PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(PLBiH 2022/23) Tuzla City pred izazovom: Zaokret kursa ili teška nova sezona?

Tuzla City iza sebe ima izuzetno nekarakteristično ljeto

foto: FK Tuzla City

Pobjeda u gostima kod Tre Pennea koju je u posljednjim momentima utakmice osigurao rezervista Salko Nargalić malo je smirila duhove u Tuzla Cityju, koji je u ovoj utakmici žestoko podbacio nakon izuzetno neobičnog ljeta za standarde ovog kluba.

Tuzla je obično impresionirala domaću javnost dovođenjem izuzetno kvalitetnih pojačanja koja bi onda imala problem da se osiguraju i pruže maksimum u ovoj sredini, ali niko nije mogao negirati postojanje ozbiljnih ambicija u klubu koji je prošle sezone zauzeo mjesto viceprvaka BiH i osigurao historijski nastup na evropskoj sceni.

Vidjeli su to pojedini kao znak da Tuzla u narednom periodu želi konkurisati i za sam naslov prvaka BiH, a taj se osjećao pojačao nakon što je Tuzla, puno ranije nego drugi klubovi koji su mijenjali trenere, za novog šefa struke imenovala Dragana Jovića i dala mu trogodišnji ugovor. A onda je krenuo ljetni prelazni rok.

Bez marke odštete, tuzlanski su tim napustili Agustin Doffo, Adnan Džafić, Kobie Morris, Nemanja Tomašević te Sulejman Krpić, a barem četvorica sa ove liste mogu se smatrati ključnim igračima tuzlanske ekipe u prošloj sezoni. Nisu doduše odlasci sporni, tačnije nikad nisu ni bili sporni po pitanju Tuzla Cityja, jer su igrači koji su reputacijom iznad kvaliteta Premijer lige BiH iz ovog kluba stalno odlazili. No, stalno su i dolazili.

Ovog ljeta, situacija je značajno drugačija, i Tuzla djeluje mnogo slabije nego ranijih godina, a najzvučnije pojačanje, golman Malcolm Barcola koji je reprezentativac Toga, doveden je na poziciji za koju se jedinu sa sigurnošću može tvrditi da nije deficitarna.

Na golu Tuzla City sada ima strahovitu konkurenciju, pored Nevresa Fejzića tu je i odlični mladi Bakir Brajlović koji je imao jako kvalitetan period igrača prošle sezone, a odbrana je recimo osjetno slabija nego je bila prošle sezone. Ante Hrkać i Jasmin Čeliković igrali su od prve minute utakmice protiv Tre Pennea, ali vrijedi očekivati u skorije vrijeme i ozbiljnije uključenje Mustafe Šukilovića u startnu postavu, jer je zaštićeno godište i jer je prošle sezone igrao dosta kvalitetno.

Desni bek je neupitno Ajdin Nukić, dok će na lijevoj strani igrati Dario Ferreyra, Damir Mehidić i vjerovatno Adrian Mendeš, koji je protiv Tre Pennea igrao na takvoj poziciji.

U odbrani nema širine kakvu je Tuzla imala prošle sezone, a nema je ni na drugim pozicijama. Huso Karjašević bi trebao biti neupitni starter u veznom redu, a mjesto bi trebalo biti zagarantovano i Mirzadu Mehanoviću. U opticaju su još i Nebojša Gavrić, Belmin Mešinović te Petar Mišić, koji može igrati i na krilu, ali za očekivati je da dobije puno važniju ulogu u vezi ove sezone. Ostatak veznog reda činit će uglavnom mlađi igrači.

Na krilnim pozicijama nameću se dva zvučna imena, barem za premijerligaške okvire, Mladen Veselinović i Mićo Kuzmanović. No, mogu li oni zaista pružiti onoliko koliko je prošle sezone pružao Adnan Džafić? Realno je takav učinak teško očekivati. Naravno, tu je i Švicarac Allan Eleouet koji bi, ako se uklopi kako treba, mogao biti izuzetno značajan igrač za tuzlanski tim.

