PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Oglasio se i Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH

Svjetski fudbalski Sindikat - FIFPRO obavijestio je svoje članice o preporukama za igrače i Klubove povodom situacije sa #Covid19.

Preporuke Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH možete pročitati u nastavku.

1. Ne konzumirajte vodu iz iste (zajedničke) boce za vodu u toku utakmice ili treninga. Uvijek koristi svoju bocu za vodu i ne razmjenjuj s ostalima, kao ni ostale stvari poput peškira i ogrtača.

2. Izbjegavaj konzumiranje hrane u svlačionici.

3. Svoje osobne stvari i odjeću čuvaj u svojoj torbi i izbjegavaj ih izlagati u svlačionici ili u košarama za prljavu odjeću (komunalnim košarama).

4. Odmah baci maramice ili drugi korišteni materijal poput flastera i bandaža u za to odgovarajuće spremnike koji se mogu zaključati.

5. Temeljito operi ruke što je češće i duže moguće. Pranje i dezinfekcija ruku su od ključne važnosti za sprečavanje širenja infekcija. Operi ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, a zatim ih osuši ručnikom za jednokratnu upotrebu. Ako sapun i voda nisu dostupni, možete upotrijebiti i dezinficijens za ruke na bazi 60% alkohola.

6. Kada koristiš obične toalete, ne dodiruj slavinu prije i nakon pranja ruku, već koristi ručnike za jednokratnu upotrebu prilikom otvaranja i zatvaranja slavine.

7. Ne diraj oči, nos ili usta neopranim rukama.

8. Pokrij usta rukom, a nos papirom i po mogućnosti onim za jednokratnu upotrebu.

9. Igrači koji pokazuju očite simptome respiratorne infekcije i/ili gripe prije, za vrijeme ili nakon treninga, moraju odmah napustiti ostatak ekipe i izolirati se te obavijestiti doktora kluba, koji će tada, ako postoje naznake, poduzeti daljnje korake.

10. Obavijesti suigrače i klupskog predstavnika ako je bilo kontakta, osobno ili u porodici, s osobama koje su se vratile iz rizičnih područja, karantene ili su bile u karanteni, a nalazi uzoraka na koronavirus su pozitivni ili ako ste sami bili u rizičnom području.

11. Klubovi će postaviti dezificijense u svlačionicama i klupskim toaletima.

12. Klub će osigurati da se stolovi, klupe, stolice, vješalice, podovi, slavine, ručke, tuševi i toaleti redovito dezinficiraju dezinfekcijskim otopinama na bazi izbjeljivača ili klora, otapala, 75% etanola, octene kiseline i kloroforma.

13. Klub će ograničiti prisustvo većeg broja ljudi u svlačionici na nekoliko ovlaštenih osoba.

14. Liga i klubovi trebali bi dozvoliti pristup onim osobama koje su uistinu nužne za provođenje treninga ili utakmice.

15. Klupski doktori profesionalnih timova moraju obratiti posebnu pozornost na historiju bolesti, objektivne preglede i iznad svega na temperaturu prije svakog treninga u svlačionici prije utakmice za svo timsko osoblje, tehničare i igrače. Doktori su dužni osigurati da niti jedna zaražena osoba ne sudjeluje na utakmici, treningu niti se smije nalaziti u neposrednoj blizini ekipe.

16. Klubovi moraju unaprijed provjeriti higijenske uvjete svih svlačionica, uključujući svlačionice ekipe domaćina, sudaca i sakupljača lopti, kao i prostorija za provođenje doping testova.

17. Zdravstveni službenici klubova moraju aktivno sudjelovati u organizaciji putovanja provjeravajući najbolje logističke aspekte i predvidjeti moguće zaštitne uređaje u preventivne svrhe, a također moraju osigurati njihovu prisutnost tijekom cijelog putovanja.

18. Klubovi moraju osigurati da zdravstveno i medicinsko osoblje, liječnici i maseri, koji su u stalnom kontaktu s igračima, ne rade istovremeno u okruženju koje bi moglo biti potencijalno opasno za širenje zaraze.

19. Preporuka je izbjegavati prisustvo medija u svlačionicama u periodu prije i nakon utakmica ili treninga.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P