PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH se oglasio povodom situacije u NK Čelik

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, s ciljem ispravnog informisanja javnosti, izdaje ovo Saopštenje nakon objave video razgovora na službenim profilima NK Čelik Zenica, s g. Aydinom Olgunom.
Čelik - Sarajevo

Naime, u svom obraćanju g. Olgun je naveo niz neistina, krivih navoda i optužbi, zbog kojih će odgovarati sudskim putem. Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini pružit će zaštitu fudbalerima i našim članovima, o kojima je g. Olgun negativno govorio.

U svom obraćanju, g. Olgun nedvojbeno potvrđuje da je on angažirao štetne osobe po Klub (g. Erhan Sunbul i g. Zaim Mujezinović), koji su obavljali u njegovo ime operativne poslove u NK Čelik Zenica. Upravo je g. Olgun odgovoran za sve greške koji su njegovi radnici napravili. Također, g. Olgun ima i zakonsku odgovornost kao Predsjednik Klubova i lice ovlašteno za zastupanje NK Čelik Zenica. S obzirom na to, laž je govoriti da g. Olgun nije bio upoznat o svim djelima svojih saradnika. Između ostalog, članovi pravnog tima SPFBiH su u proteklim mjesecima, gotovo na sedmičnoj bazi, imali dijalog s advokatima g. Olguna, kako bi ukazali na sva devijantna ponašanja pojedinaca, koje je postavio g. Olgun, a što će za posljedicu imati krajnje upitnu budućnost Kluba.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH u proteklim mjesecima, tačnije od mjeseca novembra 2019. godine (https://spfbih.ba/sastanak-sa-predstavnicima-nk-celik-zenica-saopstenje-za-javnost/), nastojao je na sve načine pronaći dogovor s NK Čelik Zenica vezano za veliki broj tužbi prema Klubu. Razgovarali smo sa predstavnicima turskog investitorima,sportskim direktorima i advokatima. NK Čelik je neizmjerno važan Klub za strukturu bh. fudbala i njegovo postojanje je od šireg interesa bh. javnosti. Međutim, nismo pronašli razumijevanje od strane g. Olguna i njegovih saradnika, koji su sve vrijeme insistirali da će platiti svoje obaveze uredno.

G.Olgun u svom obraćanju obmanjuje javnost, govoreći da je zapravo on prevaren i oštećen, a činjenice o načinu njegovog rada su sljedeće;

– NK Čelik Zenica trenutno ima 24 otvorena sudska postupka protiv sebe, od kojih su gotovo svi okončani i presuđeni u korist igrača/ trenera/ sportskih radnika, zbog nagomilanih dugovanja, a svi pojedinci su dovedeni u Klub za vrijeme upravljanja g. Olguna. Manji broj postupaka je u toku, te se očekuju konačne presude početkom mjeseca Maja.

– NK Čelik Zenica trenutno ima 3 međunarodna spora s kojim se suočava, a koje će nedvojbeno izgubiti, što će dovesti do zabrane dovođenja igrača u nadolazećim prelaznim rokovima od strane FIFA-e. Turski investitori odbili su mogućnost vansudskog dogovora za svaki predmet.

– NK Čelik Zenica nije izmirio svoje obaveze na ime poreza i doprinosa za 2018. i 2019. godinu, te trenutno ne ispunjava kriterije za dobivanje licence.

– 18 igrača koji su u proteklih godinu dana pokrenuli postupak protiv Kluba nudili su advokatima g. Olguna mirno rješenje, te oprost od 50% dugovanja (ukupan iznos uštede Kluba iznosio bi otprilike 230.000 KM), g. Olgun je informirao igrače putem pravnih zastupnika da ne želi postići dogovor.

– Igrači, koji su u mjesecu januaru pristupili Klubu, nisu dobili niti jednu punu platu u 2020. godini.

– Za igrače, koji su od početka takmičarske sezone 2019/20 u Klubu, nisu izmirene obaveze za 2019. godinu.

– Rok za podnošenje dokumentacije za postupak licenciranja (financijski kriterij) ističe 30.4.2020., a NK Čelik posjeduje obaveze, koje je u ovom trenutku vrlo teško sabrati, s obzirom na to da je za vrijeme g. Olguna klub poslovao preko “blagajne”, odnosno protiv zakona ove države.

– Ne postoji pisana odluka ili zapisnik sa sjednice Upravnog odgovora Kluba u proteklih godinu dana, koji će bilo koje zaposljenje u Klubu, sklapanje ugovora ili transakciju odobriti. Samim tim, g. Olgun je odluke donosio sam i načine poslovanja je upravo on odobravao.

S obzirom na sve navedeno, umjesto višeminutnih govora o moralnim vrijednostima i iskazivanju ljubavi prema Bosni i Hercegovini i gradu Zenici, g. Olgun treba izvršiti plaćanje svih obaveza koje je on napravio Klubu zajedno sa svojim saradnicima i uraditi sve potrebno da Čelik dobije premijerligašku licencu. Nije prevaren g. Olgun, prevareni su igrači, treneri i navijači NK Čelik Zenica njegovim rukovođenjem Kluba u proteklim godinama.

 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P