PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Održana konferencija o integraciji migranata u bh. fudbal: Hoće li savez napraviti značajnu promjenu pravila?

Ova bi konferencija mogla donijeti značajnu promjenu pravila u fudbalu naše zemlje

U hotelu „Safir“ u Bihaću danas je održana konferencija „Integracija migranata u društvo kroz fudbal/nogomet“.

Konferenciju je prigodnim govorom otvorio izvršni direktor Sektora za sport NS/FS BiH Elmir Pilav koji je između ostalog rekao:

„Osim naše želje da uključimo migrante u društvo i olakšamo im tešku situaciju u kojoj su se našli, želimo da omogućimo, prije svega onim najmlađim, da se registruju u lokalne klubove i igraju fudbal. Projekat „Integracije migranata kroz fudbal“ koji je odobren od strane UEFA, podijeljen je u dvije faze. Prva se tiče organizacije događaja u kampovima, a druga je uključivanje u klubove i na taj način ovaj projekat može donijeti benefite na duže staze.“

Voditelj projekta Dženan Đipa je prisutnima prezentovao ovu inicijativu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

„Primarni cilj nam je integrisati migrante u društvo, te ćemo učiniti sve da im olakšamo život u kampovima koristeći popularnost fudbala. Ideja nam je da organizujemo turnire, treninge i različite radionice koje se tiču fair-playa, suđenja, zabavnog fudbala za djecu itd. U kampovima „Borići“, „Bira“ i „Sedra“ koje smo juče obišli ima prostora da organizujemo sve što smo planirali“, rekao je Đipa.

Predstavnica IOM-a (Međunarodna organizacija za migracije) Kristina Šešlija je govorila o pravno-administrativnim i sigurnosnim aspektima koji se tiču implementacije projekta.

Putem video linka svoja iskustva na sličnim projektima su prezentovali Des Tomlinson iz Fudbalskog saveza Irske (FAI), te Kurt Wacher i David Hudelist predstavnici fairplay – Initiative for Diversity & Antidiscrimination iz Austrije.

Svi prisutni su aktivno učestvovali u diskusijama, razmijenili mišljenja i stavove, te je izneseno mnoštvo konstruktivnih prijedloga s ciljem dalje implementacije projekta.

Šerif Šidić, član IO Sportskog saveza USK i grassroots koordinator NS/FS BiH prenosi svoje utiske o sastanku:

„Odlična konferencija na kojoj su izneseni mnogi konstruktivni prijedlozi. Drago mi je da sam vidio dosta relevantnih ljudi ovdje danas, koji će sigurno moći da urade mnogo kako bi se projekat NS/FS BiH sproveo u djelo. Imali smo priliku da saznamo neke nove stvari i kroz diskusiju vidjelo se da su svi i više nego zainteresovani za ovu ideju. Ovo je područje Bosne i Hercegovine gdje je koncentracija migranata najveća i moramo svi raditi da pomognemo tim ljudima da se što lakše ukljućče u društvo.“

Predstavnik OFK Bihać Armin Kečalović je izjavio:

„Projekat NS/FS BiH je zaista sjajan i svi klubovi sa područja Unsko-sanskog kantona će ga podržati maksimalno. Zaista se nadam da će ideja uspjeti i da će se stvari odvijati u najboljem smjeru. Današnja konferencija je organizovana na visokom nivou. Siguran sam da je ovo samo početak odlične inicijative i da ćemo veoma brzo krenuti u njenu realizaciju.“

Pozivu na konferenciju su se odazvali predstavnici gradskih uprava Bihaća i Cazina, MUP-a USK, Sportskog saveza USK, Nogometnog saveza USK, udruženja nogometnih sudija i instruktora USK, te klubova NK „Jedinstvo“, OFK „Bihać“, i NK „Krajišnik“.

Inače, prema dosadašnjoj praksi nije bilo moguće registrovati maloljetnog fudbalera koji nema bh. državljanstvo za odigravanje utakmica u omladinskim ili seniorskim takmičenjima u organizaciji Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Ova konferencija saveza stoga bi mogla biti uvod u promjenu ili olakšavanje ovih pravila, što bi pored samih migranata godilo i klubovima u našoj zemlji.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P