PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Plus i minus 10. kola PLBIH

U rubrici “Plus i minus” u kratkim crtama pročitajte pozitivne i negativne utiske nakon 10. kola PLBIH.

Plusevi

 

+1. Najefikasnije kolo u sezoni

Jubilarno 10. kolo bilo je ujedno i najefikasnije u dosadašnjem toku sezone 2019/20. Ukupno je na 6 utakmica postignut 21 pogodak što je u prosjeku 3.5 golova po utakmici. Više od pola golova u ovom kolu viđeno je na utakmicama Željezničar – Zvijezda 09 i Široki Brijeg – Mladost.

+2. Željezničar brojao do 6

Željezničar je savladao Zvijezdu 09 rezulatom 6:0 i tako ostvario najveću pobjedu u ovoj sezoni PLBIH. Po tri pogotka viđena su u oba poluvremena, a interesantno je da je golove postizalo pet različith strijelaca. Željezničar je ovom pobjedom postao i prva ekipa koja nije doživjela prvenstveni poraz u prvih 10 kola, od kada je Premijer liga BiH skraćena na 12 klubova.

+3. Povratak Širokog Brijega

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine rijetko se dešavaju veliki preokreti, naročito kada jedna ekipa ima dva gola zaostatka. Fudbaleri Širokog Brijega gubili su na svom terenu od ekipe Mladosti 0:2 već poslije 12 minuta igre, ali su nakon velikog preokreta uspjeli doći do druge pobjede u sezoni. Sve do 84. minute rezultat na semaforu bio je 1:2 za Mladost, a onda je Dražen Bagarić donio izjednačenje domaćoj ekipi. Za potpuni preokret i pobjedu domaćina najzaslužniji je Petar Franjić koji je postigao pogodak u nadoknadi izgubljenog vremena.

+4. Maksimović nastavlja da blista

Fudbaleri Radnika ostvarili su pobjedu protiv Čelika rezulatom 2:1 u okviru 10. kola PLBIH. Najzaslužniji za pobjedu ekipe iz Bijeljine bio je Dejan Maksimović koji je postigao oba pogotka za domaćine. Maksimović je trenutno treći strijelac prvenstva sa 6 pogodaka na svom kontu, što je odličan učinak ako se u obzir uzme da on nije klasični napadač već ofanzivni vezni odnosno krilni fudbaler.

+5. Brandao donio pobjedu Veležu

Brazilac Brandao je, baš kao i Dejan Maksimović iz Radnika, postigao dva pogotka u prošlom kolu i trenutno je na brojci od 6 golova u Premijer ligi. Velež je gubio na poluvremenu 0:1 od ekipe Tuzla City ali su u drugom poluvremenu uspjeli preokrenuti rezultat i ostvariti pobjedu. Brandao je oba pogotka postigao iz protivničkog peterca, a osim njega zasluge za oba Veležova gola pripadaju i napadaču Nusmiru Fajiću.

 

Minusi

 

-1. Odbrana Širokog Brijega

Ekipu Širokog Brijega i njihovu pobjedu protiv Mladosti uvrstili smo među 5 najpozitivnijih utisaka proteklog kola, ali u ovom dijelu rubrike “Plus i minus” nalazi se njihova odbrana. Golman Zlomislić i lijevi bek Kvesić napravili su u 5. i 12. minuti dvije skandalozne greške zbog kojih se njihova ekipa našla u problemu već na startu meča. Greške se u fudbalu dešavaju stalno, ali rijetko se viđaju dvije kardinalne greške jedne ekipe u tako kratkom vremenskom periodu.      

-2. Reakcija odbrane Borca kod primljenog gola

Borac je poražen na gostovanju protiv Sarajeva rezultatom 1:0, a pogodak su primili u 87. minuti utakmice kada se Ahmetović odlično snašao. Ne umanjujući majstoriju Ahmetovića, utisak je da su igrači Borca morali reagovati mnogo bolje kod tog gola. Lopta je prema njihovom kaznenom prostoru putovala veoma dugo, a Ahmetović je faktički među pet protivničkih igrača uspio primiti loptu na prsa i šutirati prema golu. Previše smušena reakcija najiskusnije ekipe u ligi, u situaciji kada su na terenu imali više igrača koji su dobri u igri u vazduhu u odnosu na Sarajevo.

-3. Zvijezda 09 opet mijenja trenera?

Ekipa Zvijezde 09 doživjela je pravi potop na gostovanju kod Željezničara i to je za njih treći vezani, a ukupno sedmi poraz u sezoni. Posljednje tri utakmice Zvijezde 09 sa klupe ih je predvodio crnogorski stručnjak Slavoljub Bubanja, ali je veliko pitanje hoće li tako biti i u narednoj utakmici. Bubanja je poslije poraza od Željezničara nagovijestio da bi uskoro mogao napustiti ekipu nakon samo tri utakmice što bi bilo malo čudno čak i za standarde PLBIH.

-4. Treći vezani poraz Čelika

Čelik je u osam dana bio na tri gostovanja i na sva tri su poraženi prilično lagano. Od Zrinjskog u Mostaru 3:0, od Rudara iz Kaknja u okviru Kupa BiH rezultatom 3:0 i u 10. kolu u Bijeljini od Radnika rezultatom 2:1. Novi trener Marko Babić uspio je ostvariti pobjedu u domaćoj utakmici protiv Mladosti ali su onda stigla pomenuta tri poraza. Prilika za prekid neugodne serije biće narednog vikenda na domaćem terenu protiv Slobode.

-5. Navijači Zrinjskog napustili stadion u 65. minuti

Nije nikakva novost da se navijači na stadionima u BiH tretiraju kao “građani trećeg reda”, ali ono što se u posljednje vrijeme dešava u Tuzli prevazilazi sve granice. Navijači Zrinjskog su protiv Slobode bili primorani napustiti stadion Tušanj u 65. minuti utakmice umjesto da uživaju u sjajnoj igri i pobjedi svoje ekipe. Nikakve probleme nisu pravili niti su njihove pjesme bile uvrijedljive za bilo koga, ali to očigledno policiju u Tuzli ne interesuje. Samo tri dana ranije na utakmici Tuzla City – Sarajevo, navijači Sarajeva pušteni su na stadion u 30. minuti, a već u 75.  morali su napustiti tribine. Za ovakve postupke policije teško je pronaći opravdanje, a primjer ovakvog tretiranja gostujućih navijača teško je pronaći u bilo kojoj ligi u Evropi. 

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P