PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Trio fantastikus

Povratak Ognjena Todorovića u Zrinjski znači da se na scenu vraća (vjerovatno) najubojitiji trio u historiji Premijer lige BiH. U nastavku pročitajte šta su sve u dresu Zrinjskog uradili Bilbija, Todorović i Filipović.

Mnoge premijerligaške ekipe su imale ubojite tandeme ili trojce, ali vjerovatno niti jedan nije bio ubojit kao trojac Zrinjskog. Zašto vjerovatno? Prije svega zbog toga što su u ranijim sezonama TV prenosi utakmica PLBiH bili ravni svjetskom čudu, a na izvještajima koji su se prikazivali u emisijama teško je bilo prepoznati strijelca a ne asistenta, ali ipak najviše zbog toga što su igrači rijetko uvezivali dvije sezone u istom klubu.

Ognjen Todorović je u Zrinjski stigao početkom 2015. godine, Miloš Filipović u ljetnom prelaznom roku 2015. godine, dok je Nemanja Bilbija stigao početkom 2016. godine, kada praktično nastaje trio fantastikus. Da, fraza je izlizana, ali ju je najlakše iskoristi da se opišu ova tri sjajna igrača.

HŠK Zrinjski je u periodu kada su sva trojica igrača bili u klubu, odnosno od početka 2016. godine do kraja 2019. godine, odigrao ukupno 113 utakmica u svim takmičenjima. U tih 113 utakmica Zrinjski je upisao 66 pobjeda, 26 remija i 21 poraz, uz gol razliku 182:99. Plemići su u tom periodu osvojili tri uzastopne titule prvaka BiH i postali prvi klub kojem je to uspjelo u našoj zemlji. 

Trojac je učestvovao u 66% svih postignutih golova

Dakle, Zrinjski je u te tri godine, odnosno dvije kompletne sezone i dvije polusezone, postigao 182 pogotka, a trojac Bilbija – Filipović – Todorović je postigao tačno 84 pogotka, što je 46% svih golova u tom periodu. Međutim, ono što fascinira je da su njih trojica ukupno učestvovali, što kao strijelci što kao asistenti, u 120 golova, odnosno u 66% svih golova koje je Zrinjski postigao.

Nemanja Bilbija je postigao 44 gola, zabilježio je 19 asistencija i izborio je 5 penala, Miloš Filipović je postigao 23 gola, upisao je 20 asistencija i izborio je 1 penal, dok je Ognjen Todorović postigao 17 golova, zabilježio 17 asistencija i izborio 1 penal. Kada sve saberemo, trojac je postigao pomenuta 84 gola, zabilježio 56 asistencija i izborio 7 penala. Naravno, ovo je u zbiru 147, ali su 23 puta asistirali međusobno, te su izborili 4 penala koja je realizovao jedan od njih trojice.

Nemanja Bilbija je 3 puta asistirao Filipoviću i izborio je 4 penala koje je on realizovao, dok je 5 puta asistirao Todoroviću. Miloš Filipović je upisao 5 asistencija za Bilbiju, dok niti jednom nije asistirao Todoroviću, kao ni Ognjen njemu. Sigurno je da će se Bilbija posebno obradovati povratku Ognjena Todorovića u Zrinjski, obzirom na to da mu je Todorović asistirao 10 puta za gol.

Najbolji strijelac Zrinjskog svih vremena Nemanja Bilbija u navedenom periodu je odigrao tačno 100 utakmica u dresu sa lentom, u kojima je upisao 56 pobjeda, 24 remija i 20 poraza. Ognjen Todorović je u istom periodu odigrao 97 utakmica u kojima je također upisao 56 pobjeda, uz 21 remi i 20 poraza, dok je Miloš Filipović odigrao 82 utakmice i ostvario je 47 pobjeda, 19 remija i 16 poraza.

53 zajedničke utakmice, 31 pobjeda

Sva trojica su skupa proveli na terenu barem nekoliko minuta u 53 utakmice, a Zrinjski je ostvario 31 pobjedu, 13 remija i 9 poraza. Od tih devet poraza tri su doživjeli protiv Sarajeva (dva u gostima i jedan kući), dva od Željezničara (po jedan kući i u gostima), te po jedan od Širokog Brijega, Radnika, Krupe i Spartaka iz Trnave, sve u gostima.

Još 11 puta su sva trojica bili na terenu u istoj utakmici ali ne u isto vrijeme, jer je 7 puta Filipović ušao u igru umjesto Todorovića, 3 puta je Todorović ušao u igru umjesto Filipovića, dok je jednom Bilbija ušao u igru umjesto Todorovića. U tih 11 susreta Zrinjski je upisao 4 pobjede, 1 remi i 6 poraza (Legia, Željezničar, Široki Brijeg, Maribor, Sarajevo i Ludogorets).

Na svih 113 utakmica koje je Zrinjski odigrao u periodu u kojem su sva trojica bili u klubu barem jedan od njih trojice je bio u igri. Na pet utakmica je samo u igri bio Nemanja Bilbija, također na pet je samo u igri bio Ognjen Todorović, dok je Miloš Filipović samo jednu utakmicu odigrao bez Bilbije ili Filipovića u sastavu.

U nastavku pogledajte kakav su učinak imali po sezonama u kojima su skupa bili u klubu, uz napomenu da su u asistencije ubrojeni i izboreni penali.

2015/16
Nemanja Bilbija 9 utakmica, 4 gola/2 asistencije
Miloš Filipović 10 utakmica, 0 golova/2 asistencije
Ognjen Todorović 12 utakmica, 2 gola/5 asistencija

2016/17
Nemanja Bilbija 36 utakmica, 12 golova/12 asistencija
Miloš Filipović 19 utakmica, 4 gola/5 asistencija
Ognjen Todorović 29 utakmica, 7 golova/4 asistencije

2017/18
Nemanja Bilbija 32 utakmice, 12 golova/7 asistencija
Miloš Filipović 34 utakmice, 16 golova/11 asistencija
Ognjen Todorović 31 utakmica, 5 golova/6 asistencija

2018/19
Nemanja Bilbija 23 utakmice, 16 golova/3 asistencije
Miloš Filipović 19 utakmica, 3 gola/3 asistencije
Ognjen Todorović 25 utakmica, 3 gola/3 asistencije

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P