PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Prvih sedam kola PLBiH u brojkama

Pročitajte ko je u dosadašnjih sedam kola izveo najviše kornera, ko je imao najviše šuteva u okvir gola, ko je napravio najviše prekršaja

Iza nas je sedam izuzetno uzbudljivih kola u PLBiH. Lider na prvoj reprezentativnoj pauzi je ekipa Željezničara, koja je u posljednjem kolu u direktnom okršaju savladala dotadašnjeg lidera Sarajevo i tako preuzela lidersku poziciju sa 15 bodova. Iznenađenje prvog dijela je ekipa Tuzla Cityja koja ima 14 bodova, kao i Sarajevo, ali koja se zbog bolje gol razlike nalazi na drugom mjestu. Razočarenje predstavlja Široki Brijeg na devetom mjestu. Široki je u sedam utakmica osvojio isto toliko bodova, a ispod njega su Mladost DK sa pet bodova (sve bodove osvojili na strani), te još jedno razočarenje Velež sa četiri boda, i Zvijezda 09 sa tri boda.

Do sada su odigrane 42 utakmice u kojima je postignuto 96 golova, odnosno 2.29 po utakmici. Domaće ekipe su postigle 57 a gostujuće 39 golova. U prvom poluvremenu postignuto je 38 golova, a u drugom 58. Najviše golova na utakmici viđeno je u sedmom kolu u susretu Željezničar – Sarajevo, njih sedam, a dva puta je postignuto po šest golova na utakmici (Široki – Željezničar 3:3, Zvijezda 09 – Tuzla City 1:5). Osam golova je postignuto iz penala (samo jedan promašeni penal do sad, Ermin Zec protiv Mladosti), a viđeno je čak šest autogolova, od čega su dva djelo igrača Zvijezde 09. Najviše penala dosuđeno je za Tuzla City, tri, dva su dosuđena za Radnik, a po jedan za Velež, Široki Brijeg, Borac i Željezničar. Najviše penala dosuđeno je protiv Mladosti, dva.

U do sada odigranim utakmicama domaće ekipe su slavile 19 puta, gostujuće 10, a 13 utakmica je završeno neriješenim rezultatom. Od tih 13 utakmica osam je završeno najnepopularnijim rezultatom, 0:0, što je i najčešći rezultat do sada u prvenstvu. Šest utakmica završeno je rezultatom 1:0, a po pet rezultatima 3:0 i 2:1. Najviše utakmica u prvih sedam kola sudili su Dragan Petrović iz Banja Luke i Mateo Musa iz Čitluka, po četiri, dok je sedam sudija sudilo tri utakmice u PLBiH. Zoran Grbić je tri puta pokazao na bijelu tačku, a Admir Šehović u prosjeku pokazuje najviše žutih kartona. On je sudio dvije utakmice i pokazao je 16 žutih kartona, odnosno osam po utakmici. Mateo Musa je jedini sudija koji je pokazao dva crvena kartona. Sudije su ukupno pokazale 222 žuta i 5 crvenih kartona. Najviše žutih kartona dobili su igrači i osoblje Mladosti, 28, a niti jedna ekipa nije dobila više od jednog crvenog kartona.

Odlična posjeta u prvih sedam kola

Kada je u pitanju posjeta, utakmice Premijer lige BiH u prvih sedam kola gledalo 144.558 gledalaca, odnosno 3.441 po utakmici. Najviše gledalaca bilo je prisutno na utakmici Čelik – Željezničar, 12.000, dok je najmanje bilo na utakmici Zvijezda 09 – Široki Brijeg, 150. Najveću posjetu na domaćem terenu ima Čelik, kojeg je do sad u prosjeku gledalo 8.500 gledalaca. Iza njih je Željezničar, kojeg je na Grbavici gledalo 7.485 gledalaca, a na trećem mjestu je Sarajevo sa prosjekom od 4.791 gledaocem po utakmici. Ako gledamo ukupnu posjetu, Željezničar je u prosjeku posmatralo 6420 gledalaca, Sarajevo 5952 gledaoca, a na trećem mjestu je Čelik, kojeg je u prosjeku gledalo 4857 gledalaca u prvih sedam kola.

