PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH organizovao radionicu za igrače

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini ugostio je igrače iz svih premijerligaških klubova.

Na poziv SPFBiH u glavnom gradu BiH okupili su se po najmanje dva igrača iz svih premijerligaških klubova, koji su zajedničkom večerom i druženjem jučer, te današnjom, višesatnom radionicom iskoristili prve radne dane u ovoj sedmici.

U sklopu obavljene radionice, od strane osoblja SPFBiH igrači Premijer lige BiH upoznati su detaljno o strukturi bh. fudbala, ulozi Sindikata u njihovoj karijeri, te njihovom pravnom statusu i svim pojedinostima vezano za ugovorne odnose između igrača i klubova.

Otvoren dijalog o svim problemima s kojima se susreću fudbaleri ohrabruje SPFBiH u svojim namjerama da još intenzivnije pristupi realizacijom svog strateškog plana, koji bi omogućio potpunu protekciju igrača unutar granica BiH.

Pored toga, igrači iz klubova Premijer lige BiH slušali su i edukativno predavanja predstavnika Advokatske kancelarije “Krupalija” o radno-pravnim odnosima i važnosti uplaćivanja zdravstvenog i penzionog osiguranja na osnovu njihovih primanja od strane klubova. A, stručnjaci iz oblasti fizičke pripreme individualnih sportista i sportskih kolektiva Anel Torlak i Jasmin Štitkovac, pripremili su zanimljivo predavanje igračima iz oblasti prekomjernog treniranja i održavanja mentalnog zdravlja u toku duge, takmičarske sezone.

Prisutnima se obratio i Selvedin Šatorović ispred Saveza Samostalnih Sindikata BiH, na samom početku radionice, naglasivši da je SPFBiH poprilično mlada organizacija, ali da su rezultati Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH značajni i da zahvaljujući postojanju ove organizacije igrači imaju itekako potrebnu podršku i protekciju na putu ostvarivanja svojih sportskih ambicija.

Osnivač SPFBiH, Aldin Đidić, prenio je svoje utiske po okončanju sastanka.

“Drago mi je što smo uspješno organizirali dvodnevni sastanak i radionicu s igračima. Vrlo je bitno da imamo kontinuiran dialog i da se oni što bolje upoznaju sa svojim pravima. Također, posebno želim istaći da su prisustovali igrači iz svih klubova premijerligaškog takmičenja. Pokazali su jedno veliko zajedništvo i shvatanje da svi dijelimo iste sportske vrijednosti, ali i probleme, te da imamo zajednički cilj, a to je isključivo boljitak bh. fudbala. U narednom period planiramo i dodatne aktivnosti i organizaciju sličnih edukacija, kako bi dodatno uticati na poboljšanje stanja fudbala u BiH.”, rekao je Đidić.

Dodajmo i to da su radionici prisustovali i igrači iz klubova 1. lige FBiH, kako bi se dodatno upoznali sa pravnim statusom amaterskih fudbalera u BiH fudbalu.

Sindikat profesionalnih fudbalera se zahvaljuje svojoj matičnoj organizaciji FIFPRO na kontinuiranoj podršci, te klubovima Premijer lige BiH koji su igračima omogućili dolazak na radionicu, iako je takmičarski period sezone u toku.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P