PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Zrinjski je vlasnik zanimljivog rekorda

Zrinjski je uspio nešto što nije niti jedan drugi klub iz velike četvorke bh. fudbala.

Detalj sa čuvenog derbija na Pecari koji je završio 3:4 foto: jabuka.tv

Pojam velika četvorka u bivšoj Jugoslaviji vezao se za Crvenu Zvezdu, Hajduk, Partizan i Dinamo, ponajviše zbog uspjeha koje su ti timovi ostvarivali. Sarajevo, Velež i Željezničar su bili redovni učesnici Prve savezne lige Jugoslavije, a Čelik i Sloboda su također često igrali u najvišem rangu.

Raspadom Jugoslavije BiH je postala samostalna država i samim tim su u najvišem rangu takmičenja počeli igrati klubovi koji nisu mogli doći do Prve lige Jugoslavije. Iako se očekivalo da će se klubovi sa tradicijom iz bivše države nametnuti kao lideri u BiH, do toga nije došlo.

Već nakon desetak sezona u zajedničkoj Premijer ligi BiH postalo je jasno da su Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg i Zrinjski velika četvorka bh. fudbala. Međusobne utakmice ova četiri rivala privlače dosta navijača na stadion, a naboj koji je prisutan na utakmicama često dostiže krajnje granice. Istražili smo ko je najbolji u međusobnim duelima od početka zajedničke Premijer lige BiH, ali sada nećemo o tome, već o nečemu što je “upalo u oko” prilikom istraživanja.

Sve do promjene formata takmičenja i smanjenja broja klubova u Premijer ligi BiH, ova četiri kluba su međusobno u prvenstvu igrali po šest utakmica, tri kući i tri na strani, dok su recimo u sezoni 2017/18 odigrali po dvanaest međusobnih utakmica. U sezoni 2015/16 Zrinjski je osvojio svoju četvrtu titulu prvaka BiH, odnosno prvu od tri uzastopne. 

Plemići su sezonu odigrali fantastično i okončali su je sa 69 bodova iz 30 utakmica, te sa samo 3 poraza. Pored toga, u toj sezoni im je uspjelo nešto što do sada nije niti jednoj ekipi iz velike četvorke domaćeg fudbala, da ostanu neporaženi u duelima protiv tri najveća rivala. Nekoliko puta su sve ekipe bile na rubu ovog uspjeha, ali bi ih jedan poraz odvojio od ulaska u historiju.

Zrinjski je u svojoj četvrtoj šampionskoj sezoni protiv najvećih rivala osvojio 12 bodova, odnosno upisao je tri pobjede i tri remija. Uspjeli su sve tri ekipe pobijediti po jednom, te po jednom remizirati. Protiv Sarajeva i Širokog su slavili na gostovanjima a remizirali kući, dok su pobijedili Željezničar u Mostaru a remizirali bez golova na Grbavici. Utakmica protiv Širokog Brijega na Pecari (3:4) se može nazvati klasikom Premijer lige BiH, a tri boda Mostarcima donio je Filip Arežina u sudijskoj nadoknadi.

Obzirom na novi format takmičenja u kojem klubovi međusobno igraju po 9 utakmica, biće puno teže ostvariti ovo što je ostvario Zrinjski. Ako neki klub i uspije ostati neporažen u ovim duelima, Zrinjski će i dalje biti prvi klub kojem je to uspjelo.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P