PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

UEFA i ECA poslale zajedničko upozorenje Nogometnom savezu BiH u jeku pandemije

Na adresu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, ali i drugih saveza u regiji i Evropi, došlo je zajedničko saopštenje UEFA-e, ECA-e i Evropskih liga. Saopštenje prenosimo u potpunosti.

“Trenutna zdravstvena kriza izazvana širenjem covid-19 nema presedana u našem društvu, a povrh prijetnje koju predstavlja javnom zdravstvu, što je neosporan prioritet broj jedan, dramatično je pogodila sve industrije i privredne sektore. Fudbal nije izuzetak i već nekoliko sedmica su sva naša takmičenja, kako na domaćem, tako i na evropskom nivou, prisiljena na suspenziju.

U tako ozbiljnom scenariju, evropski fudbal je ipak sposoban reagovati kao jedna ujedinjena porodica. Zajedničko stajalište, koje su 17. marta zauzeli UEFA, Evropsko udruženje klubova i Evropske lige, bilo je da semoraju uložiti svi napori kako bi se omogućilo da se sva domaća i evropska takmičenja zaključe u skladu s njihovim formatima. Od najveće važnosti je da čak i razoran događaj poput ove epidemije ne spriječi da se naša takmičenja odlučuju na terenu u skladu s njihovim pravilima i da se sve sportske titule dodjeljuju na temelju rezultata. Kao odgovorni lideri u našem sportu, to je ono što moramo osigurati, sve dok postoji i posljednja mogućnost i dok su dostupna planiranja, operativna i regulatorna rješenja.

Udruženi smo u svijeti da samo izuzetno koordiniran napor svih organizatora takmičenja može pomoći evropskom fudbalu da izađe iz krize, oporavljajujući u potpunosti svoju ključnu imovinu, takmičenja. Bez jedinstva i bez solidarnosti, niko neće moći izaći iz krize jer smo svi međusobno zavisni.

Takva obaveza poprimila je konkretan oblik u osnivanju dvije zajedničke radne grupe koje se bave kalendarskim opcijama, kao i pravnim, regulatornim i finansijskim posljedicama potencijalnog prekoračenja kalendara zbog kojeg bi takmičenja sezone 2019/2020 mogla preći 30. juni.

Radne grupe su održale nekoliko sjednica i svakodnevno su u kontaktu kako bi se osiguralo ispunjenje preovladavajućeg cilja dovođenja svih takmičenja do njihovog prirodnog kraja. Da bi se to postiglo, izrađuju se konkretni planovi. Njihov rad se sada fokusira na scenarije koji obuhvataju mjesece juli i august, uključujući mogućnost da se UEFA-ina takmičenja ponovo pokrenu nakon završetka domaćih liga. Zajedničko upravljanje kalendarima je strogo potrebno, jer okončanje tekuće sezone mora biti usklađeno s početkom nove, što bi moglo imati djelomičnog utjecaja zbog prekomjernog rastezanja.

Pomno prateći razvoj trenutne situacije, kalendarska radna grupa će što prije naznačiti, a idealno do polovine maja, koji od planova za završetak sezone može biti donešen, a da iza sebe ne ostavi nikoga. Zaustavljanje takmičenja bi zaista trebalo biti posljednje utočište nakon što bi priznali da nijedna alternativa kalendara ne bi omogućila okončanje sezone.

Uvjereni smo da se fudbal može ponovo pokrenuti u mjesecima koji dolaze, s uslovima koje će diktirati javne vlasti – i vjerujemo da je svaka odluka o odustajanju od domaćih takmičenja u ovoj fazi preuranjena i nije opravdana. Budući da je učestvovanje u UEFA-inim klupskim takmičenjima određeno sportskim rezultatom postignutim na kraju potpunog domaćeg takmičenja, preuranjeni prekid bi mogao dovesti u pitanje ispunjavanje takvih uslova. UEFA zadržava pravo da procijeni pravo klubova za prijem u UEFA klupska takmičenja za sezonu 2020/2021 u skladu sa relevantnim važećim pravilnicima takmičenja.

Znamo koliko s nama dijelite temeljne vrijednosti našeg sporta i osjećamo vašu podršku u našoj misiji da zaštitimo integritet svojih takmičenja. Pozivamo sve i svakog na vjernost da podupremo naše zajedničke napore u zajedničkom interesu evropskog fudbala i vjerujemo vašim predstavnicima u radnoj grupi”, stoji u saopštenju.

Izvor: Sport1.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P