PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Publika se polako vraća na premijerligaške stadione

Početak nove premijerligaške sezone donosi blagi razlog za optimizam po pitanju budućnosti domaćeg fudbala.

Sa 21050 gledalaca, odnosno u prosjeku preko 3500 gledalaca po utakmici, prvo kolo Premijer lige BiH za sezonu 2019/2020 bilo je jedno od najposjećenijih otkad se igra naša liga. Trend je nastavljen i ove sedmice, a prve četiri utakmice novog kola gledalo je 10500 gledalaca.

Najposjećeniji duel u Banja Luci su odigrali Borac i Zvijezda 09, a prvu pobjedu Borca nakon povratka u Premijer ligu BiH gledalo je 4500 gledalaca. Njih oko 4000 gledalo je najinteresantniji meč jučerašnjeg premijerligaškog programa koji su odigrali Sloboda i Široki Brijeg na Tušnju, a koji je okončan rezultatom 2:2.

1500 gledalaca bilo je prisutno na utakmici između Mladosti i Željezničara koju je gost dobio rezultatom 2:0, a njih oko 500 u Bijeljini, gdje je Radnik rutinski savladao Tuzla City sa 3:0.

Mogli bi se ovi podaci nazvati ohrabrujućima, pogotovo uzme li se u obzir da se dvije najbolje utakmice ovog kola tek trebaju odigrati. Zenicu trese istinska fudbalska euforija, jer je Čelik odlično otvorio sezonu a u goste mu dolazi Sarajevo, stari rival čije su utakmice sa Čelikom uvijek privlačile pažnju.

Mostarski Zrinjski će nakon tri godine u ligaškoj utakmici ugostiti Velež, pa treba i u Mostaru očekivati veliki broj gledalaca, što će vjerovatno značiti da će drugo kolo Premijer lige BiH dobro nadmašiti brojku gledalaca iz prvog kola.

Naravno, vrlo je lako zanijeti se i prekoračiti nevidljivu granicu ka euforiji, no to bi bilo kontraproduktivno, jer i dalje je ovo ista ona Premijer liga BiH u kojoj su se na svim stadionima u jednom kolu znale sakupiti ispod 4000 gledalaca.

S druge strane, nije ni realno podrivati optimizam, a evo i jednostavnog objašnjenja za to. Ulaskom Borca i Veleža koji su tradicionalno veliki domaći klubovi, liga je u svakom kolu dobila barem po jedan derbi susret, koji po svakom rezonu mora biti magnet za navijače.

U trećem kolu će igrati Sarajevo – Sloboda, Velež – Čelik i Željezničar – Zrinjski, a već u četvrtom Čelik – Željezničar, Sloboda – Velež i Široki Brijeg – Sarajevo. Peto donosi derbi Željezničara i Slobode, a šesto duele Zrinjskog i Borca, Širokog Brijega i Željezničara, te Sarajeva i Veleža. Sve je to uvertira za sedmo kolo, u kojem je Željezničar domaćin Sarajevu, a Tuzla City Slobodi u još jednom gradskom derbiju.

Nastavimo li ovo nabrajanje dalje ka okončanju prvih 11 kola, u osmom ćemo imati duele između Slobode i Borca te Veleža i Željezničara, a već u devetom između Borca i Širokog Brijega te Zrinjskog i Čelika. Sloboda će ugostiti Zrinjski, a Sarajevo Borac u desetom kolu, dok će se polovina prvog dijela sezone okončati derbijima Zrinjskog i Širokog Brijega, odnosno Slobode i Čelika. A onda ćemo krenuti od početka, duelima Borca i Željezničara, odnosno Zrinjskog i Sarajeva.

Naravno da će euforija koja je u pojedinim sredinama evidentna splasnuti kad i ambicije klubova postanu nešto realnije i kad navijačima postane jasno da će se njihove ekipe teško boriti za sam vrh. Ipak, sve ukazuje na to da bi ova sezona mogla biti u vrhu premijerligaške historije po posjećenosti, što je svakako pozitivan pokazatelj, s obzirom na česte priče da domaći fudbal nikoga ne zanima. Dobro je krenulo, samo da potraje.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P