PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Veliki uspjeh Stojana Vranješa!

Kapiten Borca je protiv Olimpika postao najbolji strijelac svoje ekipe u PLBiH.

Foto: Mondo.ba

Kapiten Borca Stojan Vranješ je prethodnog vikenda protiv Olimpika postigao drugi gol za svoju ekipu i tako je stigao do velikog postignuća. Naime, to je za Vranješa bio 33. gol u Premijer ligi BiH u dresu Borca, čime je postao najbolji strijelac Borca u Premijer ligi BiH. Vranješ je do ovog kola dijelio prvo mjesto sa Jocom Stokićem, a sada je usamljen na vrhu liste.

Stojanu Vranješu je za ova 33 postignuta gola bilo potrebno 96 utakmica, dok je drugoplasirani Stokić do brojke od 32 gola stigao u 68 odigranih utakmica. Na trećem mjestu nalazi se Saša Kajkut, koji je ove zime okončao karijeru, sa 31. postignutim golom u 114 odigranih utakmica. Sadašnji kapiten Zrinjskog Nemanja Bilbija je u dresu Borca postigao 25 ligaških golova u 53 odigrane utakmice, što ga smješta na četvrto mjesto. Još su dva igrača Borca postigla više od 20 golova u Premijer ligi BiH, a to su Dragan Benić (24 gola, 51 utakmica), te Petar Kunić (20 golova, 60 utakmica).

Prvi gol postigao je protiv Leotara

Vranješ je debitovao u Premijer ligi BiH 5. augusta 2006. godine, a Borac je tada poražen na domaćem terenu od Modriče rezultatom 0:1. Svoj prvi premijerligaški gol postigao je 21 dan kasnije u svom četvrtom nastupu, u porazu Borca od Leotara u Trebinju rezultatom 3:2. Ukupno je u svojoj prvoj premijerligaškoj sezoni u Borcu postigao 3 gola. Sljedeće sezone Banjalučani su igrali Prvu ligu RS, a već u sezoni 2008/09 ponovo su igrali najviši rang bh. fudbala i te sezone Vranješ je postigao 6 golova.

Sezona 2009/10 je bila jako uspješna za Vranješa jer je u prvom dijelu sezone postigao 5 golova, pa je u zimskoj pauzi uslijedio inozemni transfer. Narednih osam godina Vranješ je proveo u inostranstvu, tačnije u Rumuniji, Srbiji i Poljskoj. Nakon jednogodišnje avanture u Željezničaru, u zimu 2019. godine uslijedio je povratak u matični klub, koji se tada takmičio u Prvoj ligi RS.

Vranješ je kao kapiten uveo svoju ekipu u Premijer ligu BiH i već u toj prvoj povratničkoj sezoni Borac je izborio plasman u Europu, a on je postigao 12 golova. I konačno, ove sezone Vranješ je na brojci od 7 golova i sigurno je da će do kraja dodatno poboljšati svoj učinak i učvrstiti se na prvom mjestu liste strijelaca Borca u Premijer ligi BiH. Ono što je dodatno zanimljivo jeste da je Stojan Vranješ sve golove ove sezone postigao na domaćem terenu.

Postizao golove protiv 19 različitih ekipa

Inače, od 33 postignuta gola u Premijer ligi BiH, kapiten Borca je postigao 21 gol u Banjaluci, a preostalih 12 na gostujućim terenima. Ukupno je postizao golove protiv 19 različitih ekipa, a najviše golova, po 3, postigao je protiv Radnika, Veleža i Zrinjskog.

Na domaćem terenu postizao je golove protiv 14 različitih ekipa, a najviše golova, 3, postigao je protiv Veleža. Na gostujućim terenima pogađao je protiv 11 različitih ekipa, a najviše golova postigao je protiv Radnika (2). I na kraju, Vranješ nikada nije postigao hat-trick u PLBiH a četiri puta je bio blizu, odnosno postigao je 2 gola na utakmici. To mu je svaki put uspjelo na domaćem terenu, a protivnici su bili Zvijezda iz Gradačca, Velež, Čelik i Krupa.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P