PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Teren kao temelj fudbalske kulture u BiH

Najadekvatnija tema za rezime kola ponovo nije bio fudbal koji se igra, nego njegovi popratni elementi, na kojima nikako ne radimo dovoljno, a koji ga uslovljavaju

Zvijezda

Pet je kola ostalo do kraja jesenjeg dijela takmičenja u Premijer ligi BiH, a iako je generalni dojam da smo još na početku sezone i da se “zagrijavamo”, skoro polovina šampionata je već odigrana.

Prvi put ove sezone i valjda prvi put otkad se igra Premijer liga BiH, imali smo priliku pregledati svih šest utakmica u direktnim TV prenosima. Preduslov je bio da ono bude “raslojeno” na tri dana, pa smo po dvije utakmice imali priliku gledati u petak, subotu i nedjelju. I generalna je ocjena da nismo uživali, odnosno da prenošenje šest utakmica sedmično nema uporište u stvarnim potrebama tržišta, ili preciznije, malobrojne publike koja prati Premijer ligu BiH.

Jednostavno, naše prvenstvo nema dovoljno kvaliteta da bi svaka njegova utakmica bila interesantna, no problem ove sedmice je bio u tome što su najmanje kvaliteta prikazali oni najbolji timovi, ili bi barem trebalo da su najbolji ako gledamo tabelu i noviju historiju.

Na pogrešnim temeljima

Loše partije Sarajeva, Željezničara i čak i Zrinjskog koji je trijumfovao nad Željezničarom mogu se tražiti u brojnim uzrocima. Javnost je međutim dala najprecizniju ocjenu, problem je u tome što su tereni Stadiona pod Bijelim brijegom i stadiona Tušanj naprosto bili u očajnom stanju da bi se na njima igrao kvalitetan fudbal. To je jednostavno činjenica, ali nekad je teško povjerovati koliko daleko ona seže.

Nermin Bašić, mladi bh. trener koji je svoj zanat pekao u Premijer ligi BiH i Prvoj ligi Federacije BiH, dio karijere je proveo u Sloveniji. U jednom je intervjuu istakao da je doživio kulturološki šok, ako bi se tako smjelo nazvati iznenađenje koje ga je dočekalo kad je preuzeo slovenskog drugoligaša Radomlje.

Bašić je pojasnio da je razvio izrazito učinkovit sistem presinga sa tri ofanzivca vodeći klubove u Prvoj ligi Federacije BiH, jer je stanje terena bilo takvo da defanzivci naprosto nisu mogli iznijeti loptu po zemlji, sve i kad bi to pokušavali. Umjesto toga, većina bi se opredijelila na izbacivanje lopte i to je princip koji je uslovio kompletnu fudbalsku kulturu u nižim ligama naše zemlje.

Jedan od prvoligaških travnjaka u kišnim periodima izgleda ovako. Ne, nije niko vadio krompir iz njega, mada izgleda baš tako. Šta će konkretno naučiti fudbaleri koji se ovdje školuju? Možda jedino cijene svih deterdženata za veš

Dolaskom u Sloveniju, Bašić je pokušao isto, ali se iznenadio vidjevši prije svega stanje terena, a potom i profile defanzivaca koji su tehnički mnogo potkovaniji i mnogo lakše se nose s presingom, najvećim dijelom zbog činjenice da su tereni na kojima su praktično odgojeni puno prilagođeniji igri nego oni u BiH.

Željezničar, Zrinjski i Sarajevo ekipe su koje prirodno moraju igrati napadački fudbal, na to ih ne tjera samo želja njihovih trenera nego i veličina samih klubova. I pokušavali su u Mostaru i Tuzli i jedni i drugi i treći kombinovati, igrati smislen fudbal, ali to jednostavno nije bilo izvodivo.

