PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Potvrđen je UEFA-in zvaničan termin za završetak sezone u manjim ligama, može li se Premijer liga BiH uklopiti?

Potvrđeni termin za okončanje prvenstva stavlja Premijer ligu BiH u nezahvalnu poziciju
Premijer liga BiH

Foto: N/FSBiH

Fudbalska sezona u cijeloj Evropi je na dugoj pauzi zbog korona virusa, a savezi u mnogim zemljama još uvijek odlučuju da li nastaviti ili potpuno zaustaviti domaće prvenstvo.

Jedna od onih zemalja koja je odlučila prvenstvo zaustaviti jeste Malta, čiji je savez danas objavio saopštenje u kojem objašnjava razloge za svoju odluku. Kao glavni se navodi činjenica da je UEFA od saveza zemalja članica na pozicijama od 16. do 55. po koeficijentu zatražila da joj imena klubova učesnika u evropskim takmičenjima dostave najkasnije do 20. jula, što znači da je to posljednji rok do kojeg se sezona može okončati.

Iako je formalno posljednji rok za kraj sezone 3. august, on se ne odnosi podjednako na sve lige i tiče se samo onih najjačih liga, koje nemaju obaveze u pretkolima evropskih takmičenja, odnosno ranijoj fazi pretkola. S druge strane, lige poput Premijer lige BiH i malteškog prvenstva čiji predstavnici u evropskim takmičenjima svoj put započinju u prvim pretkolima, taj luksuz nemaju.

Sa ovakvim zvaničnim stavom UEFA-e, ali i stavom nadležnih institucija u Republici Srpskoj da se sezona ne može nastaviti prije 1. jula, postoje izričito male šanse da se prvenstvo kompletira na terenu i mnogo je izvjesnije da će postojeće stanje biti proglašeno kao konačno.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P