Za aktuelnog viceprvaka, ekipu Zrinjskog, u dosadašnjih sedam utakmica u PLBiH zaigralo je 25 igrača, a druga je Mladost, za koju su igrala 23 igrača. Sarajevo i Željezničar su koristili najmanje igrača u dosadašnjih sedam kola, po 19. Fudbaleri Željezničara su do sada uputili najviše šuteva prema protivničkom golu, 103, drugi je Zrinjski sa 97 upućenih šuteva prema golu, a na trećem mjestu je Velež, čiji su igrači 88 puta šutirali prema protivničkim golmanima. Aktuelni prvak Sarajevo uputio je 73 šuta prema protivničkim golmanima i nalazi se na desetom mjestu u tom segmentu. Manje šuteva od Sarajeva uputili su igrači Tuzla Cityja, 71, a igrači Mladosti su samo 45 puta šutirali prema golu protivnika.

Najviše šuteva u okvir gola protivnika uputili su igrači Radnika iz Bijeljine, 40, na drugom mjestu je Željezničar sa 38, dok su igrači Veleža i Sarajeva uputili po 35 šuteva u okvir gola protivnika. Igrači Mladosti iz Doboj-Kaknja su za sedam utakmica samo deset puta šutirali u okvir gola, a prva ekipa iznad njih na listi je Čelik, čiji su igrači šutirali 23 puta u okvir gola.

Najviše šuteva pored gola imali su igrači Željezničara, 65, drugi je Zrinjski sa 64, a treći Borac sa 55. Najmanje šuteva pored gola imali su igrači Mladosti, 35, a slijedi ih Sarajevo sa 38. Ako gledamo procentualno, 48% šuteva igrača Sarajeva je išlo u okvir gola, 47,6% šuteva Radnika je išlo u okvir gola, a treći su igrači Zvijezde 09 (42.6% šuteva išlo u okvir gola).

Golmani su imali dosta posla

Najviše posla imao je golman Borca Mladen Lučić, jer je u okvir njegovog gola išlo 37 šuteva. U okvir gola Željezničara, odnosno golmana Filipa Erića, išao je 21 šut, a u okvir gola Vladana Kovačevića išla su 23 šuta. Najviše šuteva upućeno je prema golu Mladena Lučića (103, 37 u okvir, 66 pored), a najmanje prema golu Erića i dva golmana Širokog Brijega (Zlomislić i Miškić), po 63.

Igrači Željezničara su do sad izveli najviše kornera, 53, potom slijedi Velež sa 45, te Zrinjski sa 41. Igrači Sarajeva izveli su 30 kornera, igrači Tuzla Cityja 24, te igrači Mladosti DK samo 14 kornera. Protiv Mladosti je izvedeno najviše kornera, 58, a protiv Veleža i Borca po 39. Protiv Sarajeva izvedena su 32 kornera, protiv Željezničara 27, a protiv Tuzla Cityja samo 24.

Ekipa Mladosti nosi nezahvalnu titulu najgrublje ekipe dosadašnjeg dijela prvenstva, jer su u sedam utakmica napravili 124 prekršaja. Prate ih igrači Veleža sa 114 prekršaja, te igrači Borca sa 103 prekršaja. Najmanje prekršaja u prvih sedam kola napravili su igrači Sarajeva, 73. Za ekipu Željezničara svirano je najviše prekršaja, 117, a prate ih Zvijezda 09 sa 114 i Čelik sa 106. Široki Brijeg je 77 puta imao priliku da ugrozi protivnički gol iz slobodnog udarca, a poslije njih slijedi Sarajevo, za koje je svirano 78 prekršaja do sad.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P