Pogrešna je pretpostavka da unapređenje fudbalske infrastrukture samo po sebi rješava probleme, jer u fudbalu ne postoje garancije. No, jednom kad imate adekvatne terene, u prirodi je da počnete razmišljati o drugim stvarima. Teren je uvijek validan izgovor, svakom treneru i svakom pojedincu, naročito onima iz velikih klubova, sve dok stanje tog terena ne bude na zadovoljavajućem nivou. Tek će se onda moći otvoriti razgovori o samoj igri. I to je problem kojim će se morati početi baviti i klubovi, ali i savez.

Pozitivan primjer utakmice iz ovog kola je duel Čelika i Veleža u Zenici, koji je bio najbolji i najzanimljiviji meč. Utakmice na Bilinom polju u kasnim jesenjim i ranim proljetnim mjesecima generalno su puno fudbalskije od utakmica na većini drugih terena. U tu kategoriju svakako spada i Grbavica, a o ostalim stadionima u ovom kontekstu nije potrebno trošiti riječi.

Svako može dobiti (skoro) svakoga

Promjenom sistema takmičenja u Premijer ligi BiH 2016. godine kada je ona skraćena na 12 klubova, cilj je bio dobiti na kompetitivnosti. I složio se neko sa tim ili ne, liga na kompetitivnosti jeste dobila. U našoj zemlji nikad poslije rata nije istovremeno na visokom organizacijskom nivou egzistiralo više od deset klubova, a često je ta brojka znala biti i manja. No, udio deset dobro ustrojenih klubova u ligi od njih 16 svakako je manji nego udio u ligi od 12 klubova. Uvijek će se dešavati situacije poput one u Čeliku ili Slobodi, ali liga sa polovinom takvih klubova, a Premijer liga BiH to dugo jeste bila, podložno je tlo različitim oblicama malverzacija, a sve i da ih nema, vrlo je neinteresantno takmičenje. Danas slika nije takva.

Kompetitivnost lige direktno je povećana ulaskom Borca i Veleža u istu, dva tradicionalno velika kluba koji su uspjeli da riješe svoje organizacijske probleme i vrate se u najviši rang puno snažniji.

Prošle sezone, nakon 14 kola Sarajevo je već imalo 33 boda i pet bodova prednosti u odnosu na Željezničar i Zrinjski, a 20 bodova je prebacio samo još Široki Brijeg. Nakon 14 kola ove sezone, šest ekipa ima preko 20 bodova, a razlika između prvog i šestog mjesta je samo pet bodova. Prošle sezone je bila čak 15 bodova.

Zvijezda 09 je jedini tim bez pobjede, ali i ona je zaslužila više bodova od one brojke koju trenutno ima. No, pogledajmo jednu drugu zanimljivost.

Mladost je dobila Slobodu, koja slavila protiv Radnika. Radnik je slavio protiv Zrinjskog, a Zrinjski je pobijedio Željezničar. Željezničar je bio bolji od Sarajeva, Sarajevo od Čelika. Čelik je pobijedio Velež, Velež je pobijedio Tuzla City, koji je pobijedio Široki Brijeg, a Široki Brijeg je pobijedio Mladost.

Zvijezda igra puno bolje nego to pokazuje tabela, ali možda je već kasno po pitanju njenog opstanka u ligi

Pobjeda Zvijezde svakako nedostaje kako bi se ovaj krug kompletirao, no fokus treba biti na nečemu drugom. Apsolutno nijedan tim danas ne može otići bilo gdje i očekivati garantovanu pobjedu. A kroz maksimalni angažman koji će ekipe morati da primijene u svakoj utakmici, fudbal u ovoj zemlji može samo napredovati.

No, da bi napredak bio nastavljen, ključne investicije u poboljšanje uslova u kojim se igra fudbal moraju biti napravljene. Fortuna nas je ovaj put pogledala i imali smo mjesec oktobar koji je više podsjećao na ljetni, nego jesenji.

Već sa sigurnošću možemo reći da novembar i decembar neće biti takvi, a za ovu godinu je već kasno. No, proći će još mnogo mjeseci prije nego uslovi budu poboljšani, ako se na ovim stvarima značajnije ne počne raditi već sad. Dotad, slike poput naslovne slike ovog teksta gledat ćemo rijetko.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P