PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko je postigao najviše autogolova u Premijer ligi BiH?

Miloš Simonović iz Radnika je protiv Sarajeva postigao drugi autogol zaredom, i to nam je bio povod da istražimo da li je to ikome uspjelo u zajedničkoj Premijer ligi BiH, te ko je postigao najviše autogolova u PLBiH.

FOTO: NK Široki Brijeg

Prije nego išta napišemo treba napomenuti da svrha ovog teksta nije omalovažavanje igrača koji su postizali autogolove. Miloš Simonović iz Radnika je u utakmici 16. kola protiv Sarajeva postigao drugi autogol zaredom, i to nam je bio povod da istražimo da li je to ikome uspjelo u zajedničkoj Premijer ligi BiH, te da li je osim toga ijedan igrač postigao dva ili više autogolova u sezoni.

Prvi igrač koji je postigao dva autogola u sezoni bio je Mersed Selimbegović iz Žepča. Bilo je to u sezoni 2004/05, a nesretni Selimbegović postigao je autogol u 21. kolu protiv Leotara (poraz 3:1), te u utakmici 25. kola protiv Budućnosti (poraz 1:0).

Drugi igrač koji je u istoj sezoni postigao dva autogola je sadašnji selektor U21 reprezentacije BiH Vinko Marinović. Marinović je u dresu Laktaša postigao autogol u pobjedi nad Veležom rezultatom 3:2, te u porazu od Sarajeva rezultatom 2:0, a to se desilo u sezoni 2007/08.

U sezoni 2010/11 Bojan Mihajlović, igrač Drine iz Zvornika, dva puta je tresao vlastitu mrežu. Prvi put nije imao sreće u 13. kolu protiv Slavije, ali je ipak njegova ekipa slavila rezultatom 2:1, dok je drugi put postigao autogol u 29. kolu u porazu od Sarajeva rezultatom 0:5.

Pet sezona poslije, u sezoni 2015/16, dva igrača su postigla dva autogola, a njihova imena su Adnan Kovačević (Sarajevo) i Nemanja Pekija (Rudar Prijedor). Upravo Kovačević se “pobrinuo” da Miloš Simonović (barem za sada) ne uđe u historiju Premijer lige BiH, jer je on prvi igrač koji je postizao autogol dva kola zaredom. Bilo je to u pretposljednjoj i posljednjoj utakmici sezone, u porazu od Slobode (4:0), te u domaćem porazu od Olimpica (1:3). Nemanja Pekija je postigao autogol u 22. kolu u porazu od Zrinjskog (2:1), te u 24. kolu u porazu od Širokog Brijega rezultatom 2:0.

Ukupno šest igrača je od osnivanja zajedničke Premijer lige BiH, od sezone 2002/03, postiglo dva autogola u istoj sezoni. 136 igrača je u karijeri postiglo autogol u utakmicama Premijer lige BiH, a ukupno su postignuta 164 autogola.

Dva igrača predvode “negativnu” listu strijelaca sa 3 postignuta autogola u premijerligaškoj karijeri, a to su Jadranko Bogičević, koji je član Željezničara, te Stipo Marković, koji je ove sezone napustio Široki Brijeg. Bogičević je dva autogola postigao u dresu Željezničara, u sezonama 2009/10 i 2017/18, te jedan u dresu Modriča Maxime (2008/09). Marković je kompletnu premijerligašku karijeru proveo u Širokom Brijegu, a autogolove je postizao u sezonama 2014/15, 2017/18 i 2018/19.

Ukupno su 24 igrača postigla dva autogola u PLBiH, a od igrača koji još uvijek igraju u domaćem prvenstvu među njima su Jovo Kojić (FK Tuzla City), Nebojša Runić (FK Borac), Kristijan Tojčić (FK Zvijezda 09) i Miloš Simonović (FK Radnik).

Zajedničku Premijer ligu BiH je igralo 38 klubova, a igrači 6 klubova nikada nisu postigli autogol u ligaškoj utakmici. Igrači Gradine, Mladosti iz Gacka, Mladosti iz Velike Obarske, Glasinca, Rudara iz Ugljevika i Budućnosti iz Banovića nisu niti jednom savladali svog golmana u utakmicama Premijer lige BiH.

Kada posmatramo po ekipama čiji igrači su bili najnespretniji, listu predvodi Čelik sa 13 autogolova koje je postiglo 12 različitih igrača, a jedino je Aldin Šišić postigao dva autogola. Drugo mjesto ove liste dijele Sarajevo i Radnik, čiji su igrači 10 puta tresli vlastitu mrežu. Devet različitih igrača Sarajeva je postizalo autogol (Kovačević jedini dva, ostali po jedan), dok su tri igrača Radnika postigla po dva autogola (Ivan Jakovljević, Marko Obradović i Miloš Simonović), te još četiri po jedan.

Te tri ekipe su jedine postizale dvocifren broj autogolova, a nakon njih slijede Velež sa 9, Modriča i Sloboda sa 8, te Zrinjski, Željezničar, Široki Brijeg, Borac i Zvijezda 09 sa po 7 autogolova. Ono što svakako upada u oči je da Zvijezda 09 igra svoju drugu sezonu u najvišem rangu takmičenja bh. fudbala, a već su postigli sedam autogolova.

Igrači kluba iz Etno sela Stanišići su prošle godine tri puta pogodili svoju mrežu, a ove sezone već četiri puta, baš kao i igrači Radnika iz Bijeljine, a to je ujedno i najveći broj autogolova koji je jedna ekipa postigla u sezoni. Obzirom da smo tek na polovini sezone, moguće je da će ovaj broj porasti do kraja.

Ako još pogledamo po sezonama, najviše autogolova je postignuto u sezoni 2015/16, čak 15, po 14 je postignuto u sezonama 2002/03 i 2011/12, 13 je do sada postignuto u aktuelnoj sezoni, a po 10 je postignuto u sezonama 2006/07 i 2017/18.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P