PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Plus i minus 6. kola PLBIH

U rubrici “Plus i minus” u kratkim crtama pročitajte pozitivne i negativne utiske nakon 6. kola PLBIH.

Plusevi

+1. Najefikasnije kolo u sezoni

Šesto kolo Premijer lige bilo je najefikasnije do sada u takmičarskoj sezoni 2019/20, iako je jedna utakmica završena bez golova. Ukupno je postignuto 17 golova na 6 utakmica, što znači da je nedostajao još jedan pogodak pa da prosjek golova bude tačno 3 po utakmici.

+2. Hat-trick Đurića  

Velibor Đurić je u maju ove godine proslavio 37. rođendan ali je i dalje najbolji igrač Radnika i jedan od najboljih igrača u PLBIH. Na utakmici protiv Mladosti postigao je svoj prvi hat-trick u dugogodišnjoj karijeri, a interesantno je da je sva tri pogotka postigao desnom nogom koja mu je nominalno slabija. U Premijer ligi trenutno je na brojci od 4 pogotka nakon 6 kola.  

+3. Besim Šerbečić junak Sarajeva

Besim Šerbečić stigao je uoči ove sezone u Sarajevo kao zamjena za Nihada Mujakića, i na osnovu za sada viđenog opravdao je epitet pojačanja. Osim što sa Lazićem čini vjerovatno i najbolji stoperski tandem u ligi, Šerbečić je na posljednje dvije utakmice postigao dva gola nakon prekida. Protiv Radnika je postigao pobjedonosni pogodak, dok je protiv Veleža pogodio za 1:1 i bio jedan od najzaslužnijih za preokret Sarajeva koji im je donio 1. mjesto na tabeli.

+4. Povratak Željezničara na Pecari

Željezničar je bio blizu prvog poraza u ovoj sezoni s obzirom na to da su nakon prvog poluvremena gubili na gostovanju kod Širokog Brijega rezultatom 3:1. Zahvaljujući izmjenama trenera Osima, agresivnošću, voljnom momentu i kvaliteti, uspjeli su nadoknaditi zaostatak od 1:3. U PLBIH se veoma rijetko dešava da jedna ekipa nadoknadi dva gola zaostatka na gostujućoj utakmici.

+5. Tuzla City opet bez primljenog gola

Ekipa Tuzla City za sada drži odličnu 3. poziciju na tabeli sa svega jednim porazom u prvih šest kola. U prošlom kolu odigrali su 0:0 na teškom gostovanju protiv Čelika i nastavili niz utakmica u kojoj ne primaju pogotke. Ekipa nije primila pogodak na posljednje 3 utakmice u PLBIH (Mladost, Zrinjski, Čelik), a računamo li i posljednjih 20-ak minuta utakmice protiv Borca, može se konstatovati da skoro 300 minuta nisu primili pogodak u prvenstvu.

 

Minusi

-1. Gosti osvojili samo 2 boda

U 6. kolu Premijer lige gosti su osvojili 2 boda (Željezničar, Tuzla City), što je najslabiji učinak gostujućih ekipa od kako je počela nova sezona. Bilo je ovo drugo uzastopno kolo u kojem gosti nisu ostvarili pobjedu, a razlika je što su u prošlom kolu viđena četiri remija za razliku od samo dva  u ovom kolu.

-2. Crna rupa Borca

Ekipa Borca ima jedan od najneefikasnijih napada u cijeloj ligi uz Zvijezu 09, Velež i Mladost, svi su postigli po 4 gola. Ono što je krasilo tim Borca u prethodnim utakmicama svakako je čvrsta i kompaktna odbrana ali na gostovanju protiv Zrinjskog pokazali su sve suprotno od toga. Borac je nakon solidnog prvog poluvremena uspio izgubiti utakmicu za svega 4 minute u kojima su primili čak 3 pogotka. Takva crna rupa od 47. do 51. minute ne bi se smjela dešavati timovima koji pretenduju da se bore za izlazak u Evropu.

-3. Široki Brijeg ispustio 3:1 na Pecari

Pecara je godinama unazad jedan od stadiona sa kojeg je najteže odnijeti bodove, a Široki Brijeg jedna je od rijetkih ekipa koja ima pozitivan međusobni skor sa ekipom Željezničara. Bez obzira na snagu Željezničara i težinu i važnost utakmice , Široki brijeg je razočarao svoje navijače činjenicom da su za poluvrijeme ispustili prednost od 2 gola razlike i ostali na samo jednoj pobjedi u ovoj sezoni.

-4. Mladost bez gola skoro 300 minuta

Pogodak koji je postigao Mario Crnički u 64. minuti utakmice Zvijezda 09 – Mladost, posljednji je koji je ekipa Mladosti postigla u Premijer ligi ove sezone. Bilo je to treće prvenstveno kolo. Nakon te utakmice u Ugljeviku, Mladost je odigrala još tri susreta na kojima nije uspjela postići pogodak, protiv Tuzla Cityja, Borca i Radnika. Ekipa je evidentno u krizi i trenutno su samo jedan bod iznad mjesta koje vodi u niži rang takmičenja naredne godine.   

-5. Čelik bez pobjede i bez gola na Bilinom Polju

Čelik je sa gostovanja donio 7 bodova sa 3 utakmice ali ekipa iz Zenice još uvijek nije upisala domaću pobjedu u novoj sezoni. Da stvar bude gora, njihovi navijači nisu imali priliku proslaviti pogodak na svom stadionu u novoj sezoni iako su osvojili dva boda. Čelik je kod kuće remizirao sa Sarajevom i Tuzla Cityjem 0:0, a jedini poraz doživjeli su od Željezničara rezultatom 0:2.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P