PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Plus i minus 19. kola PLBIH

U rubrici “Plus i minus” u kratkim crtama pročitajte pozitivne i negativne utiske nakon utakmica 19. kola PLBIH.

Plusevi

 

+1. Borac na pogon Kajkuta i Ziljkića

Dvije asistencije Almedina Ziljkića i dva pogotka Saše Kajkuta bila su dovoljna Borcu da ostvari  pobjedu protiv Slobode. Kajkut igra konstantno dobro kroz čitavu polusezonu, dok se Ziljkić evidentno diže poslije problema sa povredom i za njega je prava šteta što dolazi duga zimska pauza. Ova pobjeda Borcu je donijela diobu drugog mjesta poslije 19 kola što je svakako rezultat iznad očekivanog za tim iz Banja Luke. Polusezonu su završili sa 9 uzastopnih utakmica bez poraza, od čega su ostvarili 7 trijumfa i 2 remija.

+2. Ubiparip i Muminović ostavili Tuzla City u vrhu

Ekipa Tuzla City je ostvarila pobjedu na domaćem terenu protiv Širokog Brijega sa minimalnih 1:0. Junak je bio Vojo Ubiparip koji je drugi put u ovoj sezoni postigao vrlo lijep pogodak direktno iz slobodnog udarca. Osim njega, najviše zasluga za osvojena tri boda domaće ekipe idu golmanu Aziru Muminoviću koji je u posljednjih 15-ak minuta utakmice imao par fenomenalnih odbrana kojima je ostavio 3 boda na Tušnju. Tuzla City je polusezonu okončala na 4. poziciji sa samo 2 boda manje od lidera Sarajeva. 

+3. Velež polusezonu završava sa stilom

Velež je polusezonu završio tako što je ostvario dvije uzastopne gostujuće pobjede. I to ne bilo kakve, već protiv Radnika i Željezničara, dvije ekipe koje se nalaze u gornjoj polovini tabele. Na te dvije utakmice Velež se pokazao kao izuzetno taktički zrela ekipa koja je prije svega disciplinovana u odbrani. U Bijeljini i Sarajevu nisu primili pogodak, a na Grbavici je posebno raspoložen bio golman Adnan Bobić koji je imao nekoliko sjajnih parada poslije dalekometnih pokušaja fudbalera Željezničara. Na pauzu odlaze sa čak 9 bodova više od pretposljednjeg Čelika, što je sjajan bodovni saldo ako se zna da su sezonu otvorili sa tri poraza.

+4. Prva pobjeda Žižovića na klupi Zrinjskog

Sudbina je htjela da Mladen Žižović prvu pobjedu na klupi Zrinjskog ostvari baš protiv svog bivšeg kluba u kojem je proveo 3 sjajne godine kao prvi trener. Zrinjski je u Mostaru bio bolji od Radnika sa 1:0, a jedini pogodak postigao je Damir Šovšić fantastičnim udarcem lijevom nogom sa vrha šesnaesterca. Tako je u Mostaru bar malo popravljeno raspoloženje poslije dosta turublentne polusezone koju je okarakterisala dobra igra u Evropi, ali i uglavnom skromna izdanja u PLBIH.

+5. Golčina Dragutinovića za kraj

Mladost je u direktnom duelu u borbi za opstanak na svom terenu savladala ekipu Čelika rezultatom 4:2, i to nakon što su se dva puta vraćali poslije rezultatskog zaostatka. Anes Vazda je opet odigrao dobru utakmicu, postigao je pogodak i upisao asistenciju. Tom pobjedom ekipa Mladosti je na tabeli prestigla Čelik i na zimsku pauzu odlaze u puno boljoj situaciji nego što se činilo prije nekoliko kola. Najljepši momenat utakmice desio se na samom kraju kada je rezervista Dragutinović poslije jednog centaršuta sa lijeve strane lijepo uhvatio volej i poslao loptu u suprotne rašlje gola Bojana Pavlovića. Definitivno jedan od najljepših golova u Premijer ligi ikada.

