PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Pejović je karika koja je nedostajala u igri Sarajeva

Novi veznjak Sarajeva je u prvih pet utakmica koje je odigrao znatno unaprijedio igru Bordo tima.
Aleksandar Pejović

Foto: FK Sarajevo

Bez obzira na priče koje su dolazile iz FK Sarajevo, kako Bordo ekipa tempira formu za kraj augusta, igra nije bila na zavidnom nivou. Jako potentni vezni red Sarajeva se u pojedinim utakmicama mučio sa uspostavljanjem kontrole i bio je primjetan nedostatak mirnoće, a onda je prije nešto više od mjesec dana u klub stigao Aleksandar Pejović.

Pejović je u Sarajevo stigao iz niškog Radničkog, sa ne baš značajnom igračkom karijerom iza sebe. Većinu svoje karijere proveo je u Srbiji, a u inostranstvu je nastupao za francuskog niželigaša Trellisac, te za bjeloruski Dinamo Minsk. 

Iako je u Sarajevo stigao sredinom augusta, zbog problema sa papirologijom pravo nastupa stekao je tek krajem mjeseca, pa je tako debi u Bordo dresu ubilježio na gostovanju kod Radnika u Bijeljini. Od prve minute se nametnuo u veznom redu i preuzeo je ulogu playmakera, te je preuzeo izvođenje skoro svih prekida. Upravo je nakon kornera kojeg je izveo Pejović Sarajevo povelo sa 0:1.

Veznjak Sarajeva je tu utakmicu završio sa najviše dodavanja u kompletnoj ekipi, ukupno 74, od čega je 82% bilo tačnih. Iza njega bio je Hrvoje Miličević sa 69 dodavanja, potom Salčin sa 59, Dupovac sa 56 i Tatar sa 50. Poređenja radi, u ekipi Radnika jedino je Nedim Mekić imao više od 50 dodavanja, ukupno 63 uz tačnost od 90%.

Utakmica u Bijeljini nije bila početnička sreća za Pejovića

U svojoj drugoj utakmici za Sarajevo, protiv banjalučkog Borca, Pejović je ima fantastična 104 dodavanja (84% tačnosti), opet je Miličević bio iza njega, ovaj put sa 72 dodavanja, Sušić je imao 56 (93%), te Oremuš i Tatar po 51 dodavanje (Oremuš 96% tačnih, Tatar 80%). U ekipi Borca Vladan Danilović je imao 54 dodavanja, a prvi ispod njega su Ćosić i Borovčanin, koji su imali po 30 dodavanja.

Nakon meča sa Borcem Sarajevo je odigralo zaostalu utakmicu četvrtog kola protiv Olimpika na stadionu Otoka. Svi koji su gledali utakmicu mogli su vidjeti u kakvom je stanju teren, ali i tu je Pejović imao ukupno 91 dodavanje, uz 79% tačnosti. Primjera radi, njegov saigrač u veznom redu Tino Sven Sušić je imao 40 dodavanja, uz tačnost od 85%.

Za razliku od Otoke, prošlog vikenda je teren na stadionu Tušanj bio nešto bolji i opet je Pejović bio najbolji dodavač u svojoj ekipi, sa 77 dodavanja (87%). Pratili su ga Šerbečić sa 63, Dupovac sa 57, Oremuš sa 56, te Tatar i Sušić sa po 49. U odnosu na meč na Otoci, ovaj put je procenat tačnih dodavanja kod Sušića iznosi fantastičnih 98%.

I konačno, u utakmici trećeg pretkola Europa lige protiv podgoričke Budućnosti Aleksandar Pejović je nastupio peti put za FK Sarajevo, i opet je bio igrač sa najviše dodavanja u svojoj ekipi. Međutim, za razliku od ranijih utakmica ovaj put je imao 52 dodavanja i bio je jedini sa više od 50 dodavanja u ekipi. Ekipa Sarajeva je, posebno nakon isključenja Rahmanovića, prepustila posjed ekipi Budućnosti, te su zato svi igrači imali dosta manje dodavanja u odnosu na ranije utakmice.

Pejović je trenutno peti najbolji dodavač u FK Sarajevo

Aleksandar Pejović je nakon samo pet odigranih utakmica trenutno peti najbolji dodavač u ekipi sa ukupno 398 dodavanja. Najviše dodavanja ima Amer Dupovac, 531 u 10 odigranih utakmica, drugi je Mirko Oremuš (527 u 10 utakmica), treći Hrvoje Miličević (490 u 8 odigranih utakmica), dok je na četvrtom mjestu najbolji igrač Sarajeva ove sezone Benjamin Tatar (449 dodavanja u 11 utakmica).

Iz svega ovoga se može zaključiti da je Aleksandar Pejović bio ono što je nedostajalo Sarajevo od početka sezone. Pejović je na sebe preuzeo ulogu kreatora igre, ali i jako puno pomaže u defanzivi, posebno bekovima. Svoje defanzivne sposobnosti pokazao je protiv Budućnosti, kada je početkom drugog poluvremena sjajnom kretnjom spasio čist pogodak na gol liniji. Pejović je u pet dosadašnjih nastupa upisao već tri asistencije, i nalazi se odmah iza Harisa Handžića i Amara Rahmanovića, koji na svom kontu imaju po četiri asistencije.

Kada je u pitanju kompletna Premijer liga BiH, osim Pejovića samo je još pet igrača imalo više od 100 dodavanja po jednoj utakmici, od čega su tri štopera. Rekorder dosadašnjeg dijela sezone je Stjepan Radeljić iz Širokog Brijega sa 112 dodavanja u utakmici 4. kola protiv Radnika, drugi je Slobodan Jakovljević iz Zrinjskog sa 111 dodavanja protiv Olimpika u prvom kolu, dok je treći veznjak Željezničara Damir Sadiković sa 106 dodavanja u utakmici protiv Krupe u 8. kolu. Na četvrtom mjestu je Pejović sa 104 dodavanja, dok peto mjesto sa po 100 dodavanja dijele Tomislav Barbarić iz Zrinjskog (utakmica 3. kola protiv Radnika), te Mateo Marić iz Širokog Brijega (utakmica 6. kola protiv Slobode).

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P