PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ko su premijerligaški “doppelpack” kraljevi?

Nemanja Bilbija je kralj hat-trickova, a da li je on i najviše puta postizao doppelpack?

Foto: avaz.ba

Nekada u ranoj fazi ovog portala pisali smo o strijelcu najbržeg hat-tricka u Premijer ligi BiH, kao i o tome koji je igrač najviše puta postigao tri gola na jednoj utakmici u zajedničkoj PLBiH. Oba rekorda drži Nemanja Bilbija, a u odnosu na period kada je pisan taj tekst (pročitajte ga ovdje) Nemanja je samo dodatno povećao prednost ispred prvih pratilaca, te je sada na brojci od 6 postignutih hat-trickova u prvenstvu.

Ovaj put istraživali smo ko je najviše puta u domaćem prvenstvu bio strijelac (najmanje) dva gola na jednoj utakmici, odnosno ko je najviše puta postigao popularni doppelpack. Prije početka sezone 2021/22 Nemanja Bilbija je na ovoj listi bio četvrtoplasirani, ali jedan od najboljih igrača u PLBiH svih vremena na sjajan način se pobrinuo da i ovdje zasjedne na tron.

Još jedan rekord Nemanje Bilbije

Dakle, Nemanja Bilbija je igrač koji je najviše puta postigao 2 ili više golova na jednoj premijerligaškoj utakmici, a to mu je u dosadašnjoj karijeri uspjelo 24 puta. U prošloj sezoni je Bilbija na 9 utakmica bio dvostruki strijelac, a postigao je i jedan hat-trick, pa je tako sa četvrtog mjesta liste stigao na sami vrh. Naravno, ne treba ni spominjati da niko nikada u historiji Premijer lige BiH nije bio više puta od Bilbije strijelac dva gola na meču u istoj sezoni.

Bilbija je na 18 utakmica u karijeri postigao 2 gola, na četiri hat-trick, dok je na dva meča bio četverostruki strijelac. U dresu Zrinjskog je 14 puta postigao dva gola, 4 puta hat-trick i jednom četiri gola, dok je za Borac na 4 utakmice bio dvostruki strijelac, te je jednom postigao 4 gola.

Na drugom mjestu ove liste nalazi se (trenutno) najbolji strijelac Premijer lige BiH svih vremena, Wagner Santos Lago, koji je 20 puta postigao doppelack u ligi u svojoj karijeri. Baš kao i Bilbija, i Wagner je na 18 mečeva bio dvostruki strijelac, a još dva puta je postigao hat-trick. Dvostruki strijelac je bio 17 puta u dresu Širokog i jednom u dresu Posušja, dok je po jedan hat-trick postigao za Posušje i za Široki.

Foto: Klix.ba

Još jedan legendarni premijerligaški igrač i treći strijelac lige svih vremena nalazi se na trećem mjestu ove liste. U pitanju je Stevo Nikolić, koji je 16 puta na ligaškim utakmicama postigao minimalno dva gola. Nikolić je postizao po dva gola za četiri različite ekipe, u dresu Modriče 10 puta, u dresu Zrinjskog 4 puta, te po jednom za Borac i Čelik.

Na četvrtom mjestu po broju postignutih doppelpackova nalazi se aktuelni trener Sarajeva Feđa Dudić. Ovaj nekada sjajni napadač je na 15 utakmica bio dvostruki strijelac, od čega je 13 puta bio dvostruki strijelac za Travnik, te 2 puta za Brotnjo.

Peto mjesto ove liste drži jedan aktivni igrač, a u pitanju je povratnik u Premijer ligu BiH, Goran Zakarić. Krilni napadač je u dosadašnjoj karijeri 12 puta postizao najmanje dva gola na prvenstvenoj utakmici, od čega 4 puta za Borac, po 3 puta za Željezničar i Široki Brijeg, te 2 puta za Zrinjski.

Na diobi šestog mjesta nalaze se Emir Obuća i Darko Spalević, koji su po 11 puta postizali dva gola na utakmici, dok osmo mjesto dijele Alen Škoro i Mersudin Ahmetović, koji su po 10 puta bili dvostruki strijelci na jednoj ligaškoj utakmici. Deseto mjesto na ovoj listi dijele četiri igrača, Sulejman Krpić, Miloš Filipović, Emir Hadžić i Ivan Lendrić, koji su po 9 puta bili dvostruki strijelci.

Ko je pogađao za najviše različitih ekipa?

Ranije u tekstu smo spomenuli da su Stevo Nikolić i Goran Zakarić postizali po dva gola na meču za četiri različite ekipe, ali oni nisu rekorderi. Rekorder kada je u pitanju broj različitih ekipa za koje je neki igrač postizao dva gola na utakmici je ujedno i igrač koji je bio strijelac za najviše ekipa u Premijer ligi BiH. Naravno, u pitanju je Ognjen Đelmić, kojem je to pošlo za rukom sa 5 različitih ekipa. Đelmić je dva puta bio dvostruki strijelac za gradačačku Zvijezdu, te po jednom za Željezničar, Borac, Čelik i Zvijezdu 09.

Pored Nikolića i Zakarića, strijelci dva gola na meču za četiri različite ekipe još su bili i Damir Tosunović (4 puta za Zvijezdu, 2 puta za Orašje, po 1 put za Laktaše i Rudar-Prijedor), Saša Kajkut (4 puta za Borac, 2 puta za Čelik, po 1 put za Zrinjski i Krupu), Alen Mešanović (po 2 puta za Slobodu, Željezničar, Jedinstvo i Posušje) i Mahir Karić (2 puta za Čelik, te po 1 put za Olimpik, Radnik i GOŠK). Inače, ukupno je 399 različitih igrača u historiji zajedničke Premijer lige BiH treslo mrežu najmanje dva puta na jednoj utakmici.

Wagner predvodi strance

Kada su u pitanju stranci na ovoj listi, ukupno je dvadeset stranih igrača postizalo po 2 gola na ligaškoj utakmici, a u strance nismo ubrajali igrače iz zemalja bivše Jugoslavije. Naravno, neprikosnoven je ranije spomenuti Wagner, a iza njega su bivši igrač Željezničara Boubacar Dialiba sa 4 doppelpacka, te Matthias Fanimo, Juan Manuel Varea i Secouba Diatta, koji su po tri puta bili dvostruki strijelci.

Po 2 puta dva gola na jednom meču postizali su Brandao, Rafael Pereira, Germain Kouadio i Ricardo Santos Lago Baiano, dok su po jednom dva gola uspjeli postići Ricardo Valter da Costa, Tiago Faria, Carlos Fabian Filipetto, Phil Jackson, Lamine Diarra, Panagiotis Moraitis, Celson, Alexandre Ala do Carmo, Ronielle, Goodness Ajayi i Joseph Amoah.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P