PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(PLBiH 2022/23) FK Željezničar vjeruje u stabilnost

Željezničar u novu sezonu ulazi sa jako malo kadrovskih promjena

foto: FK Željezničar

Jedna od ekipa koja je posljednjih nekoliko sezona razapeta između ambicija i realnosti svakako je FK Željezničar. Klub sa stogodišnjom tradicijom i velikim brojem trofeja iza sebe prošle sezone se poprilično mučio, pa su u nedostatku finansija bili prinuđeni na “egzibicije” u igračkom kadru.

Ipak, pred početak nove sezone čini se kako bi napokon i na Grbavici uskoro mogli prestati razmišljati o krpljenju rupa jer je najavljen dolazak strateškog partnera Eldina Diglisića. Istina, nije Diglisić neko ko ima čarobni štapić koji će preko noći riješiti sve probleme Plavih, ali je najavio zaokret i ozbiljniji pristup radu kluba, koji bi vremenom trebao donijeti dugo željene rezultate.

Ovaj prelazni rok pokazatelj je da strateški partner neće tek tako “bacati” novac na igrače, nego da će se prvo krenuti sa uređenjem ostalih segmenata i postavljanjem zdravih temelja za budućnost. Klub je napustilo desetak igrača koji uglavnom nisu imali značajniju ulogu u prošloj sezoni, neki zbog povreda a neki se nisu uspjeli nametnuti šefu stručnog štaba Edisu Mulaliću. Zasad su dovedena četiri za naše uslove kvalitetna igrača, ali prelazni rok još uvijek traje i moguć je dolazak još nekih igrača koji bi dodatno povećali konkurenciju u timu.

Na golmanskim pozicijama situacija je ista kao i prošle sezone. Na golu će stajati Josip Bender, golman koji je najviše puta prošle sezone sačuvao svoju mrežu u PLBiH, a rezerva će biti Vedad Muftić. U klub se sa posudbe vratio i Nikola Milićević, ali njegova sudbina je zasad neizvjesna, jer se spominje odlazak na novu posudbu kako bi skupljao prijeko potrebne minute u seniorskom fudbalu.

Kada je u pitanju zadnja linija, stvari su ostale skoro iste kao i prošle sezone. Željezničar je ostao bez dva igrača, Blaževića i Vištice, ali dovođenjem Stjepana Vege sve je amortizovano i na papiru ima po dva beka na obje strane, desno su Galić i Šehić, a lijevo Vego i Malić. Na stoperskim pozicijama trojac koji će vjerovatno dobiti najviše minuta čine Kosorić, Cocalić i Drina. Vego i Šehić su ofanzivniji bekovi, Galić i Malić barem na papiru nešto defanzivniji, pa Željezničar ima solidne opcije da rotira igrače u zavisnosti od potreba određene utakmice.

Vezni red Plavih bi u sezoni pred nama mogao izgledati drukčije nego prošle sezone. Kao i ostatak ekipe, ni vezni red nije pretrpio značajnije promjene, ali bi napokon na zadnjem veznom priliku mogao dobiti Armin Hodžić, kojeg je Mulalić koristio u vrhu napada. Pored njega, za poziciju zadnjeg veznog barem u teoriji konkuriše i Dženis Beganović, koji je po vokaciji napadač, ali je u Slobodi nerijetko pokrivao sve pozicije u veznom redu, pa je ponekad bio i defanzivnije orijentisan. Ipak, pravi doprinos on će dati na ofanzivnijim pozicijama, dok bi Mekić, Hodžić, Hajdarević i Beća trebali biti najčešće korištena četvorka na sredini terena.

Što se pozicije ofanzivnog veznjaka tiče, čini se da je ona rezervisana za Semira Štilića, koji bi se mogao rotirati sa Samirom Bekrićem, a na ovom mjestu može igrati i Sedad Subašić, no Subašića je realnije i ove sezone očekivati na desnom krilu.

Još jedno značajno pojačanje Željezničar je dobio na krilnim pozicijama u vidu Brazilca Santosa Clerismaria, koji je stigao iz FK Rudar-Prijedor, a klub su napustili Resić i Ćerimagić, koji nisu ispunili očekivanja struke. Kada govorimo o napadu, na Grbavicu je, uz pomenutog Beganovića, stigao Dženan Haračić, najbolji strijelac Prve lige FBiH prošle sezone. Klub se “riješio” Hrelje, koji je većinu seniorskog staža svakako proveo na posudbama, Zeca, koji je većinu vremena na Grbavici proveo povrijeđen, te Vučenovića i Fataija, koji se nisu izborili za značajniju minutažu.

Za razliku od drugih klubova, početnih 11 Željezničara, barem u ranoj fazi sezone, bit će nešto lakše prognozirati. Zbog povrede neće biti golmana Josipa Bendera, a njegovo mjesto zauzet će mladi Vedad Muftić, pa će on i Sedad Subašić vjerovatno činiti obavezni U-21 dvojac. Ekipa bi mogla izgledati ovako:

Muftić, Galić, Vego, Kosorić, Cocalić, Hodžić, Mekić, Štilić, Subašić, Santos, Beganović.

Realno je da bi Željezničar naredne sezone mogao da se uključi u borbu za plasman u evropska takmičenja, ako ništa zbog stabilnosti igračkog kadra koji je osnažen nakon prošle sezone. Ipak, isto tako je realno da ne spada u red prvih kandidata za plasman na međunarodnu scenu i da se očekivanja sa postojećim kadrom ne bi trebala podizati previše visoko. No, ekipa bi generalno trebala pokazati više nego u prošloj sezoni.

Dolasci: Clarismario Santos Rodrigues (FK Rudar Prijedor, slobodan igrač), Nikola Milićević (povratak sa posudbe – NK Bratstvo Gračanica), Dženan Haračić (NK GOŠK Gabela, slobodan igrač), Damir Hrelja (povratak sa posudbe – FK Goražde), Stjepan Vego (NK GOŠK Gabela, slobodan igrač), Dženis Beganović (FK Sloboda, slobodan igrač)

Odlasci: Ante Blažević (PFC Levski Sofia, Bugarska, slobodan igrač), Ševkija Resić (istek ugovora), Aleksandar Vučenović (istek ugovora), Faruk Duraković (NK TOŠK Tešanj, slobodan igrač), Dženan Osmanović (NK TOŠK Tešanj, slobodan igrač), Branimir Vištica (istek ugovora), Armin Ćerimagić (istek ugovora), Ermin Zec (istek ugovora), Damir Hrelja (FK Igman Konjic, slobodan igrač), Neriman Kočević (HNK Rijeka, Hrvatska), Adeshina Abdulfatai (FK Radnik Bijeljina, slobodan igrač)

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P