Napad Tuzla Cityja je pretrpio najveće promjene. U jednom momentu prije samo nekoliko mjeseci činili su ga Sulejman Krpić, Ante Vukušić i Emilio Nsue. Danas ga čine Semir Smajlagić i Salko Nargalić, a nijedan od njih dvojice nije pokazao da može predvoditi premijerligašku ofanzivu.

Tuzla City, a to se mora istaći, ima mnogo mladih igrača koji su potpisali profesionalne ugovore i koji su kroz pripreme dobili puno više prostora nego inače. Nema dileme da će neki od njih dobiti više prostora za igru i u zvaničnim takmičenjima, ali upravo iz tog razloga, nema ni dileme o tome da je Tuzla potpuno nova ekipa, tek u nastajanju, kojoj će trebati vremena da dostigne određen nivo.

Izlazak u Evropu za trenutni kadar tuzlanskog tima mogao bi biti prevelik zalogaj, a trogodišnji ugovor Draganu Joviću trebao bi značiti da u klubu postoji nekakav dugoročniji plan. Dragan Jović je sigurno trener koji može isporučiti adekvatne rezultate bude li se ispoštovao ugovor kakav je sa njim potpisan, a sam broj mladih igrača, baš kao i broj starijih, skupocjenih igrača, koji su upitnog zdravlja i motivacije, pokazuje da je klub napravio zaokret u filozofiji. Ako napravi i zaokret u odnosu prema trenerima, onda nema dileme da je Tuzla okrenula novi list. U suprotnom, klub je prošao kroz izuzetno čudan ljetni prelazni rok u kojem se oslabio do neprepoznatljivosti.

Vjerovatan početni i najjači sastav Tuzle, baš kao ni bilo kojeg drugog tima, nije lako prognozirati, ali mogao bi izgledati ovako, uzimajući u obzir U-21 pravilo:

Fejzić, Nukić, Ferreyra, Šukilović, Čeliković, Karjašević, Mehanović, Mišić, Mešinović, Kuzmanović, Smajlagić.

U rubrikama dolasci i odlasci pogledajte kako je Tuzla City poslovao ovog ljeta.

Dolasci: Dragan Jović (trener), Mladen Veselinović (FK Sloboda, slobodan igrač), Ante Hrkać (FK Mladost Lučani, Srbija, slobodan igrač), Mićo Kuzmanović (NK Celje, Slovenija, slobodan igrač), Semir Smajlagić (FC Nasaf Qarshi, Uzbekistan, slobodan igrač), Allan Eleouet (Yverdon Sport, Švicarska, slobodan igrač), Mirsad Ramić (završetak posudbe – FK Sloboda), Malcolm Barcola (Olympique Lyonnais, Francuska, slobodan igrač), Samir Burić (OFK Gradina Srebrenik, slobodan igrač), Harun Karić (OFK Gradina Srebrenik, slobodan igrač), Eldin Hasanbegović (povratak sa posudbe – OFK Gradina Srebrenik), Salko Nargalić (povratak sa posudbe – HNK Orašje), Benjamin Čalaković (povratak sa posudbe – HNK Orašje), Ahmed Hasanbegović (povratak sa posudbe – OFK Gradina Srebrenik), Elvis Mehanović (povratak sa posudbe – OFK Gradina Srebrenik)

Odlasci: Selver Ahmetović (trener), Agustin Doffo (NK Olimpija Ljubljana, Slovenija, slobodan igrač), Ante Vukušić (FK Kolubara Lazarevac, Srbija, slobodan igrač), Nemanja Tomašević (završetak posudbe – TSC Bačka Topola, Srbija), Kobie Morris (NŠ Mura, Slovenija, slobodan igrač), Adnan Džafić (FK Sarajevo, slobodan igrač), Mirsad Ramić (FK Igman Konjic, slobodan igrač), Eldin Hasanbegović (FK Sloga Doboj, slobodan igrač), Eldin Mehmedović (OFK Gradina Srebrenik, slobodan igrač), Benjamin Čalaković (slobodan igrač)

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P