PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Šta struka očekuje od današnjih mečeva Premijer lige BiH?

Fudbalska Premijer liga BiH danas će biti nastavljena sa četiri utakmice četvrtog kola.

Takmičenje u Premijer ligi BiH bit će nastavljeno danas, a krnje četvrto kolo bit će okončano nakon posljednjih večerašnjih utakmica, s obzirom na to da Zrinjski i Sarajevo svoje mečeve sa Zvijezdom 09, odnosno Širokim Brijegom, neće igrati ove sedmice zbog evropskih obaveza.

Sve utakmice četvrtog kola trebale su zbog bajramskih praznika biti odigrane danas, ali u slučaju Zrinjskog i Sarajeva to nije bilo moguće, pa je odigravanje utakmica pomjereno.

Četvrto kolo bit će otvoreno sa dva meča u 17 sati i 30 minuta, u kojima se sastaju Mladost i Tuzla City, odnosno Radnik i banjalučki Borac. 

U Zvijezdi i Mladosti tajanstveni, ali i optimistični

Nakon jako dobrog otvorenja sezone i gostujućeg trijumfa kod Veleža, ekipa Mladosti i nije nastavila u sličnom ritmu pa je nakon što ju je rutinski savladao Željezničar osvojila tek bod kod prvog kandidata za ispadanje, Zvijezde 09. Stoga su iz Mladosti bili malo rezervisani sa izjavama i nije ih previše bilo u medijima, a tek je defanzivac Nemanja Nikolić u izjavi za portal Sport1.ba pojasnio da u njegovom klubu još uvijek nema razloga za paniku.

“Mi smo pokazali da imamo kvalitet, a mislim da premalo ljudi uzima u obzir da je ekipa pretrpjela ogroman broj promjena. Trebat će nam vremena da se uigramo i pokažemo pravo lice, polako hvatamo ritam. Tuzla City ima jako kvalitetnu ekipu, ali uz podršku publike i maksimalan angažman svih aktera, rezultat neće izostati”, kazao je Nikolić.

S druge strane, Tuzlaci u meč ulaze sa šest bodova i sa željom da potvrde da pripadaju u gornji dio tabele. Samopouzdanja ne nedostaje, ali su u odnosu na svoje domaćine u Tuzla Cityju bili još tajanstveniji, pa nisu ni održavali konferenciju za medije. Ako je suditi prema objavi na klupskoj zvaničnoj stranici, oni od gostovanja kod Mladosti očekuju mnogo i vjeruju da bi pobjedom na ovom terenu uspjeli napraviti veliki korak ka borbi za plasman u Evropu već u ranoj fazi sezone.

Radnik protiv Borca traži iskupljenje, Banjalučani žele igrati kao Bijeljinci

U isto vrijeme kad budu igrali Mladost i Tuzla, na Gradskom stadionu u Bijeljini sastat će se Radnik i Borac. Bh. predstavnik u Evropi premijerligašku sezonu je počeo sa dva gostujuća poraza, između kojih je došla sjajna pobjeda nad ekipom Tuzla Cityja pred svojom publikom. U klubu slično priželjkuju i na ovoj domaćoj utakmici.

“Znamo koliko se Borac pojačao, ali mi smo našim navijačima dužnici nakon nimalo ugodnog poraza u Širokom Brijegu. Moramo odigrati dosta bolje i pokazati da imamo dosta kvaliteta te slaviti pobjedu. Nama ovi bodovi jednostavno trebaju, kvalitetno smo radili i optimistični smo pred ovaj duel”, kazao je Mladen Žižović, čiji tim ima tri boda u tri kola.

Borac ima bod više, ali definitivno je u Banja Luci prisutno nezadovoljstvo s obzirom na to da je Borac kroz najveći dio prva tri kola igrao dosta blijedo i nije uspijevao da se nametne. Radnik se često Borcu spominjao kao primjer da se može i sa limitiranim budžetom napraviti ekipa koja će uvijek težiti da igra ofanzivno, a s tim se složio i trener Branislav Krunić, koji je istakao da Borac mora pobijediti Radnik njegovom igrom.

