PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

SPFBiH podnio prijedlog novog standardnog ugovora za igrače profesionalce u BiH fudbalu

Sindikat Profesionalnih Fudbalera krajem protekle sedmice obratio se Nogometnom/ Fudbalskom Savezu Bosne i Hercegovine.
Premijer liga BiH

Foto: N/FSBiH

Naime, SPFBiH podnio je prijedlog novog, standardnog ugovora za igrače profesionalce unutar takmičenja pod organizacijom Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH, s ciljem da se isti primjenjuje od sezone 2020/21.

Jedan od problema s kojim se suočava fudbal unutar granica Bosne i Hercegovine jeste potpisivanje duplih ugovora, te ne dovoljna protekcija igrača od takve prakse poslovanja klubova. Prema našim saznanjima, 9 od 12 klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine, koja je u ovom trenutku jedina profesionalna u bh. fudbalu, posluju na takav način, te pored osnovnog ugovora igračima profesionalcima nude dodatne sporazume, ugovore o djelu i slične dokumente, koji definišu isplate prema igračima, a koji predstavljaju grubo kršenje zakona i pravila fudbalske igre. Kako bi takvoj praksi stali u kraj, pravni tim Sindikata Profesionalnih Fudbalera u BiH, uz koordinaciju s matičnom organizacijom FIFPRO donio je novi prijedlog standardnog ugovora za profesionalne igrače, koji bi onemogućio takvu praksu klubova. Bitno je istaći da trenutni standardni ugovor u bh. fudbalu, koji je na snazi, ne ispunjava minimum uvjeta propisanih od FIFA-e i FIFPRO-a.

“Novim standardnim ugovorom, kojeg smo predložili, a za čije usvajanje se zalažemo, napravili bi jedan iskorak za bh. fudbal. Moramo sistemski napraviti protekciju za igrače, onemogućiti da se zaobilaze zakoni ove države preko njihovih ugovora i stati u kraj svim negativnostima koje okružuju ovaj sport.”, rekao je Aldin Đidić, osnivač SPFBiH.

Sindikat Profesionalnih Fudbalera u BiH u proteklim mjesecima obratio se Nogometnom/ Fudbalskom Savezu BiH i sa prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika o Statusu i Transferu Igrača, te inicijativi za ukidanje plaćanja takse za rad komisija prvostepenih organa Saveza za igrače koji nisu dobili platu tri ili vise mjeseca. Do sada, od strane Nogometnog/ Fudbalskog Saveza BiH odgovor na bilo koju inicijativu nije stigao.

Socijalni dijalog između NFSBiH i Sindikata Profesionalnih Fudbalera jako bitan za boljitak bh. fudbala, te u 2019-oj godini koja je na izmaku, nipošto ne možemo biti zadovoljni koliko se “glas igrača” zapravo nije slušao od državnog Saveza.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P