon remija od 1:1 na Pecari.

Strijelac za Široki Brijeg u ovom duelu bio je Dino Ćorić, dok je gol za Olimpik postigao Zajko Zeba. 

Pet posljednjih utakmica

2016/2017 FK OlimpikNK Široki Brijeg  3:1
2016/2017 NK Široki Brijeg – FK Olimpik 0:0
2016/2017 NK Široki Brijeg – FK Olimpik 5:1
2016/2017 FK Olimpik – NK Široki Brijeg 2:0
2019/2020 NK Široki Brijeg – FK Olimpik 1:1

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P