“Oni uvijek igraju kvalitetno, ko god da im dođe i ode, jednostavno uvijek teže da igraju napadački fudbal, a istovremeno su jako kvalitetni i u odbrani. To je ekipa koja muči i klubove koji osvajaju naslove prvaka. Imaju Velibora Đurića, koji sa 37 godina istovremeno uspijeva da kontroliše tempo i da daje golove. Mi moramo Radnik nadigrati, pobijediti ga njegovom igrom, tek onda može doći rezultat. To je naš cilj u ovoj utakmici”, kazao je Branislav Krunić.

Bilino polje će biti prepuno, Ozer i Osim žele puni plijen

Na desetine izjava raznih aktera moglo se pročitati posljednjih dana po pitanju derbi susreta u Zenici, koji sa početkom u 19 sati igraju Čelik i Željezničar. Oba tima imaju po sedam bodova u prva tri kola i očekuje se da popunjeno Bilino polje bude poprište odlične utakmice. Trener domaćih Hasan Ozer istakao je da mu je ovo najbitnija utakmica otkad je na klupi Zeničana.

“Nema dileme, ovo je najbitniji meč i trebat će nam mnogo snage da ga odradimo kako treba. Ipak, mislim da uz podršku naše vjerne publike možemo doći do tri boda. Željezničar je zaista protivnik za respekt, nisu primili još nijedan gol i to sasvim sigurno nije slučajno. Oni imaju kvalitetan niz, ali imamo ga i mi i ja vjerujem da možemo doći do pobjede. Meni i mojim igračima pobjeda je svakako jedini cilj”, kazao je Ozer.

S druge strane, trener Željezničara Amar Osim istakao je veliko zadovoljstvo što se Čelik nalazi u vrhu bh. fudbala.

“Jako je lijepo vidjeti Čelik u vrhu premijerligaške tabele, oni su poseban tim. Drago mi je što će se utakmica igrati u sjajnom ambijentu, to ovaj sport zaslužuje i odmah vam nije svejedno. Ja se na takvim utakmicama osjećaj kao igrač, puno više dijelom samog spektakla, nego u nekim drugačijim, rekao bih običnim utakmicama. Mi puno više želimo pobijediti Čelik nego nekog drugog protivnika, a isto tako, oni puno više žele pobijediti nas, to je odlično za ovaj duel. Svjesni smo koliko oni imaju kvaliteta, lagano su nas dobili prošle sezone, a sada su još puno jači nego tada. Zaista neće biti lako, malo je timova koji mogu reći da na Bilinom polju neće biti zadovoljni bodom. Važno je da i jedni i drugi igramo otvoreno”, istakao je Osim na konfrenciji za medije pred utakmicu.

Lazarević optimista, Dudićev Velež “vadi” se u Tuzli

Posljednji meč današnjeg rasporeda ovog kola sa početkom u 21 sat na Tušnju igraju Sloboda i Velež. Domaći se nakon poraza od Sarajeva žele iskupiti pobjedom protiv posljednjeplasiranog tima na tabeli, a trener Mile Lazarević istakao je da bi sve osim punog plijena njegovog tima bilo istinski kiks.

“Mi smo dobro analizirali Velež i nisu oni toliko loši kao što tabela govori. U svakoj su utakmici imali po četiri ili pet dobrih prilika za postizanje gola, no nisu ih uspjeli realizovati. Znamo koje su njihove mane i kako se nositi sa njima. Normalno je da u ovakvoj situaciji najavite pobjedu, to je ono što vidimo kao adekvatnu ambiciju za naš tim u ovakvoj utakmici. Sve ispod toga bilo bi neuspjeh”, istakao je trener Slobode Mile Lazarević.

Feđa Dudić večeras debituje na klupi Veleža, a on vjeruje da njegov tim može prevazići psihološku barijeru koja je stvorena u proteklom periodu i doći do tri boda.

“Nimalo zahvalna pozicija na tabeli uvjetuje nam da u svakom meču moramo ići na osvajanje punog plijena, pa svakako da meč u Tuzli neće biti izuzetak. Želim na otvorenju svoje trenerske karijere u Veležu doći do pobjede, to bi svakako mnogo pomoglo. Analizirao sam naš tim, ima tu sasvim sigurno kvaliteta, mislim da je ovim igračima problem bio prvenstveno psihološke prirode i nastojat ću da se to što skorije promijeni. Već u Tuzli očekujem od njih pozitivan odgovor. Ne krijemo to, želimo probati doći do pobjede”, kazao je Dudić.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P