PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Kako aktuelni premijerligaši stoje na vječnoj tabeli PLBiH?

Iza nas je 20 premijerligaških sezona, saznajte koje pozicije na vječnoj tabeli zauzimaju aktuelni premijerligaši

Sezona 2021/22 bila je jubilarna 20. premijerligaška sezona otkako se liga igra na području cijele BiH. U nekim ranijim tekstovima smo objavljivali jubileje za pojedine timove kada je u pitanju vječna tabela, a danas ćemo napisati kako na istoj stoje aktuelni premijerligaši.

Premijer ligu BiH je od sezona 2002/03 pa do posljednje sezone igralo ukupno 38 klubova. Sve sezone u najvišem rangu provele su samo četiri ekipe. Iz lige nikad nisu ispadali Sarajevo, Zrinjski, Željezničar i Široki Brijeg. Upravo tim redoslijedom su timovi bh. velike četvorke i plasirani na vječnoj tabeli Premijer lige BiH. Sva četiri tima iza sebe imaju po 613 odigranih utakmica, Sarajevo je osvojilo 1127 bodova, Zrinjski 1111, Željezničar 1096 i Široki Brijeg 1047.

FK Borac nalazi se na petom mjestu vječne tabele sa 769 osvojenih bodova u 488 odigranih utakmica. Banjalučani su u Premijer ligi BiH odigrali 16 sezona i bolje su plasirani od dvije ekipe koje iza sebe imaju 18 sezona, a u pitanju su Sloboda i Čelik. Tuzlaci se nalaze na šestom mjestu vječne tabele sa 743 osvojena boda iz 553 odigrane utakmice.

Na osmom mjestu vječne tabele nalazi se aktuelni osvajač Kupa BiH, ekipa Veleža, a na devetom prvi osvajač Premijer lige BiH, trebinjski Leotar. Velež je dosad odigrao 426 utakmica u 14 provedenih sezona u PLBiH, a osvojili su 553 boda. Iza Trebinjaca je 13 premijerligaških sezona u kojima su odigrali 401 utakmicu i osvojili 532 boda.

Četrnaestoplasirana ekipa na vječnoj tabeli je prošlosezonski povratnik u najviši rang, ekipa Posušja. Prošla sezona je za Posušje bila osma u PLBiH, a iza njih je 251 ligaška utakmica i 317 osvojenih bodova. I konačno, aktuelni viceprvak, FK Tuzla City, zauzima 21. mjesto na vječnoj tabeli. Tuzlaci su dosad proveli četiri sezone u Premijer ligi, odigrali su 121 utakmicu i osvojili 176 bodova.

FK Sloga i FK Igman prvi put će igrati u najvišem rangu takmičenja domaćeg fudbala i da bi izbjegli posljednja tri mjesta na tabeli potrebno je da osvoje više od 32 boda, koliko je osvojio Metalleghe, koji se nalazi na 36. mjestu. Pretposljednja je ekipa NK Bosna iz Visokog sa 13 bodova, a posljednja Gradina sa 9 bodova.

Već se sada može reći da po 21 sezonu u najvišem rangu bh. fudbala imaju Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg, kao i da će Sloboda imati 19 sezona i preskočiti Čelik, koji ostaje na dosad odigranih 18. Borac ulazi u svoju 17. sezonu, a Velež u 15. sezonu. U narednom periodu, Leotar igra svoju 14. sezonu Premijer lige BiH, Posušju će ovo biti deveta sezona, a Tuzla Cityju peta sezona.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P