PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Posljednji duel kao opomena Plavima pred večerašnji meč

Željezničar je dosta uspješniji na Grbavici, ali posljednji meč ova dva rivala tjera Plave na oprez.

Foto: fkzeljeznicar.ba

Dueli FK Željezničar i FK Velež imaju ozbiljnu historiju, a u subotu će odigrati 122. međusobni susret. Plavi sa Grbavice su prošle sezone bili najgledanija ekipa lige i sigurno je da će im itekako faliti podrška navijača, a sigurno je da bi i veliki broj Mostaraca stigao u Sarajevo.

Plavi su dosta mijenjali uoči nove sezone, posebno u zadnjoj liniji gdje je praktično jedini starosjedilac Siniša Stevanović. Za razliku od njih, Velež u sezonu ulazi bez napadača Fajića i štopera Maneva, čiji bi odlazak trebao nadomjestiti Konstantin Cheshmedjiev.

Iako je u pitanju 122. međusobni duel, mi ćemo se osvrnuti na utakmice odigrane u zajedničkoj Premijer ligi BiH, od sezone 2002/03, a njih je bilo ukupno 24. Željezničar je daleko uspješniji od Veleža i slavio je 16 puta, dok su po 4 utakmice završene neriješeno, odnosno pobjedom Veleža. Naravno, i gol razlika je ubjedljivo na strani Željezničara (39:19).

Na Grbavici su ove dvije ekipe u okviru zajedničke Premijer lige BiH odigrale 12 utakmica, Željezničar je pobijedio deset puta, jedna utakmica je završena bez pobjednika, dok je prošle sezone Velež upisao do sada jedinu pobjedu. Gol razlika iznosi 23:8 u korist Željezničara. Upravo taj susret u kojem je Velež slavio je i posljednji odigrani susret ova dva rivala.

Pored zajedničke PLBiH, ova dva rivala su odigrala i četiri utakmice u zajedničkom Kupu BiH (od sezone 2000/01). U tim mečevima Plavi su slavili dva puta kući (gol razlika 5:1), dok su oba meča u Mostaru okončana bez pobjednika (gol razlika 2:2). 

Posljednjih pet utakmica
2014/2015 FK Velež – FK Željezničar 0:3
2015/2016 FK Željezničar – FK Velež 2:1
2015/2016 FK Velež – FK Željezničar 0:1
2019/2020 FK Velež – FK Željezničar 1:1
2019/2020 FK Željezničar – FK Velež 0:2

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P