PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Sarajevo je prvi klub koji je postigao 900 golova u PLBiH

U bivšoj Jugoslaviji igrači Sarajeva su na kraju sezone dva puta ponijeli titulu najboljeg strijelca lige, a otkako se igra zajednička Premijer liga BiH to im je uspjelo četiri puta.

Foto: FK Sarajevo

Fudbalski klub Sarajevo je kroz svoju historiju gajio napadački fudbal, što je posebno postalo izraženo osamostaljenjem države. U bivšoj Jugoslaviji igrači Sarajeva su na kraju sezone dva puta ponijeli titulu najboljeg strijelca lige, a otkako se igra zajednička Premijer liga BiH to im je uspjelo četiri puta (Obuća, Škoro, E. Hadžić i Benko).

Kao plod takvog stila igre Sarajevo je postalo prva ekipa koja je stigla do brojke od 900 postignutih golova u zajedničkoj PLBiH (od sezone 2002/2003). Sarajevo je u okviru 11. kola savladalo Mladost rezultatom 0:3, a pogodak Amara Rahmanovića pred sami kraj meča bio je jubilarni 900-ti gol u PLBiH. Pored toga što je postiglo najviše golova, Sarajevo je od svih ekipa koje su igrale sve sezone zajedničke Premijer lige BiH primilo i najmanje golova, 458.

Najbliži Sarajevo po broju postignutih golova su Željezničar i Široki Brijeg, a obje ekipe su postigle po 845 golova. Na četvtom mjestu nalazi se ekipa Zrinjskog, koja je postigla 836 golova, a od ekipa koje su igrale sve sezone zajedničke Premijer lige BiH tu je još Čelik, čiji su igrači postigli 600 golova.

Spomenuli smo da je Sarajevo primilo najmanje golova od svih ekipa koje su igrale zajedničku ligu, a iza njih se nalazi gradski rival Željezničar, čiji su golmani od sezone 2002/2003 do danas primili 473 gola. Na trećem mjestu po broju primljenih golova nalazi se Široki Brijeg sa 515 golova, dok je četvrti Zrinjski sa 564 primljena gola. Čelik je peta ekipa koja je igrala sve sezone zajedničke lige, a njihovi golmani su do sada primili 649 golova.

 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P