PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Nastupi bh. klubova u europskim takmičenjima kroz brojke

Osvrnuli smo se na nastupe naših klubova u periodu od osamostaljenja BiH kroz brojke.

Bh. klubovi imaju dugu tradiciju u europskim kupovima, posebno Sarajevo i Željezničar, ali i mostarski Velež. Ipak, mi ćemo se u ovom tekstu osvrnuti na nastupe naših klubova u periodu od osamostaljenja BiH.

Našu zemlju u takmičenjima pod okriljem UEFA predstavljalo je do sada 17 ekipa, a odigrali su ukupno 276 utakmica. Gledajući po takmičenjima, u Ligi prvaka naše ekipe su odigrale 54 utakmice, u Europa ligi i Kupu UEFA 192 utakmice (124 + 68), te 30 u Intertoto kupu. Naši timovi su slavili 92 puta, 59 utakmica je završeno neriješenim rezultatom, dok su igrači 125 puta pognutih glava napuštali teren.

U Ligi prvaka omjer naših timova je 17-7-30, u Europa ligi 43-35-46, u Kupu UEFA 20-12-36, te u Intertoto kupu 12-5-13. Procentualno, najviše pobjeda imamo u Intertoto kupu (40%), potom u Europa ligi (34.7%), Ligi prvaka (34.7%), te u Kupu UEFA (29.4%). Naše ekipe su u UEFA takmičenjima postigle 310, a primile su 427 golova.

U ovoj sezoni naši timovi su odigrali 14 utakmica u Europi, uz omjer 5 pobjeda, 2 remija i 7 poraza. Najviše utakmica, njih 20, odigrano je u sezoni 2007/2008, kada je Sarajevo došlo do trećeg pretkola Lige prvaka, a ostali predstavnici u Europi te sezone bili su Široki Brijeg i Zrinjski (Kup UEFA), te Slavija (Intertoto kup).  U sezoni 2002/2003 odigrali smo 18 utakmica u Europi, a tri puta su naše ekipe odigrale po 16 utakmica.

Ako posmatramo nastupe po ekipama, Sarajevo je odigralo najviše utakmica u europskim takmičenjima. Revanš meč protiv BATE Borisova bio je 60. meč Sarajeva pod zastavom BiH. Na drugom mjestu nalazi se Široki Brijeg, koji je odigrao 54 utakmice, treći je Željezničar sa 50 i četvrti Zrinjski sa 48 utakmica u UEFA takmičenjima. Preostalih trinaest ekipa koje su predstavljale BiH u Europi su odigrale ukupno 64 utakmice.

Bosnu i Hercegovinu je u pretkolima Lige prvaka predstavljalo osam ekipa. Željezničar je odigrao najviše utakmica u Ligi prvaka, 14, a iza njih je Zrinjski sa 12, Sarajevo sa 10, dok je Široki Brijeg odigrao 6 utakmica u pretkolima najjačeg europskog takmičenja. Željezničar je u pretkolima Lige prvaka ostvario četiri pobjede, dok su Široki i Sarajevo slavili po tri puta. Zrinjski je upisao dva trijumfa.

Četrnaest ekipa predstavljalo je BiH u Europa ligi i Kupu UEFA. FK Sarajevo je odigrao najviše utakmica u Europa ligi, 34, a ako tome dodamo i nastupe u Kupu UEFA, koji je prethodnik Europa lige, onda dolazimo do brojke od 50 odigranih utakmica. Na drugom mjestu nalazi se Široki Brijeg, koji je odigrao 30 utakmica u Europa ligi i 18 u Kupu UEFA, dok su Željezničar i Zrinjski odigrali po 22 utakmice u Europa ligi. Ipak, Željezničar je odigrao još 14 utakmica u Kupu UEFA, dok su Mostarci u Kupu UEFA odigrali 8 utakmica. Najviše pobjeda u Europa ligi i Kupu UEFA ima Sarajevo, koje je slavilo 17 puta (13+4). Iza njih se nalazi Široki Brijeg, koji je pobijedio 15 puta (7+8), Zrinjski sa 14 pobjeda (12+2), te Željezničar sa 13 pobjeda (9+4).

Šest ekipa igralo je u Intertoto kupu pod zastavom BiH, a to su Sloboda, Zrinjski, Čelik, Slavija, Jedinstvo i Brotnjo. Najviše utakmica u ovom takmičenju odigrala je tuzlanska Sloboda, 8, a po 6 su odigrali Zrinjski i Čelik. Po 4 utakmice su odigrali Slavija i Jedinstvo, dok je Brotnjo odigrao dvije. Najviše pobjeda u Intertoto kupu ostvario je Čelik, koji je slavio četiri puta, a po dvije pobjede imaju Zrinjski, Sloboda i Slavija.

Na kraju, kada pogledamo nastupe u svim takmičenjima, Sarajevo je ostvarilo najviše pobjeda, 20, Široki Brijeg i Zrinjski su slavili po 18 puta, dok je Željezničar pobijedio u 17 utakmica. Zrinjski je odigrao neriješeno 12 puta, Široki Brijeg i Željezničar po 11, dok je Sarajevo remiziralo 10 puta. Najmanje poraza od velike četvorke ima Zrinjski, koji je poražen 18 puta, Željezničar je doživio poraz u 22. Utakmice, Široki Brijeg u 25, dok je Sarajevo poraženo 30 puta.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P