PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH izrazio zabrinutost za igrače

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH je izrazio zabrinutost za igrače koji moraju igrati utakmice u nehumanim uslovima.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH je na svojoj stranici izrazio zabrinutost za igrače koji moraju igrati utakmice u nehumanim uslovima, a njihov tekst prenosimo u cjelosti.

I u ovom kolu, igrači su bili primorani nastupati u terminu od 17.30 sati. Ovog vikenda to je bio slučaj na dvije utakmice. Od početka takmičarke sezone 2019/20 u svakom kolu se navedeni termin koristio za odigravanje premijerligaških susreta. Podsjećamo, Nogometni/Fudbalski Savez BiH obavezao je klubove Premijer lige BiH da moraju nastupati na stadionima s reflektorskom rasvjetom od sezone 2018/19. Kasnije se ta odluka pomjerila na sezonu 2019/20 zbog, kako je navedeno, “praktičnih razloga”. Ipak, svjedoci smo da odluka nije sprovedena, te se i u novoj takmičarskoj sezoni utakmice igraju u dnevnim terminima.

Odigravanje utakmica u ljetnom periodu, u dnevnim terminima otežava svim učesnicima bavljenje fudbalom. Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH izražava svoju zabrinutost zbog okolnosti u kojima su se do sada odigrale pojedine utakmice Premijer lige BiH. Zabrinutost dijeli i velika većina igrača koja nastupa u elitnom ranu bh. fudbala. SPFBiH zaprimio je od početka nove takmičarske sezone brojne žalbe igrača, koji su izrazili svoje negodovanje zbog nastupanja u ovim vremenskim uvjetima, a ipak su poštovali svoje klupske obaveze i nastupali.

– “Jako teška utakmica za sve aktere. Bilo je zahtjevno igrati po ovim vrućinama”, rekao je Velibor Đurić, igrač Radnika nakon susreta 2. kola u kojem je njegov tim igrao u terminu od 17.30 sati.

– “Ovu utakmicu je bilo teško gledati, a ne igrati. Nadam se da će uskoro svi klubovi morati imati reflektore kako se ne bi ugrozilo zdravlje igrača”, kaže Milenko Bošnjaković, trener FK Tuzla City, nakon utakmice 4. kola u kojoj je njegov tim gostovao Mladosti u Doboju kod Kaknja. Utakmica se igrala također u 17.30 sati.

U razgovoru sa kapitenima timova, prenijete su informacije da su igrači, koji su nastupali u dnevnim terminima, imali probleme na samim utakmicama. Već u uvodnim minutama susreta disanje je bilo otežano, te su osjećali iscrpljenost. Igranje pod velikim temperaturama predstavlja rizik za karijere igrača što je nedopustivo. Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH želi istači da igrači premijerligaškog takmičenja nisu bili konsultovati od strane takmičarske komisije NFSBiH prilikom donošenja kalendara takmičenja, te je bilo potrebno pokazati fleksibilnost, kako bi se zdravlje igrača stavilo u prvi plan. Želimo podsjetiti i na upute Ministarstva rada i socijalne politike o radu na visokim temperaturama na otvorenom, gdje se nalaže povećana briga o radnicima u ljetnom periodu.

U situacijama poput ove, mora se u obzir uzeti glas igrača i njihovo mišljenje. Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH i u budućnosti će ukazivati na probleme i poteškoće s kojima se suočavaju fudbaleri u BiH i boriti se za njihova prava i položaj.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P