PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Koji golman je najviše puta sačuvao svoju mrežu u PLBiH?

U domaćem prvenstvu branili su zaista klasni golmani i reprezentativci, a koji golman je najviše puta u PLBiH sačuvao svoju mrežu?

Nekako su najčešće u fokusu javnosti strijelci i asistenti, odnosno njihove brojke, dok se golmani rijetko spominju, osim ukoliko ne naprave neki veliki niz. U domaćem prvenstvu branili su zaista klasni golmani i reprezentativci, među kojima su Ibrahim Šehić, Asmir Avdukić, Mirsad Dedić, Nemanja Supić i mnogi drugi, a znate li koji golman je najviše puta u PLBiH sačuvao svoju mrežu?

Rekorder po broju nastupa u PLBiH među golmanima je nekadašnji reprezentativac BiH Asmir Avdukić, koji je odigrao 298 utakmica. Njegov prvi pratilac, ali i igrač koji će ga uskoro preteći, je golman Borca Mladen Lučić, koji je do sada odigrao 295 utakmica u PLBiH. U top 5 još se nalaze Bojan Tripić (236), te Dejan Bandović i Ratko Dujković sa po 228 odigranih utakmica. Preko 200 puta na golu su još stajali Denis Mujkić (227) i Luka Bilobrk (212).

Asmir Avdukić je rekorder kada je u pitanju sačuvana mreža u PLBiH, a to mu je uspjelo 123 puta. On je ujedno i jedini golman koji je više od 100 puta sačuvao svoju mrežu. Baš kao i po broju nastupa, i po broju sačuvanih mreža njegov prvi pratilac je Mladen Lučić, koji je do sada sačuvao svoju mrežu 95 puta. Na trećem mjestu nalazi se Ratko Dujković (88), četvrti je Luka Bilobrk (87), dok se na petom mjestu nalazi Dejan Bandović (80).

Kada su u pitanju golmani koji su ove sezone aktivni u PLBiH, iza Lučića se na drugom mjestu nalazi Antonio Soldo, koji je 57 puta sačuvao svoju mrežu. Na trećem mjestu je Adis Nurković (52), četvrti je Irfan Fejzić (45), a peti Dalibor Kozić (43).

Golman koji je primio najviše golova u Premijer ligi BiH je Mladen Lučić, koji je primio 327 golova, dok je njegov prvi pratilac Bojan Tripić primio 307 golova. Njih dvojica su jedini koji su primili više od 300 golova u domaćem šampionatu. Na trećem mjestu ove liste nalazi se Denis Mujkić, koji je primio 291 gol, četvrti je Asmir Avdukić (289), a na petom mjestu nalazi se Dejan Bandović, koji je primio 267 golova. Više od 200 golova još su primili Ratko Dujković (256), Adis Nurković (239) i Adi Adilović (231).

Ako pogledamo broj primljenih golova po utakmici, onda je u tom segmentu najbolji Marijan Antolović, koji je primao 0.71 gol po utakmici (85 utakmica, 60 primljenih golova). Golman Željezničara Vedran Kjosevski prima 0.83 gola po utakmici (95 utakmica, 79 primljenih golova), a isti broj golova po utakmici primaju golman Čelika Bojan Pavlović (90/75), te Dragan Starčević (54/45). Peti je Dino Hamzić sa 0.84 gola po utakmici. U obzir su uzeti igrači koji su branili u najmanje 50 utakmica u PLBiH.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P