PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sindikat pozvao Nogometni/Fudbalski savez BiH da donese odluku o Premijer ligi BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH objavio je da se odluka mora što prije donijeti
Premijer liga BiH

Foto: N/FSBiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH objavio je danas saopštenje u kojem poziva Nogometni/Fudbalski savez BiH da donese što prije odluku o nastavku ili prekidu Premijer lige BiH. Saopštenje prenosimo u cjelini.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini svakodnevno zaprimi više desetina poziva i upita fudbalera. Brojna su otvorena pitanja, kada je riječ o fudbalskoj industriji, a za vrijeme krize glas igrača se mora čuti više nego ikada.

Više od 65 dana je prošlo od posljednje takmičarske utakmice u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Igrači, za to vrijeme, ne obavljaju ekipne treninge, već izvršavaju individualne programe rada, a gotovo četiri mjeseca, oni koji žive u drugim gradovima, nisu imali priliku da posjete svoje porodice.  Bez obzira na kvalitetu individualnog rada, fudbal je kolektivni sport i sa zdravstvenog i kondicionog aspekta, potrebno je dosta vremena kako bi se fudbaleri vratili u takmičarsku formu i napravili adekvatnu prevenciju od povreda.

Rizični modeli poslovanja pojedinih Klubova, kao i propusti postupka licenciranja, pokazali su sve svoje nedostatke u ovoj krizi. Kašnjenja s isplatama redovnih mjesečnih primanja su sve češća i ugrožena je egzistencija velikog broja porodica, a postoje pojedini koji izbjegavaju FIFA-ine preporuke za COVID-19 pandemiju i donose jednostrane odluke na štetu i bez dogovora s igračima.

Umjesto utakmica i treninga, neizvjesnost je postala najčešće korištena riječ među fudbalerima u Bosni i Hercegovini i s obzirom na to apelujemo i zahtijevamo od odgovornih da donesu konačnu odluku o nastavku  ili prekidu fudbalskih takmičenja!  Svjedoci smo čestog, međusobnog prebacivanja odgovornosti, a najveću štetu trpe fudbaleri! Oni su ključni akteri, a svakim danom njihova šteta je sve veća. To je nedopustivo!

“ Dok čekamo ishod ko zna koje video konferencije, imamo priliku čitati i vidjeti kako su druge države u Europi, pa i one u regionu, donijele odluke i odgovarajuće mjere o svojim ligaškim takmičenjima, startu nove sezone i modelima istih.  Uz maksimalno poštivanje trenutne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini,  odluke su već morale biti donesene. Neizvjesne su karijere fudbalera i nemamo više vremena za čekanje”, rekao je Aldin Đidić, osnivač SPFBiH.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P