PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Plus i minus 13. kola PLBIH

U rubrici “Plus i minus” u kratkim crtama pročitajte pozitivne i negativne utiske nakon 13. kola PLBIH.

Plusevi

 

+1. Denis Zvonić najsretniji čovjek na svijetu

U 2. kolu ove sezone Zrinjski je savladao Velež 1:0, autogolom kapitena Veleža, Denisa Zvonića. Bili su to vjerovatno i najteži dani u karijeri za Zvonića, ali u fudbalu se stvari brzo okrenu i često junaci postaju tragičari i obratno. U 13. kolu Velež je komšijama uzvratio istom mjerom i ostvario pobjedu 1:0, a jedini pogodak postigao je Zvonić nakon prekida, i to nakon što je ušao sa klupe. Ako bi pitali navijače Veleža uoči utakmice, ko je igrač za koga bi voljeli da svojim golom riješi gradski derbi, odgovor bi sigurno bio Denis Zvonić. Velež je slavio u derbiju prvi put nakon više od 5 godina, a Zvonić je u subotu bio najsretniji čovjek na svijetu.  

+2. Sarajevo 7 od 7 kod kuće

Aktuelni šampion je lider na tabeli poslije utakmica 13. kola, prije svega zahvaljujući perfektnom učinku na domaćem terenu. U ovom kolu savladali su Čelik sa 2:0 što je sedma pobjeda iz isto toliko utakmica kod kuće u ovoj sezoni uz gol razliku 13:2. Ujedno, ovo je i treća uzastopna pobjeda na domaćem terenu, a da ekipa nije primila pogodak. Da odbrana u posljednje vrijeme odlično funkcioniše govori i podatak da Sarajevo na posljednje četiri utakmice, po dvije kod kuće i na strani, nije primilo gol. U narednom kolu gostuju Slobodi, a perfektan učinak na domaćem terenu pokušaće produžiti za dvije sedmice protiv Širokog Brijega.

+3. Radnik je u ozbiljnoj seriji

Radnik je nanizao 4 pobjede u PLBIH postigavši pri tome 12 golova, odnosno 3 po meču. Redom su savladali Čelik 2:1, Zvijezdu 1:4, Slobodu 3:2 i Tuzla City 0:3. Ova serija donijela im je treće mjesto na tabeli sa tri boda manje od lidera Sarajeva. Na posljednjih 8 utakmica u Premijer ligi ostvarili su čak 7 pobjeda, a jedini poraz doživjeli su na gostovanju kod Željezničara. Mahir Karić se čini se potpuno uklopio u sistem Mladena Žižovića čemu svjedoče i njegove brojke ali i brojke cijele ekipe u posljednja četiri kola. Pravo je uživanje gledati utakmice Radnika i posmatrati kako tim raste nakon sporog ulaska u sezonu.

+4. Efekat Semir Štilić  

Semir Štilić se ove sezone vratio u Željezničar nakon dugogodišnjeg igranja u inostranstvu, i baš kako je i trener Osim najavio bilo mu je potrebno određeno vrijeme da dođe na nivo na kojem bi mogao pomoći ekipi i eventualno biti prevaga na terenu. Štilić vjerovatno može i još bolje od onoga što trenutno prikazuje, ali u subotu je i trenutni nivo forme bio dovoljan da donese pobjedu protiv Mladosti, i to nakon što je ekipa gubila na poluvremenu. Ostvario je gol i asistenciju i trenutno je na učinku od 2 gola i 5 asistencija na 9 utakmica u ligi i kupu ove sezone,

+5. Treća vezana pobjeda Borca

Nakon pobjeda protiv Veleža 3:1 i Željezničara 3:0, Borac je ostvario i treću uzastopnu pobjedu u Premijer ligi i to na gostovanju protiv Zvijezde 09 rezultatom 0:2. Treći vezani trijumf omogućio je ekipi Branislava Krunića proboj ka gornjem dijelu tabele. Sada su na petoj poziciji, ispred Zrinjskog, sa 6 bodova manje od lidera Sarajeva. Raspored je takav da će Borac u naredna dva kola biti domaćin, ekipama Tuzla City i Radnik, što je dobra prilika da se prodži pobjednički niz i napravi potpuni priključak sa vrhom tabele.

