PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

U sezonu 2020/2021 ćemo ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu sa UEFA standardima

NS/FS BiH je u avgustu 2017. godine pokrenuo Projekat unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telecom Premijer lige BiH.

Neposredni povod je bila hitna rekonstrukcija rasvjete na stadionu „Grbavica“ za potrebe odigravanja kvalifikacione utakmice BiH – Belgija. Međutim, u NS/FS BiH smo već razmišljali da to iskoristimo kako bi se susreti BH Telecom Premijer lige BiH mogli igrati u noćnim terminima, posebno u ljetnim mjesecima kada uslovi za odigravanje utakmica u dnevnim terminima, na pojedinim stadionima, postaju skoro nemogući. Smatrali smo da večernji termni u ljetnim mjesecima mogu svakako povećati i posjetu stadionima i uticati na povećanje gledanosti utakmica Premijer lige.

NS/FS BiH je obezbijedio nabavku i montažu reflektorskih tijela, te smo uradili i fotometrijski proračun za svaki stadion, a klubovi i lokalne zajednice su trebale da pripreme izradu i montažu trafo stanica, reflektorskih stubova sa temeljima i razvod elektroinstalacija.

Za taj projekat NS/FS BiH je dobio podršku od FIFA Forward programa u iznosu od 1.330.000,00 USD. Zaključili smo ugovor sa Philips-om za nabavku minimalno 950 rasvjetnih tijela tipa ArenaVision MVF403 MHN SA 2000W/956 SI koji bi se montirali na odabranim stadionima, odnosno onim stadionima koji su dobili podršku lokalnih zajednica i sa kojima je NS/FS BiH potpisao ugovor o zajedničkoj realizaciji.

Rok za realizaciju kompletnog projekta je juni 2020.godine, a Izvršni odbor je u skladu sa tim propisao da reflektorska rasvjeta od sezone 2020/2021. bude obavezujući uslov za odigravanje utakmica na premijerligaškim stadionima.

U toku ove godine završena je rekonstrukcija postojeće rasvjete na stadionima „Pecara“ u Širokom Brijegu i „Pod Bijelim brijegom“ u Mostaru. U toku su pripreme za montažu stubova i instalacija na „Gradskom stadionu“ u Bijeljini (montaža je planirana za sedam dana). U završnoj su fazi pregovori sa gradom Tuzla i FK „Sloboda“ oko rekonstrukcije reflektorske rasvjete na stadionu „Tušanj“. FK Velež je potpisao ugovor za isporuku stubova reflektorske rasvjete za početak 2020.godine, a za kraj mjeseca novembra je planiran početak radova na izradi temelja za te reflektorske stubove.

NS/FS BiH je potpisao ugovor o realizaciji projekta sa gradom Prijedor i FK „Rudar“ za proljeće naredne godine a prema informacijama koje smo dobili u ovom trenutku se radi i na planiranju sredstava u budžetu grada za 2021.godinu.

Općina Kakanj i FK „Mladost“ bi trebali do kraja mjeseca potpisati ugovor sa NS/FS BiH oko realizacije ovog projekta koja bi počela u proljeće naredne godine, kao u slučaju Grada Prijedora.

Na čekanju su aplikacije FK „Borac“ iz Banja Luke i FK „Slavija“ iz I.Sarajeva.

Dinamika sadašnjih aktivnosti i potpisane obaveze od strane klubova i lokalnih zajednica garantuju da ćemo u sezonu 2020/2021. ući sa stadionima koji će imati reflektorsku rasvjetu u skladu sa UEFA standardima.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P