PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Brandao pogodio peto kolo zaredom, kako stoji na vječnoj listi PLBiH?

Ofanzivac Veleža Ubiratan de Souza Brandao strijelac je pet kola zaredom, ali nije rekorder u tom segmentu.

Ofanzivac Veleža Ubiratan de Souza Brandao igra fantastičnu sezonu i svojim golovima direktno donosi bodove Mostarcima. U današnjem susretu protiv Mladosti iz Doboj-Kaknja postigao je dva gola i stigao na diobu drugog mjesta liste strijelaca sa ukupno devet golova, koliko ima i Sulejman Krpić iz Željezničara.

Ono što je zanimljivo je da je Brandao pogodio u petoj uzastopnoj utakmici. Obzirom da se radi o poduhvatu koji se ne dešava toliko često, odlučili smo da se “zarovimo” u arhivu Premijer lige BiH i da vidimo koji igrač je rekorder kada je u pitanju postizanje golova na najviše utakmica u nizu.

HŠK Zrinjski je u sezoni 2004/05 stigao do svoje prve titule prvaka BiH, a njihov napadač Zoran Rajović bio je prvi strijelac lige sa 17 golova. Upravo Rajović je rekorder jer je jedini u historiji zajedničke Premijer lige BiH uspio postići gol na šest uzastopnih utakmica. Rajović je uspio postići po jedan gol od 12. do 17. kola, a protivnici su redom bili Orašje u gostima, Čelik kući, Leotar kući, Slavija u gostima, Sarajevo u gostima i Travnik kući. Posljednje dvije utakmice su se igrale na početku proljetnog dijela prvenstva.

Prvi igrač koji je postizao gol u pet uzastopnih prvenstvenih utakmica bio je igrač Rudara iz Ugljevika Zoran Đurišić, koji je u prvoj sezoni zajedničke Premijer lige BiH (2002/03) pogađao od trećeg do sedmog kola.

U sezoni 2008/09 tada ofanzivac Elvir Čolić je u dresu Veleža postizao barem jedan gol od 20. do 24. kola. 

Sezonu poslije napadač Laktaša Vladimir Karalić bio je strijelac na svakoj utakmici od drugog do šestog kola.

U istom periodu, od drugog do šestog kola, ali u sezoni 2012/13, lijevi bočni Sarajeva Zoran Belošević postizao je barem po jedan gol na svakoj utakmici.

U sezoni 2016/17 dva igrača su pogađala u pet uzastopnih kola. Prvo je na samom početku sezone napadač Krupe Elvir Koljić pogađao od prvog do petog kola, da bi nakon toga krilni napadač Slobode Asim Zec postigao gol u svakoj utakmici od 19. do 23. kola.

U sezoni 2017/18 napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović pogađao je od sedmog do jedanaestog kola, i on je do ove sezone bio posljednji igrač kojem je to pošlo za nogom.

Brandao će nakon reprezentativne pauze imati priliku da se izjednači za Zoranom Rajovićem na vrhu ove liste. Protivnik Veležu će biti gradski rival Zrinjski, ali u kakvoj formi je Brandao, bez obzira na težinu protivnika, nije nemoguće da izjednači rekord sa Rajovićem.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P