PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sudije u brojkama

Ko je dosudio najviše prekršaja, ko je pokazao najviše kartona, ko je sudio najviše mečeva...
Dragan Petrović

Foto: Jabuka.tv

U Premijer ligi BiH u dosadašnjih 19 kola odigrano je 114 utakmica, a ukupno 18 različitih sudija je sudilo utakmice PLBiH. Najviše mečeva u dosadašnjem dijelu sezone sudio je Dragan Petrović iz Banja Luke, ukupno 10, Frano Jelić iz Širokog Brijega je sudio 9 utakmica, a na trećem mjestu je Luka Bilbija iz Prijedora sa 8 utakmica. Na dnu liste sa najmanje odsuđenih utakmica su Admir Šehović iz Sarajeva i Dražen Marić iz Bijeljine sa po 4 utakmice, te Miloš Gigović iz Gradiške sa 3 utakmice.

Veliki broj prekršaja po utakmici

U dosad odigranim utakmicama sudije su dosudile ukupno 3.729 prekršaja, odnosno 32.7 po utakmici. Logično, najviše prekršaja dosudio je sudija koji je sudio najviše mečeva, a to je Dragan Petrović. On je u deset utakmica na kojima je bio glavni sudija dosudio 322 prekršaja. Na drugom mjestu nalazi se Frano Jelić, koji je u devet utakmica dosudio 295 prekršaja, a na trećem mjestu je Adis Mulahasanović, koji je sudio sedam utakmica i dosudio je 263 prekršaja. Na četvrtom mjestu nalazi se Luka Bilbija, koji je u osam utakmica dosudio 243 prekršaja, dok je na petom mjestu Irfan Peljto sa 240 prekršaja u šest utakmica.

Ono što je svakako relevantnije jeste prosjek dosuđenih prekršaja po utakmici, a čak osam sudija dosuđuje više prekršaja od prosjeka. Prosječno najviše prekršaja po utakmici dosuđuje Irfan Peljto, čak 40, drugi je Antoni Bandić sa 39 a treći Adis Mulahasanović sa 37.57. Preostalih pet sudaca koji dosuđuju više prekršaja od prosjeka su Admir Šehović (34.5), Elvis Mujić (34.14), Ermin Sivac (34.14), Admir Musić (33.2) i Frano Jelić (32.78).

Sudija koji dosuđuje najmanje prekršaja po utakmici je Sabrija Topalović, koji prosječno dosuđuje 27.2 prekršaja. Njegov prvi pratilac je Mateo Musa sa 28 prekršaja po utakmici, dok je iza njega Danijel Bojo sa prosjekom od 29.71 prekršaja po utakmici. Još sedam sudija dosuđuje manje prekršaja od prosjeka lige, a to su Zoran Grbić (30.14), Luka Bilbija (30.38), Haris Kaljanac (30.57), Dražen Marić (30.75), Aleksandar Njegomirović (31.57), Dragan Petrović (32.2) i Miloš Gigović (32.33).

Jelić najčešće poteže žuti karton

U prvom dijelu sezone igračima i osoblju sudije su pokazale ukupno 573 žuta kartona. Prosječno najviše žutih kartona po utakmici pokazuje Frano Jelić (7.22 kartona po utakmici), iza njega je Adis Mulahasanović (6.57 po utakmici), a treći je Antoni Bandić (6.5 po utakmici). Najmanje kartona na utakmici, prosječno 3, pokazuje Admir Musić, na drugom mjestu sa 3.25 kartona po utakmici je Dražen Marić, dok treće mjesto sa 4 kartona po utakmici dijele Elvis Mujić i Mateo Musa.

Sudije su igračima i osoblju u dosadašnjem dijelu prvenstva pokazali ukupno 30 crvenih kartona. Prosječno najviše crvenih kartona po meču pokazuje Haris Kaljanac (0.71 po utakmici), a drugo mjesto sa 0.67 kartona po utakmici dijele Antoni Bandić i Miloš Gigović. Ukupno pet sudija nije pokazalo niti jedan crveni karton ove sezone, a u pitanju su Adis Mulahasanović (7 utakmica), Aleksandar Njegomirović (7 utakmica), Irfan Peljto (6 utakmica), Sabrija Topalović (5 utakmica) i Admir Šehović (4 utakmice).

Najviše jedanaesteraca u jesenjem dijelu, po četiri, dosudili su Adis Mulahasanović, Antoni Bandić i Danijel Bojo, a po jedan su dosudili Admir Musić, Dražen Marić, Haris Kaljanac, Mateo Musa i Miloš Gigović. Ukupno su u prvom dijelu sezone dosuđena 34 jedanaesterca, od čega je 30 realizovana a 4 su odbranili golmani.

Petrović nije sudio samo jednoj ekipi

Kada su u pitanju sudije koje su sudile najviše puta istoj ekipi, Dragan Petrović je bio glavni sudija na četiri utakmice Željezničara, dok je Zoran Grbić bio glavni sudija na četiri utakmice FK Sloboda. Veliki broj sudija je sudio po tri puta istoj ekipi, a svakako je zanimljivo da je Sabrija Topalović sudio pet utakmica u prvom dijelu sezone, a po 3 puta sudio je mečeve Željezničara i Radnika (naravno uključujući i međusobni susret). Sabrija Topalović je ujedno i sudija koji je sudio mečeve samo 5 različitih ekipa (iako su trojica sudija sudili manje mečeva od njega), dok je Dragan Petrović sudio mečeve 11 različitih ekipa, odnosno samo nije sudio Zrinjskom u prvom dijelu sezone.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P