PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

VIDEO: Individualni kvalitet donosi bodove Borcu

Borac sakuplja bodove, a daleko je od neke optimalne forme. Od ove grupe igrača tek se očekuju najbolje utakmice. Hoće li to biti dovoljno za ispunjenje klupskih ambicija, prema izjavama to je borba za Evropu, ostaje da vidimo.
Stojan Vranješ

Stojan Vranješ je kapiten i pravi vođa ove ekipe

Banjalučki Borac ušao je sa velikim ambicijama u novu sezonu Premijer lige Bosne i Hercegovine. U ljetnom prelaznom roku doveden je veliki broj igrača, i to ne bilo kakvih, već onih koji iza sebe imaju zavidne karijere i koji sigurno nisu ni jeftini za bosanskohercegovačke uslove. Uz klubove iz samog vrha tabele, Borac je vjerovatno tim u koji je uloženo najviše novca uoči ove sezone. I ranije smo gledali slične scenarije u gradu na Vrbasu, ali početna euforija među navijačima često je prelazila veoma brzo u depresiju i razočaranje.

I bez izjava uprave i igrača, ambicije kluba mogu se pročitati iz poteza koje je uprava napravila ovog ljeta. Oformili su najiskusniju ekipu u ligi i u takvim situacijama najčešće se traži rezultat, često i na uštrb neke ljepote u igri. Činjenica je da Borac još uvijek ne igra u skladu sa ambicijama, naročito ofanzivni dio tima. Trenutno ih karakteriše čvrsta i kompaktna defanziva svih deset igrača na terenu, dok se u ofanzivi, bar za sada, oslanjaju na individualni kvalitet, prije svih Stojana Vranješa.

Tako je bilo i na gostovanju protiv Radnika u Bijeljini, gdje su trenuci inspiracije i majstorstva Vranješa i Kajkuta donijeli Borcu pobjedu. Vranješ je očigledno dobio potpunu slobodu u igri od strane trenera Krunića. On je u prvom poluvremenu organizovao napade i diktirao tempo na sredini terena ali nije bilo raspoloženih saigrača u napadu da ozbiljnije zaprijete Koziću. U drugom poluvremenu, u situaciji kod penala, Vranješ se pomjerio sa svoje pozicije i „lutao“ među linijama Radnika dok nije dočekao svoju priliku da pobjegne odbrani i izbori penal. Jasno je da se radi o igraču koji ne spada među najbrže čak ni u svojoj ekipi, ali ima iznadprosječnu fudbalsku inteligenciju za nivo fudbala u PLBIH, što je u ovoj situaciji bilo dovoljno.

Saša Kajkut je u Bijeljini dobio 26 minuta prilike za igru umjesto Srđana Vujaklije. Za taj period Kajkut je napravio više nego skupo plaćeni Vujaklija za svojih 305 minuta u čitavoj sezoni, postigao je pogodak. I sa 35 godina na leđima Kajkut je pokazao sjajan osjećaj za gol, ali i veliku dozu hrabrosti s obzirom na to da je išao glavom u duel sa golmanom Kozićem. Platio je to povredom arkade odnosno kapka na oku. On bi vjerovatno rekao, mala cijena za pobjedu Borca na gostovanju.

Borac sakuplja bodove, a daleko je od neke optimalne forme. Od ove grupe igrača tek se očekuju najbolje utakmice. Hoće li to biti dovoljno za ispunjenje klupskih ambicija, prema izjavama to je borba za Evropu, ostaje da vidimo.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P