 

Minusi

 

-1. Zrinjski u krizi, već peti poraz u sezoni

Gradski derbi protiv Veleža bio je idealna prilika da Zrinjski izađe iz rezultatske krize i vrati se u vrh tabele, ali fudbaleri Harija Vukasa doživjeli su već peti poraz u ovoj sezoni. Zrinjski je izgubio sve jače utakmice u gostima, od Sarajeva, Željezničara, Radnika i Veleža, a pri tome je sva tri boda iz Mostara odnio Široki Brijeg. Ekipa je na posljednja 3 kola osvojila tek jedan bod i to protiv Sarajeva kod kuće odigravši 0:0. Poređenja radi, Zrinjski je u čitavoj prošloj sezoni doživio 6 poraza, a u pretprošloj kada su bili prvaci BiH poraženi su 5 puta.

-2. Prvi domaći poraz Tuzla Cityja

Tuzla City je do ovog kola imala sjajan omjer na domaćem terenu 4-2-0. Podatak je još vrijedniji ako se zna da su tri od tih šest utakmica igrali protiv Sarajeva, Zrinjskog i Željezničara. Seriji nepobjedivosti došao je kraj u subotu protiv Radnika koji je sasvim zasluženo odnio sva 3 boda sa Tušnja. Interesantno je da je Radnik bio bolji od Tuzla Cityja i u utakmici 2. kola u Bijeljini rezultatom 3:0, a ove dvije ekipe do sada su u historiji odigrale 5 međusobnih utakmica i Tuzla City još uvijek nema pobjedu. Na utakmici prethodnog vikenda nevidljiv je bio najbolji strijelac lige Vojo Ubiparip, ali i ostali ofanzivci Tuzla Cityja koji su očigledno jako dobro skautirani.   

-3. Crveni karton Perišiću zbog brutalnog starta

Utakmicu Sarajevo – Čelik obilježio je direktan crveni karton veznog fudbalera gostiju Marka Perišića koji je u 57. minuti faulirao Benjamina Tatara i tako omogućio Sarajevu lakši posao do kraja susreta. Odluka glavnog sudije izazvala je buru nezadovoljstva igrača Čelika na samom terenu, ali i čelnika Čelika koji su nakon utakmice sipali drvlje i kamenje na glavnog sudiju ali i N/FSBIH. Mišljenja su da je start bio za žuti, a nikako za crveni karton. Činjenica je da Perišić nije bio ni blizu lopte i da je namjera bila isključivo faulirati protivnika. Uradio je to nespretno i potpuno nepotrebno, klizećim startom sa leđa sa otvorenim đonom i prava je sreća što Tatar u toj situaciji nije prošao sa težom povredom.

-4. Mladost vodi pa gubi bodove

Na 3 od 4 posljednje utakmice u Premijer ligi ekipa Mladosti je imala vodstvo ali na kraju nije uspjela ostvariti pobjedu. Naprotiv, iz tih utakmica izvukli su tek 1 bod. U ovom kolu vodili su na poluvremenu protiv Željezničara rezultatom 0:1, da bi na kraju izgubili 2:1. Kolo prije toga vodili su 2:0 kod kuće protiv Veleža, a utakmica je na kraju završila 2:2. Slična stvar viđena je i prije četiri kola na stadionu Pecara kada su protiv Širokog Brijega u ranoj fazi utakmice imali vodstvo 0:2, ali su na kraju poraženi 3:2. Uzorak je dovoljno velik da se može konstatovati da ovakve stvari nisu slučajne.

-5. Sloboda tone sve dublje

Milenko Bošnjaković se vratio u Slobodu, ali ni njegov dolazak nije izazvao pozitivan šok koji bi spriječio poraz u proteklom kolu u Širokom Brijegu. Sloboda je na posljednjih 5 utakmica osvojila samo 1 bod zbog čega su pali na deseto mjesto na tabeli sa 4 boda više od Mladosti koja se nalazi u “opasnoj zoni”. Na 4 od 5 posljednjih utakmica u PLBIH Sloboda nije postigla pogodak. Bošnjaković je nakon utakmice u Širokom konstatovao da je protivnik bio fizički dominantniji, brži i jači što je jasan znak da na naplatu dolazi desetodnevni štrajk i prestanak treniranja za vrijeme reprezentativne pauze u septembru. Na ruku im ne ide ni raspored u narednom periodu, Sarajevo kod kuće, Velež u gostima, pa Željenzičar kod kuće. Pred Slobodom je veliki posao.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P