PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Šerbečić će ipak moći nastupiti u prvom kolu

Besim Šerbečić će ipak moći nastupiti za FK Sarajevo u prvom kolu nove sezone Premijer lige BiH.
Besim Šerbečić

Nogometni savez BiH je u comet sistemu, koji je jedini relevantan kada su u pitanju suspenzije igrača, jučer i danas među igračima koji neće moći nastupiti u prvom kolu nove sezone PLBiH imao i Besima Šerbečića. Šerbečić je u posljednjem kolu jesenjeg dijela u sezoni 2017/18 u utakmici protiv Željezničara u 69. minuti dobio crveni karton, što je automatski značilo jednu utakmicu suspenzije. Ovaj igrač je potom u zimskom prelaznom roku napustio ekipu Radnika i prešao u norveški Rosenborg, i tu nastaje dilema.

Član 14 Disciplinskog pravilnika NFSBiH kaže: “Ako igrač u toku izdržavanja kazne pređe u drugi klub, izdržavanje kazne nastavlja u tom klubu.” Ovo je stvar koja je uobičajena u većini liga širom Europe, ali ono što stoji u članu 13 Disciplinskog pravilnika NFSBiH je ono što izaziva dilemu. U članu 13 stoji: “Igrač kažnjen zabranom igranja ne može biti u službenom zapisniku na svim utakmicama za koje je izrečena kazna zabrane igranja, niti na terenu, u sastavu vodstva kluba i na putovanju.”

Sporno u kompletnoj priči je što je Besim Šerbečić u prvoj utakmici koju je njegov Rosenborg igrao sjedio na klupi i nije ulazio u igru. Naravno, moguće je da u norveškom prvenstvu važe drukčija pravila nego u PLBiH, pa da suspendovani igrač može sjediti na klupi. Ipak, vjerovatnije je da u Rosenborgu nisu ni znali za crveni karton iz našeg prvenstva, te su jednostavno imali sreće da Šerbečić nije ušao u igru, jer im se moglo desiti ono što se desilo poljskoj Legiji u pretkolu Lige prvaka prije pet godina.

Legia je na terenu razbila Celtic ukupnim rezultatom 6:1 (4:1 kući i 2:0 u gostima), ali je u revanšu samo četiri minute na terenu proveo igrač koji nije imao nastupa. UEFA je bila neumoljiva, registrovala je utakmicu službenim rezultatom 3:0, pa je dalje prošao Celtic, zahvaljujući golu u gostima. Kada je u pitanju slučaj Šerbečić, NFSBiH je taj koji je unio nemir objavom imena Besima Šerbečića među igračima koji imaju neodrađene suspenzije. Danas u toku dana su iz cometa uklonili Šerbečića, pa je sada evidentno da će on moći nastupiti u derbiju prvog kola protiv Zrinjskog, koji se igra u nedjelju u 19 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase.

Comet jučer

I comet danas

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P