PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Napredak lige: Gosti se sve češće kući vraćaju pjevajući

Jedan od segmenata u kojima je liga evidentno napredovala jeste osvajanje bodova na gostujućim terenima.

Polemike o kvaliteti lige će se vječno voditi. Oni stariji zaljubljenici fudbala će vjerovatno uvijek tvrditi da je liga prije bila bolja, da su u njoj igrali veliki igrači, da je publika dolazila na stadione i slično, dok će oni realniji tvrditi kako je organizacijski sve na višem nivou, kako je suđenje napredovalo, kako se i infrastruktura popravlja i slično. Ipak, jedan od segmenata u kojima je liga evidentno napredovala jeste osvajanje bodova na gostujućim terenima.

Povod za ovaj tekst bilo je nepotpuno četvrto kolo PLBiH, u kojem su gosti ostvarili tri pobjede i jedan remi. Otkako se igra zajednička Premijer liga BiH, Željezničar se nalazi na prvom mjestu gostujuće tabele sa 347 osvojenih bodova iz 264 odigrane utakmice. Drugoplasirano Sarajevo je odigralo 263 utakmice i osvojilo je 331 bod, a još je jedino Zrinjski prešao brojku od 300 osvojenih bodova (303 boda u 264 odigrane utakmice).

Do sada je u PLBiH igralo ukupno 38 ekipa, a jedino visočka Bosna nije osvojila nijedan bod na gostujućim terenima. Po jednu sezonu su odigrale i ekipe Mladosti iz Gacka i Gradine, koje su na gostovanjima osvojile četiri, odnosno jedan bod. Zvijezda 09 igra svoju drugu sezonu u najvišem rangu takmičenja, a već je po osvojenim bodovima na gostovanjima pretekla dvije ekipe koje iza sebe imaju dvije sezone. Zvijezda 09 je do sada osvojila 13 bodova u 18 odigranih utakmica, a iza sebe je ostavila Glasinac i Kozaru, koji su u 34 odigrane utakmice na gostovanjima osvojile 11 bodova. Ispred Zvijezde 09 nalazi se Jedinstvo iz Bihaća, koje je u četiri sezone u Premijer ligi odigralo 64 utakmice na gostujućim terenima i koje je uspjelo osvojiti samo 16 bodova.

Puno bolji primjer za poboljšanje lige u segmentu osvajanja bodova na gostovanjima je Tuzla City. Baš kao i Zvijezda, i Tuzla igra svoju drugu sezonu u najvišem rangu bh. fudbala, a do sada su na gostovanjima uspjeli pobijediti 7 puta, te 4 puta remizirati, što znači da su osvojili 25 bodova iz 20 odigranih utakmica. To ih trenutno pozicionira na 24. mjesto gostujuće tabele svih vremena. Prva ekipa koja se nalazi ispred njih na ovoj tabeli je Orašje, koje je provelo sedam sezona u PLBiH. U tih sedam sezona Labudovi su van Orašja odigrali 109 utakmica, a uspjeli su osvojiti samo 31 bod, uz omjer 6-13-90, i gol razliku 71:234. Krupa, koja je prošle sezone ispala, je uspjela u tri sezone i u 60 utakmica manje osvojiti 12 bodova više od Orašja.

Olimpik je odličan primjer napretka lige

Ekipe koje su u prethodnih pet-šest godina igrale Premijer ligu BiH, kao što su npr. Vitez ili GOŠK, su također odavno pretekli Orašje, Posušje i Žepče, koji su odigrali najmanje 20 utakmica više od njih. Samo devet ekipa je uspjelo osvojiti više od 100 bodova na gostujućim terenima, a posebno dobro stoji sarajevski Olimpik, koji se nalazi na osmom mjestu sa 135 osvojenih bodova iz 121. odigrane utakmice. Sloboda je odigrala skoro duplo više utakmica od Olimpika (tačnije 112), a osvojila je samo 16 bodova više. Zenički Čelik je odigrao čak 144 utakmice više od Olimpika na gostovanjima, a uspio je osvojiti samo 25 bodova više od ekipe sa Otoke.

Na primjeru Čelika se odlično vidi da je liga napredovala u tom segmentu. Zeničani su u prvih 10 sezona, zaključno sa sezonom 2011/2012, osvojili 63 boda na gostovanjima. U narednih sedam sezona su uspjeli osvojiti 91 bod, a ove sezone su dodali još 6, pa je napredak itekako vidljiv.

Ako gledamo broj osvojenih bodova po utakmici, Željezničar osvaja 1.31 bod na gostovanjima, Sarajevo 1.26, a Tuzla City 1.25. Još četiri ekipe osvajaju (ili su osvajale) više od jednog boda po utakmici, a to su Zrinjski (1.15), Metalleghe (1.13), Olimpik (1.12) i Široki Brijeg (1.08).

Ukoliko posmatramo procenat osvojenih bodova u odnosu na maksimalan broj bodova, Željezničar je osvojio 43.81% bodova, Sarajevo 41.95% bodova, a Tuzla City 41.67% bodova. Možemo spomenuti još i postotak pobjeda na gostovanjima, a i tu je opet prvi Željezničar, koji je slavio u 35.2% susreta (93 pobjede u 264 utakmice), druga je Tuzla City sa 35% (7 pobjeda u 20 utakmica), dok se na trećem mjestu nalazi Zrinjski sa 32.2% (85 pobjeda u 264 utakmice). Još su samo dvije ekipe ostvarile više od 30% pobjeda a to su Sarajevo, koje je slavilo u 31.9% utakmica (84 pobjede u 263 utakmice), te Metalleghe sa 31.3% (5 pobjeda u 16 utakmica).

Naravno, neke ekipe na ovoj listi bi možda pokvarile, ili će pokvariti, svoj učinak na gostujućim terenima, ali je svakako zanimljivo da se u top 10 ekipa po broju osvojenih bodova po utakmici nalaze Tuzla City, Metalleghe, Krupa i Mladost DK, koji su nerijetko znali iznenaditi i klubove iz velike četvorke bh. fudbala, što je u prvih deset sezona Premijer lige BiH bio incident.

Ispod možete pogledati kako trenutno (15.08.2019.) na gostujućoj tabeli stoje aktuelni premijerligaši (prva kolona označava poziciju na vječnoj tabeli na kojoj se gledaju samo utakmice na gostovanjima). 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P