PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

SPFBiH pripremio set izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača BiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini obratio se početkom prošle sedmice generalnom sekretarijatu Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH, a njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Foto: SPFBiH

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini obratio se početkom prošle sedmice generalnom sekretarijatu Nogometnog/Fudbalskog Saveza BiH, te je dostavljen prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača.

Pravni tim Sindikata profesionlanih fudbalera u BiH u proteklim sedmicama uložio je velike napore kako bi pripremio adekvatan set izmjena osnovnog Pravilnika koji definiše mnoga pitanja fudbalera u BiH, a dokument je napravljen s ciljem unaprjeđenja statusa i položaja igrača.

U sklopu predloženih izmjena za sezonu 2020/21 predviđeno je jasno definiranje posudbe, odnosno ustupanja igrača, što u sadašnjim pravilima nije adekvatno regulisano, te je nedovoljno dobro definirano kako klubovi dogovaraju obaveze prema igračima. Također, prijedlog izmjena i dopuna dodatno definiše statuse amaterskih i profesionalnih igrača, te predviđa mehanizme protekcije profesionalnih igrača.

Bitno je istači da prijedlog Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH uključuje obavezu registracionih Saveza u BiH, koji bi putem svojih web stranica, najkasnije u roku od 24 sata, obavijestili javnost o potpisivanju ugovora igrača u njihovim prostorijama, čime se isključuje mogućnost potpisivanja duplih ugovora, što je česta praksa kod bh. klubova, iako je strogo zabranjeno postojećim Pravilnikom.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, u skladu sa međunarodnim pravilnicima uključio je u svoj prijedlog i mogućnost jednostranog raskida ugovora igrača sa klubom, ako klub kao poslodavac u roku od 2 mjeseca i 15 dana ne izvrši isplatu plate. Tako, igrač bi imao olakšan put da riješi svoj status, a klub bi snosio dodatne finansijske obaveze s obzirom na to da nije izmirio svoje dospjele obaveze. Prethodno navedeno predstavlja samo dio izmjena i dopuna, koje je SPFBiH dostavio NFSBiH.

– “Uložili smo dosta vremena i sredstava kako bi sačinili jedan kvalitetan prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o statusu i transferu igrača, koji bi zaista osnažio položaj igrača u bh. fudbalu. Smatram da je u interesu svih aktera da se usvoji set izmjena kojeg smo dostavili NFSBiH, obzirom da je naš pravni tim izmjene uskladio sa Zakonskim propisima BiH i FIFA-inim pravilnicima i uputama iz naše matice FIFPRO. Nadam se da će NFSBiH prepoznati važnost ovih izmjena, te iste usvojiti kako bi igrači u Bosni i Hercegovini od sezone 2020/21 osjetili direktne benefite kada je u pitanju njihov status.”, rekao je Aldin Đidić, osnivač SPFBiH.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P