PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Toni Karačić je najbolji trener mjeseca septembra

Izbor najboljeg trenera mjeseca nije bio lak

Pored izbora igrača mjeseca septembra u Premijer ligi BiH, potrebno je bilo izabrati i najboljeg trenera, a i ovaj izbor bio je nešto teži nego bi se očekivalo.

Za početak, niko nije dobio sve utakmice, stoga je automatski otežan pronalazak onog trenera čiji su rezultati u ovom mjesecu odskakali. Drugi je problem što je liga još u ranoj fazi, okončana je tek trećina prvenstva i nije sasvim izvjesno gdje će se koji tim nalaziti.

Tri boda ekipe koja se bori za opstanak i ekipe koja pretenduje da se bori za naslov ne mogu se posmatrati jednako u kontekstu onoga što je trener ostvario, jer je mnogo veće dostignuće sa slabijom ekipom osvajati bodove.

Stoga se ovaj mjesec ne može nazvati naročito posebnim za trenere Sarajeva i Željezničara Husrefa Musemića i Amara Osima. Njihovi timovi jesu na čelu tabele, ali fudbal koji su igrali u septembru nije bio toliko impresivan. A slično se može reći i za sada već bivšeg trenera Tuzla Cityja Milenka Bošnjakovića, koji ipak zaslužuje pomen u ovom izboru.

Feđa Dudić je uspio napraviti nekoliko dobrih stvari sa Veležom, osvojivši sedam bodova iz četiri utakmice i značajno popravivši sliku svoje ekipe, koja je uoči septembra imala četiri boda i bila je jako ugrožena u borbi za opstanak. Stvari sada već djeluju dosta bolje za Velež. Dodatni plus za Dudića je stil igre koji Velež preferira, a koji je zaista sjajan. Trener mostarskog tima ipak nije naš izbor za najboljeg trenera mjeseca, ali definitivno vrijedi pratiti njegov rad i u budućnosti.

Mladen Žižović također odrađuje sjajan posao na klupi bijeljinskog Radnika. Semberski tim je osvojio devet bodova u septemberu, a jedini poraz doživio je na Grbavici. Ostvaren je i sjajan trijumf nad Zrinjskim u meču u kojem je Radnik svog protivnika potpuno nadigrao, a jedina mrlja na mjesec u kojem je Radnik igrao odlično, prerano je ispadanje iz Kupa BiH, zbog čega Žižović ipak ostaje na drugom mjestu ove liste. No, nema dileme da će njegov tim biti jako zanimljivo pratiti i u nastavku sezone.

Toni Karačić je vodio samo tri utakmice Širokog Brijega u Premijer ligi BiH, osvojivši sedam bodova, a mogao je doći i do punog plijena u Banja Luci, da nije Široki Brijeg prerano ostao sa igračem manje. No, dojam je da su Širokobriježani i u tom meču nadigrali svog protivnika. Duel protiv Mladosti Širokom Brijegu je bio prekretnica, gosti su vodili sa 2:0, a domaći su preokrenuli i slavili sa 3:2 te su prepuni samopouzdanja potpuno nadigrali Zrinjski u lokalnom derbiju, potpuno okrenuvši svoju sezonu u pozitivnom smjeru. Najzaslužniji za to svakako je Toni Karačić, koji je imao i malo sreće u septembru, jer je na penale eliminisao banovićku Budućnost u šesnaestini finala Kupa BiH. On je trener mjeseca septembra u našem izboru.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P