PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Rezime krnjeg 4. kola PLBiH: Treba li trener da zaštiti svoje igrače?

Iza nas je četvrto kolo Premijer lige BiH, čije dvije utakmice još nisu odigrane.

Krnje četvrto kolo Premijer lige BiH odigrano je u subotu. Dvije utakmice su odgođene zbog obaveza Sarajeva i Zrinjskog u trećem pretkolu Evropske lige, te još nije sasvim izvjesno kada će biti odigrane.

Svaka odigrana utakmica četvrtog kola imala je zasebnu priču, čiji je kontekst puno širi od puke utakmice. Taj kompetitivni duh čini Premijer ligu BiH zaista specifičnim takmičenjem, jer gotovo da ne postoji klub bez jedinstvene pozadinske priče.

Nemamo dovoljno dobar kadar

Tako se u javnom diskursu nametnula izjava trenera Milenka Bošnjakovića koji je već u nedjelju imao mnogo toga za reći o treneru Slobode Miletu Lazareviću. Lazarević je nakon remija rezultatom 0:0 sa Veležom na domaćem terenu izjavio da nema na raspolaganju adekvatan igrački kadar jer selekcija ekipe nije dobro izvršena, što je Bošnjakoviću itekako zasmetalo.

Bošnjaković je svom mnogo starijem i iskusnijem kolegi poručio da bi ga on, da je igrač, “nabio nogom iz svlačionice”, a teško je vidjeti šta je u samoj izjavi Bošnjakovića sporno, osim što je nabijanje nogom uvedeno u istu kako bi ona dobila dramski efekat.

Lazarević se na priličan način narugao svojoj ekipi, kazavši da će do decembra imati probleme zbog kadrovskih deficijencija, a pitanje je hoće li Slobodini fudbaleri psihološki dodatno pasti zbog ovakve izjave Lazarevića. Do decembra Sloboda svakako ne može dovoditi igrače, pa će Lazarević morati da nastavi gledati u oči svojim igračima, istim onima koji su mu stvorili, kako je i sam, rekao, ogromne probleme.

Treba međutim, svoju dozu kritike dobiti i Bošnjaković, ili možda preciznije Tuzla City. Bošnjaković je u nastavku rasprave na društvenim mrežama nakon svoje objave trenere podijelio na one koji su dobili otkaz i one koji će dobiti otkaz, a sebe je, naravno, svrstao u ovu drugu kategoriju.

Tuzla City je veoma ambiciozan klub i jasno je s tog aspekta da Bošnjaković nema dovoljno prostora da radi na promociji mladih igrača. Ipak, jednako kako je bitno zaštititi svoje igrače, na čemu je insistirao Bošnjaković u svojoj objavi koja nije direktno adresirana ni na koga,  bitno je i ostaviti dublji trag svog rada. A najdublji trag u ligama poput bosanskohercegovačke ostavljaju treneri i klubovi koji rade na promociji i razvoju mladih igrača.

Novi tuzlanski premijerligaš je još uvijek veoma ambiciozan, ali čak i uporni Azmir Husić brzo će odustati kad shvati da ne želi konstantno finansirati ekipe izgrađene na isti način, od iskusnih igrača koji su u Tuzlu došli jer u klubu mogu najviše zaraditi. U prvih nekoliko utakmica nove sezone, samo je Samir Burić od mlađih igrača dobio šansu za igru. Mladić koji ima 21 godinu upisao je 34 minute igre ove sezone.

Bošnjaković i Husić stoga će prije ili kasnije morati da naprave strategiju razvoja talentovanih igrača, od kojih će klub zaraditi nešto novca, jer je to ono što daje smisao konstantnom finansiranju i jedino to omogućuje razvoj kluba.

Inače, Tuzla City je slavio pogotkom Voje Ubiparipa u gostima kod Mladosti, a bio je to srbijanskom napadaču već četvrti gol u ovoj sezoni. U dresu Tuzla Cityja postigao je 16 golova u 27 premijerligaških nastupa, a golove postiže u prosjeku svakih 150 minuta. Pobjedom kod Mladosti, Tuzla je definitvno pokazala da se ove sezone neće boriti za opstanak, ali i da će premijerligaški status Mladosti ove sezone biti ugrožen puno više nego ranijih.

