PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Tri igrača u historiji Premijer lige BiH su postigla dva hat-tricka protiv iste ekipe

Velibor Đurić je postigao dva hat-tricka protiv iste ekipe u istoj sezoni, dvojici je to uspjelo u različitim sezonama, a jedan igrač je uspio to postići u Kupu BiH.

U više navrata smo spomenuli kako je Velibor Đurić postao prvi igrač u historiji Premijer lige BiH koji je u istoj sezoni postigao dva hat-tricka protiv iste ekipe, na domaćem i na gostujućem terenu. Pored ovoga postignuća, Đurić je postao osmi igrač koji je postigao dva ili više puta tri ili više golova na jednoj utakmici u istoj sezoni.

U prvoj sezoni zajedničke Premijer lige BiH prvi je do dva hat-tricka u sezoni stigao napadač Leotara Nenad Stojanović, koji je postigao tri gola u pobjedi protiv Bosne u Visokom rezultatom 0:9, te protiv Sarajeva u domaćoj pobjedi od 3:2. Kasnije u prvenstvu je postigao još jedan hat-trick, protiv Žepča (5:0), te je tako postao do sada jedini igrač koji je postigao tri hat-tricka u jednoj sezoni. Osim njega, u prvoj sezoni zajedničke Premijer lige BiH i napadač Čelika Senad Brkić je postigao dva hat-tricka, protiv Posušja i Mladosti iz Gacka (oba puta po 5:0).

Sve do sezone 2010/2011 nijedan igrač nije postigao više od jednog hat-tricka u sezoni, a onda je to uspjelo napadaču Sarajeva Emiru Obući. Obuća je postigao tri gola u domaćoj pobjedi nad Rudarom iz Prijedora od 5:1, te u gostujućem trijumfu od 0:5 protiv Drine.

U sljedećoj sezoni i napadač Željezničara Eldin Adilović bio je učinkovit protiv prijedorskog Rudara. Adilović je u gostujućem trijumfu od 0:5 postigao 4 gola, a tri puta je tresao mrežu golmana Veleža u pobjedi od 4:1 na Grbavici.

Sezonu 2012/2013 obilježio je napadač Sarajeva Emir Hadžić, koji je u posljednjem prvenstvenom kolu postigao svih 5 golova protiv Radnika iz Bijeljine, te je tako postao prvi i do sada jedini igrač koji je postigao 5 golova na jednoj utakmici PLBiH. Nešto ranije postigao je tri gola u pobjedi nad GOŠK-om rezultatom 4:0.

Haris Handžić je dijete Sarajeva, u kojem je i odigrao najviše utakmica u Premijer ligi BiH, ali je do dva hat-tricka u sezoni stigao u dresu banjalučkog Borca. Handžić je u sezoni 2013/2014 postigao četiri gola u pobjedi rezultatom 0:5 u Trebinju protiv Leotara, te sva tri gola u domaćem trijumfu bez primljenog pogotka protiv Rudara iz Prijedora.

Sve do prošle sezone nije bilo igrača koji je postigao dva hat-tricka, a onda je na scenu stupio Nemanja Bilbija. Bilbija je ostavio veliki trag u Zrinjskom, u kojem je postigao 40 golova u Premijer ligi BiH. Bilbija je prošle sezone postigao četiri gola protiv Zvijezde 09 (5:2), te sva tri gola protiv Čelika (3:0).

Prije Velibora Đurića, dva igrača su u Premijer ligi BiH postigla dva hat-tricka protiv iste ekipe, ali ne u istoj sezoni. Također, oba igrača su to uspjela u dresovima različitih ekipa.

Krešimir Kordić je prvi igrač koji je postigao dva hat-tricka protiv iste ekipe. Kordić je u sezoni 2009/10 nosio dres Zrinjskog i postigao je sva tri gola protiv Borca u Mostaru, dok je u sezoni 2012/13 igrao za Široki Brijeg, i tada je u pobjedi od 4:0 na Pecari također postigao tri gola.

Još jedan bivši napadač Širokog Brijega, Ivan Krstanović, također je postigao dva hat-tricka protiv istog protivnika, u dresovima Posušja i Širokog Brijega. U sezoni 2007/08 postigao je sva tri pogotka u pobjedi Posušja nad Čelikom rezultatom 3:2, da bi u sezoni 2017/18 postigao hat-trick u pobjedi Širokog Brijega nad Čelikom rezultatom 4:0.

Jedan igrač je ipak uspio postići dva hat-tricka istoj ekipi u istoj sezoni, ali ne u Premijer ligi BiH. Damir Mujadžić iz Jedinstva je prvi igrač koji je postigao dva hat-tricka protiv iste ekipe u istoj sezoni, ali, za razliku od Velibora Đurića, njemu je to uspjelo u Kupu BiH. Bilo je to u prvoj sezoni u kojoj se igrala zajednička Premijer liga BiH. Mujadžić je u prvoj utakmici prvog kola Kupa BiH protiv Budućnosti iz Banovića u Bihaću postigao 5 golova u pobjedi od 7:0, a u revanšu odigranom dvije sedmice kasnije postigao je 3 gola (2:4).

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P