PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH uputio dopis FK Sloboda

SPFBiH odlučio je u javnosti podijeliti svoj dopis, kojem smo se obratili ovom premijerligašu

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH obratio se u toku sedmice FK Sloboda Tuzla. U skladu sa bontonom o poslovnim odnosima, čekali smo 48h na odgovor kluba iz Tuzle. Obzirom da odgovor nije stigao na našu e-mail adresu, klupski fax ne prima poštu i naši telefonski pozivi nisu odgovoreni, SPFBiH odlučio je u javnosti podijeliti svoj dopis, kojem smo se obratili ovom premijerligašu. Isti možete pročitati u nastavku:

– “Poštovani,

Ovim putem Vam se obraćamo ispred Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, organizacije koja štiti prava igrača na tlu naše države. Razlog našeg obraćanja jesu informacije o višemjesečnim, nagomilanim potraživanjima igrača na osnovu plata i premija, koja su za mnoge igrače odavno dospjela i koje ste dužni što prije isplatiti.

Želimo Vas samo podsjetiti da je i naša država, kada je nogometna/ fudbalska igra u pitanju, donijela određene pozitivne propise na osnovu FIFA-inih Pravilnika, te su se istih dužni pridržavati svi klubovi. Osvrćemo se samo na tačke Pravilnika o statusu i transferu igrača, koji predstavlja bazni dokument za definiranje međusobnih prava i obaveza između igrača, kao radnika i klubova, kao poslodavaoca. Članom 68. jasno su navedene upute o tome šta je zapravo igrač profesionalac, te ono najbitnije, koje su to precizno definisane obaveze klubova, kada su u pitanju uplate prema istom. Napomene radi, kada govorimo o tim uplatama, osnovna obaveza klubova kao poslodavaoca jeste da igraču, kome je to profesija i ono od čega egzistira, izmiriti redovnu uplatu tzv. NETO plate, a na osnovu uplate ugovorenog NETO iznosa klubovi uplaćuju doprinose za igrača, koji je registrovan kod njih. Dakle, u skladu sa zakonom o radu i zakonu o financijskom poslovanju, uplata doprinosa se vrši na osnovu prethodne isplate ugovorene NETO plate, bez obzira što klubovi u svojim ugovorima sa igračem profesionalcem, pogrešno navode samo BRUTO platu.

Također, u skladu s članom 69. prethodno navedenog Pravilnika, igrači zaključuju profesionalni ugovor usklađen sa zakonom o radu, odnosno govoreći pravnim riječnikom ugovor o radu, jer isti stvarno i formalno-pravno ima takav karakter. Igrači su odlučili da fudbal bude njihova profesija i imaju svoja prava i obaveze, kojih se moraju pridržavati, jednako kao i klubovi, te za njihovo pozitivno ili negativno držanje isto tako postoje posljedice, koje su decidno navedene u Pravilniku. Ovim odredbama se isključuje bilo kakvo zaključivanje dodatnih ugovora poput ugovora o djelu, gdje se ugovoreni iznosi dijele na nekoliko mjesečnih rata, što zakonski nije moguće, a i praktično neizvodivo. Klub, koji igračima nudi dodatne ugovore, poput ugovora o djelu, može se smatrati klubom koji želi nanijeti i materijalnu i nematerijalnu štetu igraču i dovesti ga u nepovoljan položaj. Takvim načinom poslovanja, klub direktno krši pozitivne propise naše države, te je moguće stvoriti osnove sumnje da takav klub nastoji izbjeći plaćanje punih iznosa poreza i obaveza prema državi, koji je dužan da redovno plaća i u skladu s tim može počiniti krivično djelo. Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini raspolaže sa svim informacijama kako klubovi posluju, kako se odnose prema igračima, te imamo dovoljna saznanja i intelektualne kapacitete da u skladu s tim i djelujemo kako bi ostvarili naše strateške ciljeve i zaštitili igrače.

Ukoliko bilo koji klub svojim djelovanjem dovede igrača u nepovoljan položaj, igrač ima svoja prava koja proizlaze iz članova 73. 86. 87. 88. 89. 90. 91. navedenog Pravilnika i ima mogućnost zatražiti jednostrani raskid ugovora na štetu kluba, te može zatražiti raskid ugovora uz opravdane okolnosti. Takav igrač nema nikakvih posljedica po njegov status, a za ovakve povrede odgovornost je na klubu, jer su morali znati da takvo ponašanje nije dozvoljeno prema igraču, koji samo obavlja svoj posao na najbolji mogući način i za takav angažman zaslužuje i pripada mu naknada koja je ugovorena. Ugovor je zakon između strana koje ga potpišu.

Posebno želimo istaći član 102. Pravilnika, koji se oslanja na odredbe zakona o radu, koje se tiču plaćanja dospjelih obaveza. Klub, kao poslodavac je dužan svom radniku (igraču) najkasnije 30 dana nakon ugovorenog roka uplatili platu. U suprotnom, klub podliježe sankcijama, te će biti kažnjen po prijavi zaposlenog, nakon uspješno okončanog disciplinskog postupka. Moramo naglasiti i odredbe Pravilnika o licenciranju klubova. Klubovi moraju izmiriti svoja dospjela potraživanja, redovno plaćati svoje obaveze, u suprotnom licenca i učešće kluba u Premijer ligi BiH može biti ugrožena, a takav klub “izbačen” iz najelitnijeg takmičenja u našoj zemlji bez obzira na ostvaren sportski rezultat.

U skladu sa svim navedenim, molimo Vas za informaciju kada će klub izmiriti svoja dospjela potraživanja prema igračima? Igrači su fizičke osobe, ne predstavljaju ničije privatno vlasništvo, a posebno ne privatno vlasništvo klubova i klubovi se prema njima moraju odnositi uz poštovanje i redovno izmirivati svoje obaveze prema njima, jer oni su ti koji svojim zalaganjem i trudom klubu donose rezultate i osiguraju postojanje i poslovanje kluba.

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini vam stoji na raspolaganju za sva pitanja, savjete i podršku, obzirom da je nama u interesu da tradicionalni klubovi, poput FK Sloboda, uspješno posluju, imaju snažne omladinske selekcije i privlače navijačke mase na stadion Tušanj, te da u svojim redovima imaju zadovoljne igrače.”, stoji u dopisu SPFBiH.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P