PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sarajevo ima fantastičan skor u Butmiru

Današnja utakmica protiv FK Sloboda je bila 28. utakmica Bordo tima u Trening centru Butmir.

Fudbalski klub Sarajevo je zvanično otvorio Trening centar u Butmiru na svoj 69. rođendan, 24. oktobra 2015. godine. Osam mjeseci poslije, 26.06.2016. godine, FK Sarajevo je odigrao prvu prijateljsku utakmicu u svom trening centru, a protivnik je bila ekipa Vratnika. Bordo tim je slavio ubjedljivu pobjedu rezultatom 8:0, a strijelci su bili tri puta Benko, po dva puta Ahmetović i Amer Bekić, te Crnkić.

Zaključno sa današnjom utakmicom protiv FK Sloboda, Sarajevo je u Butmiru odigralo ukupno 28 utakmica, upisali su 24 pobjede, 3 remije i samo jedan poraz. Jedina ekipa koja je nanijela poraz Sarajevu u Butmiru je ekipa Mladosti iz Doboja kod Kaknja. Utakmica je odigrana u sklopu priprema za prošlu sezonu, a gosti su slavili rezultatom 1:2. Strijelci su bili Amar Rahmanović za Sarajevo, a Petar Bojo i Bahrudin Atajić za Mladost.

U svom trening centru Sarajevo je igralo utakmice protiv 16 različitih protivnika, a samo jedna ekipa nije iz naše zemlje (Muaither SC iz Katara). Najčešći protivnik Sarajeva u Butmiru bio je Olimpik (6 utakmica), po 3 puta gostovali su visočka Bosna, kakanjski Rudar i Goražde, a 2 puta Igman iz Konjica.

Sarajevo je u tih 28 odigranih utakmica postiglo fantastičnih 106 golova, dok primili su samo 25 golova. Na ukupno 12 utakmica nisu primili gol, 8 puta su primili jedan gol, 7 puta su primili dva gola, dok su jednom primili 3 gola. Ekipa Sarajeva je na svakoj do sada odigranoj utakmici postizala barem jedan pogodak, odnosno četiri puta su postigli 1 gol, dva puta 2 gola, osam puta 3 gola, pet puta 4 gola, šest puta 5 golova, tri puta 7 golova i jednom 8 golova, u pomenutoj prvoj utakmici.

Najbolji strijelci Sarajeva na prijateljskim utakmicama u Butmiru su Mersudin Ahmetović, Amar Rahmanović i Semir Smajlagić, koji su postigli po 8 golova. Današnji strijelac za Slobodu, Said Husejinović, je u Butmiru u dresu Sarajeva postigao 7 golova, a po 5 su postigli Nermin Crnkić, Gedeon Guzina, Sanjin Lelić i Aladin Šišić.

Zanimljivo je da je Smajlagić postigao 8 golova a nije nikada dobio priliku da zaigra za FK Sarajevo u zvaničnim utakmicama. I sadašnji napadač Zrinjskog Miljan Škrbić je u dresu Sarajeva postigao 2 gola, ali iako je bio nekoliko mjeseci u Sarajevu nije potpisao ugovor, te je završio u Mostaru. Osim njih dvojice, i Bubacarr Kebbeh je postigao jedan gol za Sarajevo, ali nije potpisao ugovor.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P