PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Znate li koliko je klubova dosad igralo Premijer ligu BiH?

Premijerligaško društvo od ove sezone je bogatije za dva kluba

foto: Damir Hajdarbašić, fkz.ba

Polovinom narednog mjeseca, odnosno za nešto više od dvije sedmice, počet će nova sezona Premijer lige BiH, 21. po redu otkad klubovi sa prostora cijele države igraju u jedinstvenoj ligi.

Prvi put poslije ljeta 2018. godine, u ligu su ušla dva debitanta. Prošli put su to bili Zvijezda 09 i Tuzla City, odnosno tadašnja Sloga Simin Han, a danas su to Igman iz Konjica i Sloga iz Doboja. Znate li koliko je ukupno klubova dobilo šansu da igra Premijer ligu BiH? Krenimo redom.

Članovi elitnog ranga takmičenja u premijernoj sezoni koja je brojala 20 klubova bili su Leotar, Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg, Čelik, Sloboda, Borac, Orašje, Posušje, Žepče, Zrinjski, Rudar Ugljevik, Brotnjo, Glasinac, Kozara, Jedinstvo, Velež, Mladost Gacko, Budućnost Banovići Bosna Visoko.

Liga je već naredne sezone skraćena na 16 klubova, a novi premijerligaši u sezoni 2003/2004 bili su Modriča i Travnik. Narednog ljeta, u ligu se vraća Budućnost, dok iz Prve lige Republike Srpske u društvo najboljih ulazi Slavija. Početak sezone 2005/2006 donosi debi za bijeljinski Radnik u elitnom društvu, a novi klub se čekao do početka sezone 2007/2008, kada u elitu ulaze Laktaši.

2008. godine, na početku sezone 2008/2009, svoj premijerligaški debi bilježi i Zvijezda Gradačac, a ljeto 2009. godine donosi ulazak dva nova kluba u najviši rang. Bili su to Olimpik Rudar Prijedor. Naredne sezone debituje i Drina Zvornik, a u sezoni 2011/2012 prvi put u Premijer ligu BiH ulazi GOŠK Gabela.

Prvu ligu FBiH 2012. godine osvaja Gradina Srebrenik, a 2013. godine oba entiteta daju debitante. S jedne strane to je bio Vitez, a sa druge Mladost Velika Obarska. 2015. godine, iz Prve lige FBiH u elitni rang fudbala ulazi Mladost Doboj Kakanj, a godinu dana kasnije, Prva liga FBiH u Premijer ligu BiH “šalje” Metalleghe-BSI Jajce, dok iz Prve lige RS u Premijer ligu BiH ide Krupa na Vrbasu.

Ljeto 2017. godine donosi naslove entitetskih prvaka za Borac i GOŠK koji su već ranije igrali najviši rang, a već 2018. godine debitanti su Sloga Simin Han Zvijezda 09.

2019. godine prvak Federacije BiH bio je Velež, 2020. godine Olimpik, a 2021. godine Posušje, no sve su to klubovi koji su i ranije igrali Premijer ligu BiH. Slično je i u RS-u, gdje je prvak 2019. godine bio Borac, 2020. godine Krupa, a 2021. godine Rudar Prijedor, klubovi koji su ranije igrali u najvišem rangu. Stanje se ove godine promijenilo i nova imena koja smo upisali na listu su Igman Konjic, prvak Prve lige FBiH i Sloga Doboj, drugi najbolji tim Republike Srpske, koji je u elitu ušao jer Krupa nije dobila licencu.

Dakle, Premijer ligu BiH je dosad igralo ukupno 38 različitih klubova, a Igman i Sloga Doboj će biti 39. odnosno 40. klub u elitnom rangu domaćeg fudbala.

Pritom, vrijedi napomenuti i da su samo četiri kluba odigrala svih 20 sezona, a to su, pogađate, Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg.

Zrinjski je, ako posmatramo isključivo Premijer ligu BiH kao takmičenje, najtrofejniji sa sedam naslova, dok Sarajevo ima četiri naslova. Željezničar je slavio tri puta, Borac i Široki Brijeg po dva puta, a po jedan naslov imaju Modriča i Leotar.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P