PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Bilbija je najbliži Wagneru na vječnoj listi strijelaca, a znate li ko je najbliži Bilbiji?

Ko je najbliži Wageru i Bilbiji?

Foto: avaz.ba

Maestralnom sezonom u kojoj je postigao 33 premijerligaška pogotka, Nemanja Bilbija je skoro izjednačio rekord Brazilca Wagnera Santosa Laga, najboljeg strijelca u historiji Premijer lige BiH sa 125 pogodaka.

Napadač Zrinjskog trenutno je na 123 gola i s obzirom na to da je nedavno potpisao novi ugovor sa mostarskim timom, čime je signalizirao namjeru da u ovom klubu privede kraju karijeru, nema dileme da će, ako ga zdravlje posluži, postati apsolutni kralj premijerligaških strijelaca.

Ipak, sav fokus je do te mjere na Bilbiji da se zapravo slabo i zna ko je sljedeći na listi najboljih strijelaca. Govorimo u ovom slučaju isključivo o aktivnim igračima, odnosno onima koji bi barem u teoriji mogli ugroziti Wagnera i Bilbiju. Sama lista tih igrača otkrit će zašto je nerealno očekivati da ikad ugroze Wagnera i Bilbiju, a možda i zašto se spominju mnogo manje od Bilbije.

Mersudin Ahmetović je postigao 70 premijerligaških pogodaka i on je od aktuelnih fudbalera u ligi najbliži napadaču Zrinjskog. Ahmetović je golove postizao u dresu Sarajeva i Slobode, a s obzirom na to da najvjerovatnije igra posljednju sezonu u karijeri, teško je očekivati da može napraviti značajniji učinak, a pogotovo da može ugroziti Bilbiju ili Wagnera.

Sulejman Krpić je naredni na listi sa 66 premijerligaških golova, koje je postigao igrajući za Sarajevo, Slobodu, Željezničar i Tuzla City. Krpić ima dobru šansu da napravi značajnije pomjeranje na listi najboljih strijelaca svih vremena, ali zasad je neizvjesno gdje će igrati naredne sezone. U Tuzla Cityju evidentno neće, a pitanje je da li će ostati u Premijer ligi BiH, ili će još jednom probati da nešto napravi u inostranstvu.

Goran Zakarić je postigao 57 premijerligaških golova, a učinio je to noseći dres Širokog Brijega, Zrinjskog, Željezničara i Borca. U Borac se još jednom vratio ove sezone i bude li u formi u kakvoj je igrao ranije, nema dileme da će napraviti značajno pomjeranje po pitanju broja golova. Za šta će mu to biti dovoljno, ostaje da se vidi.

Krste Velkoski je strijelac 53 premijerligaška gola, a sve ih je postigao u dresu Sarajeva. Makedonski internacionalac nedavno se oprostio od Bordo kluba i nije izvjesno gdje će nastaviti karijeru, iako sve ukazuje na to da bi i naredne sezone mogao igrati za neki od premijerligaških klubova. Ipak, Velkoski ima pune 34 godine i vjerovatno neće uspjeti da značajnije ugrozi igrače koji su ispred njega.

Stojan Vranješ je postigao 52 premijerligaška gola igrajući za Borac i Željezničar. Tačnije, postigao je 54 pogotka, ali dva su poništena pošto je i utakmica između Veleža i Borca u prošloj sezoni poništena. Vranješ trenutno nije u Premijer ligi BiH, ali postoji mogućnost njegovog povratka. I sam igrač je potvrdio kontakt sa tuzlanskom Slobodom, a nema dileme da bi bio zanimljiv još nekim ekipama. No, koliki pomak može napraviti s obzirom na to da ima već 35 godina, procijenite sami.

Samir Bekrić je postigao 50 premijerligaških golova, a sa punih 37 godina, on je i najstariji igrač na ovoj listi. Pogotke je postizao za Željezničar, Zrinjski i Slobodu, a imat će i naredne sezone šansu da makar malo popravi svoje brojke. Ipak, sigurno je da Bilbiju i Wagnera, baš kao i nijedan drugi igrač na ovoj listi, ne može ugroziti.

Haris Handžić je, baš kao i Samir Bekrić, postigao 50 premijerligaških golova. I on je već solidno iskusan fudbaler, a golove je postizao za Sarajevo, Rudar Prijedor, Borac, Zrinjski te Radnik iz Bijeljine. Na kraju prošle sezone, Handžić je napustio Radnik, a još nije izvjesno gdje će igrati naredne sezone.

Handžić ujedno i zaokružuje društvo aktivnih fudbalera koji imaju 50 i više premijerligaških golova, a najmlađi među njima je Goran Zakarić, koji će u novembru napuniti 30 godina. Računica je, dakle, sasvim jasna. Niko od njih neće ugroziti Nemanju Bilbiju, a samim tim, napadača Zrinjskog niko neće ni ugroziti u skorije vrijeme i proći će još dugo vremena dok se ne pojavi neko ko će biti u stanju da “pomjeri” njegove brojke.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P