Trener Tuzla Cityja nikad se nije libio iskreno iznijeti svoje mišljenje

Krbanjević ili Krstajić?

Nije priča o sukobu Bošnjakovića sa Slobodom koja ga je nepravedno smijenila početkom prošle sezone jedina koja je ove sedmice bila zanimljiva u domaćem prvenstvu. Susret između Radnika i Borca prekinut je zbog nacionalističkog navijanja gostiju iz Banja Luke, a ostaje da se vidi hoće li prekid utakmice biti jedina sankcija za vinovnike incidenta, jer ovo nije ni prvi ni posljednji put da se utakmice prekidaju, a da nakon toga izostane reakcija pravosudnih organa.

Bijeljinski Radnik se nakon nekoliko uspješnih godina iza kojih stoje Mladen Krstajić, Nebojša Tomić, te najvećim dijelom Mladen Žižović i prije njega Slavko Petrović, nalazi na velikoj prekretnici.

Evidentno je da gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ne želi finansirati najuspješniji Radnik u historiji kluba, te se više ni ne krije da pokušava na čelo kluba umjesto Mladena Krstajića dovesti Zlatka Krbanjevića, biznismena iz Njemačke i dosadašnjeg prvog čovjeka OFK Sloga Gornje Crnjelovo.

Nije sasvim izvjesno čime Mićić nije zadovoljan, ali kao što su navijači Radnika istakli u svom obraćanju javnosti, gradonačelnik Bijeljine zaboravlja u kakvom je stanju bio klub prije nego je napravljena njegova rekonstrukcija koja je pomogla da Radnik postane jedan od najstabilnijih premijerligaša posljednjih godina.

Radnik je poražen od Borca rezultatom 2:1, u utakmici u kojoj možda i nije zaslužio poraz, a zbog problema na relaciji Mićić – Krstajić, klub se se za kratko vrijeme pretvorio u jednog od kandidata za ispadanje.

S druge strane, Borčevom treneru Branislavu Kruniću tri boda osvojena u Bijeljini možda su bili i slamka spasa, no s obzirom na prikazane igre u prva četiri kola, Borac je definitivno daleko od onoga što se očekivalo. Najbolji igrač Banjalučana bez dileme je Stojan Vranješ, a pojačanja uz izuzetak Marka Jovanovića apsolutno nisu opravdala visoko postavljena očekivanja.

Iako je bilo nedostataka u radu Radnika koji se odnose prije svega na razvoj omladinske škole, era Radnika pod vodstvom Mladena Krstajića je ubjedljivo nauspješnija u historiji kluba

Dudić krenuo u spašavanje Veleža

U svojoj analizi utakmice između Čelika i Željezničara već smo se posvetili svim najinteresantnijim momentima koji su istu obilježili, a možda nije zgoreg ponoviti da je ovo bila jedna od tri utakmice koje su prekinute u ovom kolu. Dok su prve dvije prekinute isključivo radi navijačkih incidenata, treća je prekinuta zbog problema sa reflektorskim osvjetljenjem.

Jedan od specifikuma ovog kola leži upravo u činjenici da su čak tri od četiri utakmice prekinute, a zanimljiv je bio i žuti karton za trenera Veleža Feđu Dudića, koji je iznerviran promašenim zicerom Mehmeda Ćosića nogom nabio flašicu vode. Kasnije je uz osmijeh konstatovao da je njegov potez bio neprimjeren, ali teško da će mu navijači previše zamjeriti, s obzirom na to da je Velež osvojio svoj prvi bod u ovosezonskom takmičenju.

Pred Dudićem je težak zadatak da što ranije Velež vrati u igru za opstanak, ali ako postoji trener koji ima kapacitet za takve stvari, onda je to upravo on. Velež je bio na pragu konflikta unutar klupskih struktura, a Dudić je trener koji oko sebe ujedinjuje različite klupske faktore. Tek u takvoj atmosferi, Dudić će moći da poradi na samoj igri. Prvi znakovi su pozitivni, ali pred Veležom je još mnogo posla. Za početak, Velež je prihvatio da se nije adekvatno pripremio za Premijer ligu BiH, čime su klupske strukture priznale grešku. A to je prvi korak ka rješavanju problema.

Pred Dudićem je veliki posao sa ekipom Veleža, ali prvi znakovi za klub su pozitivni

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P