 

Minusi

 

-1. Željezničar pokvario utisak sa derbija

Željezničar je polusezonu okončao porazom na domaćem terenu od Veleža rezultatom 0:2. Plavi su tako propustili da na pauzu odu sa liderske pozicije na tabeli koju su na kraju prepustili Sarajevu, a sustigao ih je i Borac koji sada ima isti broj bodova kao i oni. Bio je to drugi uzastopni poraz Željezničara na domaćem terenu, nakon što ih je prije dva kola na Grbavici savladao i Široki Brijeg. Ako se u obzir uzmu i remiji protiv Borca i Slobode onda dolazimo do brojke od 10 bodova koje je Željezničar izgubio na domaćem  terenu u ovoj sezoni. Jasno je da na proljeće ne smiju sebi dozvoliti luksuz da gube toliko bodova kod kuće ukoliko žele postati šampioni.

-2. Čelik na mjestu koje vodi u niži rang

Čelik je opet izgubio u gostima, ovaj put od ekipe Mladosti rezultatom 4:2. Bio je to sedmi uzastopni poraz na gostovanjima ekipe Čelika što je jedna od najlošijih serija ikada u historiji ovog kluba. Na posljednjih sedam utakmica u ovoj polusezoni ostvarili su čak šest poraza i pobjedu protiv ekipe Zvijezde 09. Upravo je ekipa Zvijezde 09 jedina koja je u ovih dosadašnjih 19 kola postigla manje golova od Čelika. Ekipi su u ovoj polusezoni oduzeta tri boda, igračima nisu isplaćene određene plate i doprinosi pa ih na pauzi očekuje mnogo posla kako bi uopšte stvorili preduslove da u narednoj sezoni ponovo igraju u Premijer ligi. 

-3.Oslabljena i bezidejna Sloboda ponovo poražena

Sloboda je izgubila u Banja Luci od Borca rezultatom 2:1 i tako okončala užasnu polusezonu koja je završena sa 11 utakmica u nizu bez trijumfa. Zapravo su za cijelu polusezonu ostvarili samo 3 pobjede na 19 utakmica što je ustvari najmanji broj trijumfa ako ne računamo Zvijezdu 09. Sve tri su ostvarili na svom Tušnju pa su tako polusezonu okončali kao jedina ekipa, uz Zvijezdu 09, koja je na zimsku pauzu otišla bez gostujuće pobjede u dosadašnjem dijelu prvenstva. Na utakmici protiv Borca počeli su igrati fudbal tek u posljednjih 20-ak minuta kada je Bošnjaković promjenio formaciju, ali tada je već bilo kasno da se izbjegne poraz.

-4. Radniku će pauza dobro doći

Radnik je ostvario drugi uzastopni poraz bez postignutog gola pa će na pauzu otići sa nešto manjim bodovnim saldom nego što se to činilo nakon što su odigrane dvije trećine utakmica u ovoj polusezoni. Poraženi su u Mostaru od Zrinjskog sa 1:0, a prije toga su kod kuće izgubili od Veleža identičnim rezultatom. Radnik je na posljednjih 6 utakmica u ovoj polusezoni osvojio tek 5 bodova i sigurno je da će im zimska pauza dobro doći da se regrupišu i na proljeće pokušaju ostvariti plasman među četiri najbolje ekipe. Sada imaju sasvim dovoljno vremena da se novi trener Slobodan Starčević dodatno upozna i navikne na ekipu i obratno.

-5. Blijeda igra šampiona u Ugljeviku

Sarajevo je osvojilo jedan bod na gostovanju protiv posljednjeplasirane ekipe na tabeli i na kraju se ispostavilo da je taj bod bio dovoljan za prvo mjesto nakon izuzetno turbulentne polusezone, što dovoljno govori i o nekonstantnosti ostalih timova u ligi. Bila je to utakmica na kojoj se zbog više različitih faktora nije moglo vidjeti naročito mnogo kvalitetnih fudbalskih elemenata. Sarajevo je zbog silnih izostanaka ovu utakmicu odigralo u sastavu u kojem vjerovatno više nikada neće istrčati, a evidentno je bilo da su na igrače na neki način uticala sva dešavanja u i oko kluba nakon gradskog derbija prošle sedmice. Ovo protiv Zvijezde 09 definitivno nije bila igra šampionske ekipe, bez obzira na sastav, i sigurno je da navijači u drugoj polusezni očekuju mnogo bolje Sarajevo.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P