PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Potpisan ugovor o preraspodjeli sredstava Općine Novo Sarajevo i FK Željezničar: Situacija u klubu je dosta teška

Na Grbavici održana konferencija za medije

foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo, i predsjednik FK Željezničar, Admir Džubur, potpisali su danas ugovor o preraspodjeli sredstava u iznosu od 200. 000 KM koje će biti na raspolaganju Plavima.

Načelnik Općine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo, istakao je na press konferenciji da je u razgovoru sa ljudima iz Željezničara saznao da se klub teško finansira u jeku pandemije koronavirusa, te da je ova preraspodjela sredstava i rebalans u budžetu rezultat želje da se vrhunski sport i brend Sarajeva potpomogne.

– Jednostavno smo shvatili svoju društvenu ulogu u svrhu realizacije onih stvari u vrhunskom sportu koje su od opšteg interesa za lokalnu zajendicu. Ono što karakterište ovaj ugovor jeste da smo svi ušli u jedan čudan period djelovanja svega u državi što je prouzrokovano svim ovim mjerama vezano za pokušaj suzbijanja koronavirusa. To su stvari koje se moraju provesti i te stvari su izazvale čitav niz tegoba, počevši od ekonomije, pa do sporta i kulture. Prepoznavši našu ulogu lokalne zajednice,koji kao neko ko i kada ostali okrenu glavu, moramo pomoći tamo gdje možemo, mi smo i ove godine predvidjeli sredstva, koja su prvobitno imala drugu namjenu. Već nekoliko godina mi smo u projektu rekonstrukcije i sanacije stadiona, sa ciljem da se pomogne i Želji i reprezentaciji. Nažalost, ove godine se pojavila pandemija koja je zaustavila čitav život u svijetu i prepoznavši potrebu da djelujemo i pomognemo i sportskim klubovima, mi smo promijenili namjenu kroz rebalans budžeta i 200.000 za šta ćemo potpisati ugovor su namijenjeni Želji za prevazilaženje teških posljedica i finansiranje svih onih stvari i troškova koji su neophodni da bi nastavili svoju djelatnost. Činjenica da je samim prestankom takmičenja smanjen interes svih onih donatora i onih koji su finansirali klub kroz reklamu. Željo je ostao bez prihoda, nije bilo utakmica, karata, TV prenosa i u kontaktu sa direktorom i predsjednikom kluba došao sam do informacije da je doveden u pitanje opstanak kluba. Dogovorilo smo se da ova sredstva, na ovakav način, preusmjerimo. Ovo je ustvari naš pokušaj da utičemo na neke pozitivne stvari kada je u pitanju saniranje posljedica u vrhonskom sportu. Ostali nivoi vlasti nisu do sada nešto previše reagovali i nadam se da će ovo biti okidač kada je u pitanju saniranje posljedica i finansiranje u segmentu vrhunskog sporta jer i Željo i Sarajevo su brendovi Sarajeva i Bosne i Hercegovine, rekao je Nedžad Koldžo na press konferenciji.

Predsjednik FK Željezničar, Admir Džubur, nije krio zadovoljstvo zbog ovakvog sporazuma, te je istakao da će ovaj novac pomoći Plavima da stabilnije uđu u novu sezonu.

– Zaista, želim da izrazim posebnu zahvalnost načelniku, saradnicima, općinskom vijeću na ovoj susretljivosti i pomoći FK Željezničar. Željezničar u narednoj godini slavi 100 godina postojanja. U tih 100 godina bilo je i teških trenutaka, međutim ovo što nam se dešava u posljednje vrijeme niko nije mogao da predvidi i situacija u klubu i oko kluba je dosta teška. Međutim, FK Željezničar je postojao 100 godina i postojaće i narednih 100 godina. Ova sredstva i prenamjena ovih sredstava biće utrošena u redovne troškove kluba i sigurno će biti velika pomoć da nastavimo i da uđemo u novu sezonu mnogo stabilnije i mnogo jače. Od Želje očekujemo najveće rezultate i potrudićemo se da sve ovo što je pred nama opravdamo i da postignemo ono što cjelokupan klub i svi želimo, a to je juriš na obje titule i da proslavimo 100. godina kluba kako i dolikuje FK Željezničar, rekao je predsjednik FK Željezničar, Admir Džubur.

izvor: Sport1.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P