PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Šta je najveći problem Željezničara pod vodstvom Amara Osima?

FK Željezničar je od ekipa iz velike četvorke u ligaškim utakmicama u 2019. godini uputio najviše šuteva prema golu protivnika.
Amar Osim

Za razliku od nekih drugih sportova, prije svega košarke, u fudbalu statistika često može da zavara posmatrača. Statistički podaci nam mogu pomoći da zaključimo neke stvari, mada su neke stvari vidljive i bez toga. Amar Osim je u svom posljednjem mandatu, koji još traje, vodio ekipu Željezničara 15 puta, a njegovi igrači su u tih 15 utakmica postigli tačno 15 golova. Jednostavna matematika kaže da igrači Željezničara postižu tačno jedan gol po utakmici, što je premalo za ekipu renomea Željezničara. Iz toga je očigledno da je najveći problem trenera Osima efikasnost, odnosno neefikasnost.

Ekipa Željezničara je u 14 utakmica prošle sezone, te u prvoj utakmici ove sezone, prema protivničkim golmanima uputila 233 šuta, od čega je njih 71 išlo u okvir gola. Čak 162 šuta Osimovih igrača završila su pored gola, preko gola, na okviru gola ili u bloku, a skoro pa svaki peti (4.73) šut koji je išao u okvir gola je završio u golu.

Poređenja radi, uzeti ćemo brojke Sarajeva, Zrinjskog i Širokog Brijega za isti period. Treba napomenuti da smo posmatrali samo ligaške utakmice, jer su ove ekipe u navedenom periodu igrale i kup i europske utakmice, te da nam nedostaju podaci za jednu utakmicu Širokog Brijega (32. kolo, Široki – Radnik 2:1), pa smo njih posmatrali kroz preostalih 14 utakmica.

Igrači Sarajeva su u petnaest ligaških utakmica prema golu protivnika uputili 202 šuta, od čega je njih 68 išlo u okvir gola. Od tih 68 šuteva, njih 27 je završilo u golu, iz čega se može zaključiti da igračima Sarajeva trebaju 2 i po šuta (2.51) da postignu gol.

Nakon odlaska Bilbije i Todorovića Zrinjski je imao dosta problema sa realizacijom, ali i sa stvaranjem šansi, što pokazuju i brojke. U petnaest odigranih utakmica bez Bilbije i Todorovića Zrinjski je prema golu protivnika uputio 137 šuteva, od čega je 49 išlo u okvir gola. Postigli su u tom periodu 16 golova, što znači da su im bila potrebna 3 šuta da postignu gol.

Napomenuli smo da nam nedostaju podaci sa utakmice Široki Brijeg – Radnik, koja je završena rezultatom 2:1, pa ćemo uzeti podatke sa preostalih 14 ligaških utakmica odigranih 2019. godine. Igrači Širokog su u tih 14 utakmica prema golu protivnika šutirali 142 puta, odnosno 45 puta u okvir gola. 13 lopti je završilo u protivničkoj mreži, što znači da igračima Širokog Brijega za postizanje gola trebaju 3 i po šuta u okvir gola (preciznije 3.46).

Iz svih ovih brojki jasno je kako je Željezničar ekipa koja najviše šutira prema golu protivnika, ali i koja ubjedljivo najviše i promašuje, te im treba najviše šuteva od ove četiri ekipe da postignu gol. Željezničar je na 12 od 15 utakmica imao više šuteva od svog protivnika, a zanimljivo da je na tri susreta u kojima su protivnici imali više šuteva dva puta to bila Sloboda, te jednom Zrinjski. Ipak, treba napomenuti da Sloboda u ta dva meča nije uputila niti jedan šut u okvir gola Željezničara.

Sulejman Krpić je u jesenjem dijelu prošle sezone postigao 13, a u proljetnom samo 3 gola, a ostali saigrači mu nisu pružali adekvatnu podršku. Ermin Zec je najbolji strijelac Željezničara u 2019. godini, a u samo šest odigranih utakmica uspio je postići četiri gola. Osim slabije forme Sulejmana Krpića, problem predstavlja i nekonstantnost Ermina Zeca, koji je kvalitetom ubjedljivo najbolji igrač Željezničara, ali i igrač koji u pola godine u Željezničaru nije uvezao više od dvije odigrane utakmice.

Sinan Ramović spada u grupu najplemenitijih veznjaka domaćeg prvenstva, ali je i on češće povrijeđen nego što igra. Dodamo li tu Zajmovića, kojem je samopouzdanje na niskom nivou, te Mujezinovića, koji se još nije prilagodio na Premijer ligu BiH, jasno je da Mladen Veselinović, koji jedini drži nivo svojih igara na zavidnom nivou, ne može sam vući Željezničar. Mladi napadač Faris Zubanović je ove sezone trebao dobiti više prostora za igru, ali je pred sami početak prvenstva napustio Željezničar, pa navijačima Željezničara ostaje da se nadaju da će Krpić konačno uhvatiti formu iz jesenjeg dijela prošle sezone, te da će Ermin Zec početi igrati u kontinuitetu, a sa njima dvojicom u dobroj formi Željezničar je znatno kvalitetnija ekipa.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P