PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

UEFA izdala preporuke za domaća takmičenja

Izvršni odbor Europske nogometne federacije (UEFA) danas je održao video konferenciju s koje su upućene preporuke nacionalnim savezima za završetak domaćih natjecanja.

Ako idealni scenarij, u kojem se liga uspješno završi u predviđenom formatu, nije moguć zbog pandemije i kalendara, preporuka je Uefe da se prekinuta natjecanja nastave i okončaju u nekom drugačijem formatu, koji bi i dalje omogućio klubovima da se kvalificiraju za Uefina natjecanja po sportskom kriteriju, navodi Hina.

Izvršni odbor Uefe primio je na znanje novosti iz dviju radnih skupina koje su osnovane u suradnji s Europskim udruženjem klubova (ECA), europskim ligama i organizacijom FIFPro Europe. Radna skupina zadužena za kalendar natjecanja pripremila je dva scenarija.

U oba scenarija, domaći klupski nogomet počinje prije Uefinih klupskih natjecanja, pri čemu se u prvom scenariju natjecanja odvijaju paralelno, dok se u drugom prvo završavaju domaća natjecanja, a potom se u kolovozu nastavljaju Uefina natjecanja.

IO je, također, saslušao prezentaciju nove Zdravstvene skupine, koju vodi profesor Tim Meyer, a koja ima za zadaću sagledati sve zdravstvene aspekte povratka nogometu.

Skupina radi zajedno s ECA-om i europskim ligama kako bi povezala sve što su lige i klubovi već učinili te kako bi izdala upute s najboljim mogućim zdravstvenim protokolima. IO je istaknuo važnost jedinstva koje pokazuje europski nogomet te je ponovno stavljen naglasak da je zdravlje prioritet kada se govori o povratku nogometu.

Imajući u vidu odluke nogometnih saveza u Belgiji i Škotskoj, koji su okončali natjecanja u tim zemljama, IO je prepoznao problematiku te je odobrio Upute o principima pristupanja Uefinim klupskim natjecanjima u natjecateljskoj godini 2020./21. Upute slijede princip kako je pristup Uefinim natjecanjima uvijek baziran na sportskim kriterijima.

Stoga, UEFA traži od nacionalnih saveza i liga da istraže sve opcije kako bi svoja domaća natjecanja doveli do prirodnog završetka. Međutim, UEFA naglašava da zdravlje igrača, gledatelja i svih uključenih u nogomet, kao i cjelokupne javnosti, mora ostati prioritet u ovom trenutku.

Ako idealni scenarij, u kojem se liga uspješno završi u predviđenom formatu, nije moguć zbog pandemije i kalendara, preporuka je Uefe da se prekinuta natjecanja nastave i okončaju u nekom drugačijem formatu, koji bi i dalje omogućio klubovima da se kvalificiraju za Uefina natjecanja po sportskom kriteriju.

Uz najbolju volju, moguće je da nacionalni savezi ili lige imaju legitimne razloge zbog kojih moraju prekinuti svoja natjecanja prije kraja, posebno iz sljedeća dva razloga: Odluka nadležnih tijela da su sportski događaji zabranjeni do datuma kada ne bi bilo moguće završiti aktualnu natjecateljsku godinu prije početka sljedeće, te nepremostivi ekonomski problemi zbog kojih je nemoguće okončati sezonu jer bi dovela u rizik dugoročnu stabilnost natjecanja i/ili klubova.

Ako je domaće natjecanje okončano prije vremena zbog gore navedenih razloga, UEFA će tražiti od nacionalnih saveza da odabere klubove za europska natjecanja na temelju sportskih kriterija. Pritom se naglašava važnost da procedura za odabir klubova bude utemeljena na objektivnim, transparentnim i nediskriminirajućim osnovama.

UEFA će pritom zadržati pravo da odbije ili sama procijeni pravo na pristup Uefinim natjecanjima bilo kojem klubu koje predloži nacionalni savez u kojem je prije vremena okončano domaće natjecanje.

Izvor: Dnevni-list.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P