PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(PLBiH 2022/23) Velež ima novog trenera, ali iste ambicije

Mostarski tim ima novog trenera, ali ambicije su i dalje jednako visoke

foto: FK Velež

Nakon dvije najbolje sezone u novijoj historiji, u kojima je izborio povratak na evropsku scenu i osvojio prvi trofej poslije rata, FK Velež morao je mijenjati strategiju u odnosu na raniji period, u kojem ga je karakterisala nevjerovatna stabilnost i pravljenje promjena samo kad je to bilo zaista potrebno.

Skoro tri godine, Velež je vodio Feđa Dudić, a klub je možda platio i cijenu njegovih vanserijskih uspjeha, jer je poslije osvajanja Kupa BiH odlučio postati trener Sarajeva, u kojem je kao igrač i ponikao. Našao se Velež u dosta nezgodnoj situaciji i pred gotovo filozofskim pitanjem. Da li rušiti temelje onoga što je Dudić uspostavio i graditi nešto novo, ili nastaviti na istim, stabilnim temeljima, uz pokušaj da se stvari dignu na dodatni nivo?

Klub se odlučio postupiti slično kako je postupio kad je Dudić dolazio u klub. Tada je neiskusni trener nastavio graditi ekipu na onome što je iza sebe ostavio njegov prethodnik Ibro Rahimić, a sada je na temeljima onoga što je Dudić ostavio iza sebe odlučio graditi Amar Osim. Trofejni stručnjak je najveće ime koje je Velež doveo uoči nove sezone, a ambicije se Veležu skoro pa same nameću. Mostarski tim nakon dva izlaska na evropsku scenu i nakon što mu najozbiljniji konkurenti i nisu doveli vrhunska pojačanja mora i ovaj put pretendovati na izlazak u Evropu, jer i ako uzmemo da je na papiru slabiji od Zrinjskog, Sarajeva i Borca, na tom istom papiru djeluje jače od Tuzla Cityja i Željezničara, koji bi mu trebali biti glavni konkurenti.

Velež nije mnogo mijenjao kadar u ovom prelaznom roku i klub je napravio samo nužne korekcije, a čini se da je ipak snažniji nego ranije. Ako ništa, barem ima širi kadar. Na golu su Slaviša Bogdanović i Marko Jovičić, te mladi Faris Ribić, i golmanska pozicija zasad je dobro pokrivena.

Frane Ikić sa kojim je Osim sarađivao i u Željezničaru pojačao je centralnu defanzivnu liniju, u kojoj je već ozbiljnije počeo stasavati mladi Adin Bajrić. Uz Samira Zeljkovića, te iskusnog Denisa Zvonića, Velež bi trebao imati snažniju centralnu defanzivnu liniju nego ranije, iako, to se mora kazati, kroz pripreme odbrana nije djelovala baš najbolje.

Slaviša Radović je otišao iz Veleža, a u Antoniju Paviću mostarski tim je brzo pronašao zamjenu na poziciji lijevog beka, a desno je konkurencija već dosta snažnija, sa Mehmedom Ćosićem, Harisom Ovčinom i novopridošlicom Elvirom Muminovićem. Neki od njih vjerovatno će konkurisati i Paviću na poziciji lijevog beka, iako tu poziciju može igrati i nekadašnji fudbaler Sarajeva Emir Halilović, koji bi također trebao biti značajno pojačanje za Velež.

Mehmed Ćosić može igrati i u veznom redu, koji je dodatno osnažen ovog ljeta dovođenjem Jovana Blagojevića. On je profil igrača koji diktira tempo igre, izuzetna zamjena za Samira Radovca, koji je u Veležovom kadru jedini takav igrač, i čiji izostanak bi se uvijek loše odrazio na ekipu. U kadru su još i Omar Pršeš i Dino Hasanović, a i Edo Vehabović može zatvarati poziciju na sredini terena, iako mu je pozicija ofanzivnog veznjaka prirodnija. I tu je Velež zadržao glavnog igrača Nemanju Anđušića, a taj kontinuitet svakako može pomoći ekipi u privikavanju na novog šefa struke Amara Osima.

Nisu ni krilne pozicije pretrpjele značajnije promjene. Najbolji asistent Premijer lige BiH prošle sezone Đorđe Pantelić stigao je u Mostar, a iako su klub napustili Demir Peco i Đani Salčin, Alen Dejanović i Arman Džanković su u finišu prošle sezone dostigli nivo na kojem se na njih moglo početi ozbiljnije računati. I Dženan Zajmović može popunjavati ovu poziciju, pa će u Veležu biti dosta opcija za rotiranje.

U vrhu napada neupitno će igrati Nermin Haskić, s tim da je ozbiljna opcija i već spomenuti Zajmović, tako da je mostarski tim već solidno popunjen, iako bi svakako u vrhu napada drugačiji profil napadača od onih koje mostarski tim trenutno ima, svakako bio dobra opcija.

Neće se ni kod Veleža moći lako prognozirati udarni sastav, ali neke se stvari nameću logičnim same po sebi, kao što su recimo uloge dva igrača do 21 godine. Ekipa bi stoga mogla izgledati ovako, barem u ranoj fazi sezone:

Bogdanović, Ćosić, Pavić, Ikić, Bajrić, Radovac, Hasanović, Anđušić, Džanković, Halilović, Haskić.

Dobra stvar za Osima je što će moći dosta rotirati, a svakako da mu je nezgodna okolnost što je naslijedio tim u kojem je uglavnom sve dobro funkcionisalo i što će ga se gledati isključivo kroz prizmu onoga što je Feđa Dudić ostvario. No, ako se iko može nositi sa takvim pritiskom, onda je to baš Osim.

U nastavku pogledajte kako je Velež trgovao ovog ljeta.

Dolasci: Dženis Ćosić (sportski direktor), Amar Osim (trener), Đorđe Pantelić (FK Radnik Bijeljina, slobodan igrač), Emir Halilović (Zalaegerszeg, Mađarska, slobodan igrač), Jovan Blagojević (FK Radnik Bijeljina, slobodan igrač), Antonio Pavić (Gzira United, Malta, slobodan igrač), Melvin Osmić (povratak sa posudbe – HNK Cibalia Vinkovci, Hrvatska), Nermin Alagić (povratak sa posudbe – FK Igman Konjic), Dževad Sijamija (povratak sa posudbe – NK Travnik), Elvir Muminović (FC Sion, Švicarska, slobodan igrač)

Odlasci: Feđa Dudić (FK Sarajevo – trener), Đani Salčin (završetak posudbe – FK Sarajevo), Brandao (istek ugovora), Demir Peco (završetak posudbe – NK Varaždin), Tarik Isić (FK Kukesi, slobodan igrač), Slaviša Radović (FK Liepaja, Latvija), Melvin Osmić (FK Sloboda, slobodan igrač)

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P