PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Ovako izgleda prava lista strijelaca sastavljena od igrača koji su trenutno u PLBiH

Wagner je najbolji strijelac PLBiH svih vremena, njegov najbliži pratilac je Stevo Nikolić, a koliko su blizu igrači koji trenutno igraju u domaćem prvenstvu?
Saša Kajkut

Wagner je najbolji strijelac PLBiH svih vremena sa 125 postignutih golova, i sigurno će tako ostati jako dugo. Njegov najbliži pratilac je još uvijek aktivan, ali ne nastupa u našoj ligi. U pitanju je Stevo Nikolić, koji je postigao 94 gola u Premijer ligi BiH. A koliko su blizu igrači koji trenutno igraju u domaćem prvenstvu?

Na diobi desetog mjesta vječne liste strijelaca PLBiH nalaze se Tosunović, Šilić, Selimović i Kajkut, koji su postigli po 55 golova. Iz ovoga se logično zaključuje da je prvi na listi strijelaca igrača koji igraju u PLBiH Saša Kajkut, koji je postizao golove za Borac (26), Čelik (18), Krupu (5), Željezničar (4) i Zrinjski (2). Kajkut je odigrao 161 ligašku utakmicu.

Na drugom mjestu ove liste nalazi se napadač Sarajeva Mersudin Ahmetović, koji je odigrao 135 utakmica i postigao 52 gola. Za Sarajevo je postigao 38 golova, a preostalih 14 za Slobodu.

Njegov saigrač Krste Velkoski je sa 48 golova u 119 odigranih utakmica na trećem mjestu liste. Naravno, Krste je sve ligaške golove postigao u dresu Sarajeva. Isti broj golova kao i Velkoski postigao je Ševko Okić, ali mu je za to trebalo 227 utakmica. Okić je najviše golova postigao za Velež (30), potom za Sarajevo (10), u dresu Čelika je 5 puta pogodio, te 3 puta u dresu Radnika.

Najstariji igrač lige ove sezone, Velibor Đurić, u premijerligaškoj karijeri je do sada odigrao 317 utakmica, a 44 puta se upisao u strijelce. Za Zrinjski je pogodio 21 put, za Radnik 14, za Vitez 7, te za Olimpic 2 puta.

Trenutno rezervni napadač Zrinjskog Ivan Lendrić ima najbolji omjer od aktivnih igrača. Lendrić je u domaćem prvenstvu odigrao 74 utakmice i postigao je 42 gola, od toga 26 za Željezničar i 16 za Zrinjski.

Čak četiri igrača dijele sedmo mjesto ove liste strijelaca, sa 41. postignutim pogotkom, a to su Sulejman Krpić, Samir Bekrić, Haris Handžić i Amer Bekić. Iza Krpića je 126 odigranih utakmica, a pogađao je za Slobodu 22 puta, za Željezničar 17 puta, te za Sarajevo 2 puta. Bekrić je odigrao 181 utakmicu u PLBiH, a golove je postizao za Željezničar (38) i Zrinjski (3).

Haris Handžić u ovoj sezoni još nije ubilježio nastup, ali su iza njega 152. odigrane utakmice u PLBiH, 19 postignutih golova za Sarajevo, 8 za Borac, te po 7 za Zrinjski i Rudar Prijedor. Amer Bekić, saigrač Samira Bekrića, je odigrao 184 utakmice, a bio je strijelac 19 puta u dresu Zrinjskog, 14 puta u dresu Sarajeva, te 8 puta u dresu Slobode.

Od igrača koji su trenutno u PLBiH a koji su postigli više od 30 golova tu su još Haris Dilaver (176 utakmica, 39 golova), Anel Hebibović (186/34), Mahir Karić (201/32), Ognjen Đelmić (198/32), te krilni napadač Željezničara Asim Zec (121/30).

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P